Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί και κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα φαρμακεία. Χθες, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας αποφάσισαν τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ, από την 1η Φεβρουαρίου, αν μέχρι τότε δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των συγκεκριμένων Ταμείων. Στο μεταξύ σήμερα, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, παραδέχτηκε στην τηλεόραση του Σκάι πως υπάρχουν υπόλοιπα οφειλών προς τα φαρμακεία.

Ads

Ο κ. Τιμοσίδης σημείωσε πως η ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει προσπάθειες να διορθώσει τα πράγματα, επισημαίνοντας ότι στα μεγάλα ταμεία, όπως το ΙΚΑ, και τον ΟΓΑ, οι πληρωμές είναι τακτικές.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί του Πειραιά έχουν ήδη διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος είπε πως εάν καταβληθούν οι οφειλές των ταμείων έως την 1η Φεβρουαρίου, οι ασφαλισμένοι θα έχουν φάρμακα. Επίσης, έκανε λόγο για χαριστικές διατάξεις όταν δίνεται η δυνατότητα σε νέους φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία γύρω από τα νοσοκομεία. Είπε τέλος ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Ads

Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε εντολή στα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά (Τζάννειο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Αγία Βαρβάρα) να χορηγούν φάρμακα σε χρονίως πάσχοντες και ανήμπορους. Ακόμα, το υπουργείο ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μένουν ανοικτά το 20% των φαρμακείων, από τα 500 περίπου που λειτουργούν στον Πειραιά, καθώς διαπίστωσε ότι διημερεύουν μόνο 16. Επίσης, εξετάζει την καταγγελία της σύμβασης του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με τα φαρμακεία. Ως έσχατο μέτρο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους εξετάζεται η διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

«Εφόσον οι φαρμακοποιοί αρνηθούν να πωλήσουν φάρμακα τότε αυτά θα διατεθούν από τα δημόσια νοσοκομεία» επανέλαβε χθες από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν υπάρχει λόγος υποχώρησης» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας δηλώνοντας πως αν αποτύχει η περιοριστική πολιτική θα υπάρξουν «νέα σκληρά μέτρα».

Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά από την Τετάρτη έως τη Παρασκευή σε όλη τη χώρα και από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή στον Πειραιά. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και την Τετάρτη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών να καταθέσουν τις απόψεις τους.