Σε εξαιρετικά οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης να είναι πιο υπαρκτός από ποτέ, με φόντο την «εύθραυστη» εκεχειρία στη Γάζα αλλά και τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή.

Ads

Την ίδια στιγμή, το σκηνικό «κινούμενης άμμου» συνθέτουν ακόμη περισσότερο η επιθετική πολιτική του Ισραήλ στα εδάφη του Λιβάνου, η οποία θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία εκεχειρίας με την Χεζμπολάχ, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν όσα ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tvxs ο Αλί Φαγιέντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Λιβανέζικου κοινοβουλίου.

Αλί Φαγιέντ: Ο Τραμπ, ο Νετανιάχου και τα επικίνδυνα σχέδιά τους για τη Μέση Ανατολή

«Η αλήθεια είναι πως τα πολιτικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή εισέρχονται σε νέα εποχή» επισημαίνει αρχικά και προσθέτει: «Υπάρχουν τρία καίρια σημεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει στον Λίβανο και αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ο Νετανιάχου μιλάει για “ανοικοδόμηση” της ευρύτερης περιοχής και φαίνεται πως οι απόψεις του Τραμπ ταυτίζονται απόλυτα επί του ζητήματος».

Ads

«Είναι δεδομένο πως η συναντίληψη ανάμεσα σε Τραμπ και Νετανιάχου αναφορικά με την “ανοικοδόμηση” της Μέσης Ανατολής θα οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε ανεπανάληπτη καταστροφή» υπογραμμίζει ο Αλί Φαγιέντ.

Συνεχίζοντας ο ίδιος επισημαίνει: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι εννοούν στην πραγματικότητα όταν μιλούν για ένα τέτοιο “project”, ποια δηλαδή “νέα αρχιτεκτονική” προτείνουν για την περιοχή: θέλουν δηλαδή την μεταφορών των Παλαιστίνιων από τη Γάζα, έχοντας στα σχέδιά τους να την μετατρέψουν -όπως είπε και ο Τραμπ- σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής”. Το πιο κρίσιμο αλλά και επικίνδυνο στοιχείο όμως στα σχέδια τους αφορά την μεταφορά των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη. Γιατί μην έχετε καμιά αμφιβολία, ο τίτλος στο επόμενο στάδιο του όλου “project” θα είναι αυτός. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα “έλυναν” το Παλαιστινιακό ζήτημα, εξαφανίζοντας στην πραγματικότητα την όποια δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών».

Ο Αλί Φαγιέντ σημειώνει παράλληλα πως «σε ότι αφορά δε την περίπτωση του Λιβάνου, εκείνο που επιθυμούν είναι να την “απελευθερώσουν” από κάθε είδους αντίσταση. Κάτι ανάλογο επιθυμούν αναφορικά και με την Υεμένη, όπου επίσης θέλουν να διαμορφώσουν μια κατάσταση όπως τους βολεύει χωρίς καμιά αντίσταση. Επί της ουσίας όμως, το όλο “project” κινείται στη σφαίρα της ψευδαίσθησης, καθώς στην πραγματικότητα θα οδηγήσει την περιοχή σε αστάθεια, πυροδοτώντας νέα εγκλήματα και λουτρό αίματος. Η αντίσταση δεν θα σταματήσει ποτέ στην Παλαιστίνη και δεν υποχωρήσει ούτε σπιθαμή στον Λίβανο. Γιατί αυτοί οι λαοί, ο Παλαιστινιακός και ο ΛΙβανέζικος, έχουν εδάφη υπό ξένη κατοχή, γιατί θέλουν να τους στερήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η μόνη επιλογή τους λοιπόν είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε κόστος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως παραμένουν ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των περιουσιών πολλών οικογενειών στην περιοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στον ευρύτερο αραβικό κόσμο διευκρινίζει ότι «τα σχέδια Τραμπ-Νετανιάχου θα είναι ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα απειλήσει άμεσα ακόμη και τους στενότερους συμμάχους των Αμερικάνων, κυρίως την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό γιατί η Ιορδανία θα κληθεί να υποδεχτεί τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την Δυτική Όχθη, ενώ η Αίγυπτος εκείνους από τη Γάζα. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι Τραμπ και Νετανιάχου δήλωσαν ξεκάθαρα πρόσφατα πως η Σαουδική Αραβία έχει “αρκετό χώρο” προκειμένου να υποδεχτεί τους Παλαιστίνιους που θα ξεριζωθούν. Και σε αυτές περιοχές η ισορροπία στο δημογραφικό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, δεν μπορούν να αντέξουν την παρουσία περισσότερων Παλαιστίνιων αυτές οι χώρες».

Αλί Φαγιέντ: Η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να προστατέψει τα εδάφη και τον λαό μας απέναντι στο Ισραήλ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση στον Λίβανο και την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ, ο Αλί Φαγιέντ εμφανίζεται προβληματισμένος αναφέροντας: «Οι ισραηλινοί δεν τηρούν τους όρους της συμφωνίας και προκαλούν συνεχώς σημαντικές παραβιάσεις. Πρόκειται για εχθρική στρατηγική την οποία συνεχίζουν ακόμη και αυτή την στιγμή. Παραμένουν σε πέντε στρατηγικά σημεία του Λιβάνου. Στον αντίποδα ο Λίβανος τηρεί πιστά την συμφωνία. Κι όμως κάθε μέρα υπάρχουν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία του Λιβάνο κυρίως στον νότο. Εμείς ως αντίσταση ζητήσαμε από την κυβέρνηση του Λιβάνου να διαχειριστεί την κατάσταση, γιατί αυτοί ήταν που υπέγραψαν την συμφωνία. Εμείς θέλουμε η συμφωνία να εκτελεστεί αλλά με σωστό τρόπο.Γιατί ανέκαθεν εμείς ως Χεζμπολάχ κατηγορουμασταν πως υποκαθιστούμε στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Τώρα εμείς ζητάμε από την λιβανέζικη κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει την χώρα. Βιώνουμε λοιπόν μια νέα εποχή, κατά την οποία η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να προστατέψει τα εδάφη και τον λαό μας».

Αλί Φαγιέντ: «Η Χεζμπολάχ είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κόμμα στον Λίβανο»

Απαντώντας σε σχετικά με τους ισχυρισμούς ισραηλινών και δυτικών ΜΜΕ πως η Χεζμπολάχ έχει χάσει την υποστήριξη στο εσωτερικό του λιβανέζικου λαού, ο Αλί Φαγιέντ είναι σαφής: «Κοιτάξτε τι συνέβη στην κηδεία του Νασράλα, όπου παρευρέθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος.Αυτό δείχνει πολλά για την υποστήριξη του λαού του Λιβάνου στην Χεζμπολάχ. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στη χώρα, ενώ και στον αραβικό κόσμο δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από την κηδεία του Αμπντέλ Νάσερ στην Αίγυπτο. Όλοι λοιπόν οφείλουν να διαβάσουν το μήνυμα καθαρά: η Χεζμπολάχ είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κόμμα στον Λίβανο. ΄Ηταν πριν τον πόλεμο και παραμένει και μετά τον πόλεμο» αναφέρει.

Αλί Φαγιέντ: Τι ισχύει με τις πιέσεις στον Λίβανο για «μεταρρυθμίσεις»

Την ίδια στιγμή, ο Λίβανος δέχεται πιέσεις από χώρες της Δύσης και το ΔΝΤ για επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων με φόντο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Από το 2019 μέχρι σήμερα ο Λίβανος αντιμετωπίζει πολύ σκληρά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο πουθενά στον κόσμο» σημειώνει σχετικά ο Αλί Φαγιέντ και συνεχίζει: «Οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει, τα λεφτά των επενδυτών έχουν φύγει και το εθνικό νόμισμα έχει καταρρεύσει. Έχουμε λοιπόν μια βαθιά οικονομική κρίση. Κάπως έτσι οι συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα έχουν “συντονιστεί”. Οι δυτικές δυνάμεις κινούμενες οπουρτουνιστικά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα στοιχεία λέγοντας: “Εμείς είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, αρκεί να εφαρμόσετε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα σας υπαγορεύσουμε”. Ακόμη και σήμερα η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά την καταστροφή που υπέστη από το Ισραήλ, συνδέεται με πολιτικούς όρους. Εμείς δεν είμαστε κατά των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε στην πραγματικότητα; Σε ποια κατεύθυνση; Επιπλέον δεν είμαστε κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά πρέπει πάλι να ξεκαθαρίσουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται. Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση. Ως κόμμα δεν μας ενδιαφέρει το συμφέρον των εταιρειών, αλλά το συμφέρον του λαού. Όλοι πρέπει να έχουν υπόψη πως αυτό το κόμμα είναι καθαρό, δεν είναι διεφθαρμένο. Αυτή τη στιγμή όμως σε μεγάλο μέρος της χώρας ένα είδος φόβου, καθώς οι Αμερικάνοι επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων».

Αλί Φαγιέντ: «Οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο αποτελούν τον βασικότερο λόγο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή»

Την ίδια στιγμή, ο Αλί Φαγιέντ αποκαλύπτει και την «κρυφή ατζέντα» πίσω από την επιθετική στρατηγική που ακολουθούν Ισραήλ και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία εστιάζεται στο έντονο ενδιαφέρον τους για τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Γάζας αλλά και του Λιβάνου. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ και Λίβανος είχαν συνάψει συμφωνία για δημιουργία ΑΟΖ, η οποία προφανώς πλέον βρίσκεται «στον αέρα».

«Οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο αποτελούν τον βασικότερο λόγο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Ακόμη και στη Γάζα. Προφανώς είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στα σχέδια των Αμερικανών και των Ισραηλινών. Είχαμε ήδη υπογράψει μια συμφωνία και είχαμε συμβόλαια με την εταιρεία Total, αλλά η ίδια η εταιρεία δεν τα εφάρμοσε ποτέ.Αυτός ειναι λοιπόν ένας από τους βασικούς λόγους της πολιτικής και οικονομικής πίεσης που ασκείται σήμερα στον Λίβανο» επισημαίνει ο Αλί Φαγιέντ.

Αλί Φαγιέντ: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την αντίσταση»

Τέλος, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τις «επόμενη μέρα» της Χεζμπολάχ μέσα στη νέα κατάσταση.

«Το μόνο δεδομένο που έχουμε στα χέρια μας είναι η αντίσταση. Θα επιμείνουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας μέσα και στη νέα ισορροπία δυνάμεων, και στο στρατιωτικό επίπεδο. Προκειμένου να καλύψουμε το κενό που υπάρχει θα βασιστούμε στην υποστήριξη του λαού μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε. Είναι κάτι που αντλούμε άλλωστε και ιστορικά από την διεθνή εμπειρία της αντίστασης παγκοσμίως» καταλήγει ο Αλί Φαγιέντ.