Με όποιον και να μιλήσει κανείς στην κυβέρνηση, η δεύτερη κουβέντα του θα είναι για εκλογές. Το ξέρουν όλοι: Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν εκλογές που θα γίνουν στην πρώτη ευκαιρία. Όλα, δηλαδή, θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο και το πόσο σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία. Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε ξεμπερδέψει μέσα σε λίγους μήνες, τότε κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού – σε κάθε περίπτωση το φθινόπωρο του 2021.

Ads

Αλλά δεν χρειάζεται να έχει κανείς εσωτερική πληροφόρηση για να βγάλει συμπέρασμα. Αρκεί να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση η ΝΔ για να καταλάβει ότι ξεδιπλώνεται ήδη προεκλογικός σχεδιασμός.

Η εβδομάδα ξεκίνησε για το κυβερνών κόμμα με νέα ανακοίνωση για το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στα Λεγραινά. Όσες απαντήσεις και να δοθούν από την Κουμουνδούρου, δεν ησυχάζουν. Μέχρι και ο Άρης Πορτοσάλτε τους θύμισε το πρωί στην εκπομπή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταγραφής μισθώματος στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, όπως λένε μέσα σε όλα για να αφήσουν σκιές.

Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η κυβέρνηση επενδύει στην πόλωση και στην αποδόμηση προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα που είναι ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένουν νέα επεισόδια στο σίριαλ Καλογρίτσα και στη δικαστική έρευνα για το Μάτι, αδημονούν να ανοίξει ο φάκελος Πετσίτη και θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον σε λίγες μέρες την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου για την Novartis από τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο («Απόπειρα δολοφονίας»/ΙΝΔΙΚΤΟΣ).

Ads

Η καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η ένταση στα ελληνοτουρκικά, η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας και των λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πολιτικό κόστος από την αποτυχία στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι οι βασικοί λόγοι που στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Η πανδημία διευκολύνει την κυβέρνηση με την έννοια ότι εμποδίζει την προσπάθεια ανασύνταξης των άλλων κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ούτε καν συνέδριο δεν μπορεί να κάνει, ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι χαμένο στην δελφινομαχία. Από την άλλη, ακόμη και ο ανασχηματισμός είναι δύσκολος για τον πρωθυπουργός γιατί θα του φέρει εσωκομματικές γκρίνιες που έχουν αρχίσει έτσι κι αλλιώς να εντείνονται.

Υπάρχει και η αντίθετη εισήγηση, να αφεθούν οι πολιτικές εξελίξεις για το 2022, όταν εκτιμάται (από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για παράδειγμα) ότι θα ανοίξει, δυναμικά, ο κύκλος της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, φαίνεται ότι βιάζονται.

Η «Εστία» με πρωτοσέλιδό της προαναγγέλλει εκλογές και το ίδιο κάνει ο Κ. Γιαννακίδης στο protagon.gr. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τα δύο ρεπορτάζ δεν πιθανολογούν απλώς, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι υπάρχει σχεδιασμός για κάλπες, μόλις η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει, και ασφαλώς έχουν ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές.