Η αναφορά της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της Βουλής στην ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης έχει προκαλέσει ενόχληση σε βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που θεωρούν ότι η πρόεδρος του κόμματος προετοιμάζει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τις εκλογές και αντιδρούν για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ads

Είναι τόσο μεγάλη η πίεση που της ασκείται που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται σύντομα να κάνει μια σκληρά αντιΣΥΡΙΖΑ τοποθέτηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις ότι εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων και εντάσσεται σε αντικυβερνητικό μέτωπο στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση εκ των πραγμάτων κυριαρχεί λόγω μεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν φτάσει πολλά μηνύματα δυσφορίας με κοινή συνισταμένη την προειδοποίηση ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια σκέψη ή πρόθεση αλλά η φιλοκυβερνητική πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι υπάρχει ομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη με φιλοΣΥΡΙΖΑϊκή διάθεση.

Ads

Στην ομάδα αυτά εντάσσουν, για παράδειγμα, τον εκπρόσωπο Π. Χρηστίδη, την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Ζ. Δημαδάμα και τον γραμματέα επικοινωνίας Π. Βλάχο. Στο βάθος βλέπουν τον Κώστα Λαλιώτη να κινεί νήματα χωρίς να είναι ορατός και πιστεύουν ότι μια τέτοια στρατηγική ενθαρρύνει ο Γιώργος Παπανδρέου και η ομάδα του.

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία έχει έτσι κι αλλιώς προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όπου διατυπώνεται η άποψη ότι αν ο πρώην υπουργός τα καταφέρει, ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος θα είναι ισχυρός.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο δυαρχίας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Α. Λοβέρδο αλλά από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι στη Βουλή, η πιθανότητα να «συνδυαστεί» με κάποιον βουλευτή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πολιτικοί του φίλοι εκτιμούν ότι θα ταίριαζε καλύτερα με την Νάντια Γιαννακοπούλου ή τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, εφόσον υπάρξουν ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις και η Φ. Γεννηματά υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την αρχηγία.

Ο Α. Λοβέρδος, πάντως, εργάζεται σκληρά για την υποψηφιότητά του.

«Ολη μέρα παίρνει τηλέφωνα σε όλη την Ελλάδα», λένε κάποιοι από τους αποδέκτες των τηλεφωνημάτων του, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο αντιΛοβέρδος, αυτός δηλαδή που θα εκφράσει την αριστερή πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ.

Τα ονόματα των Μ. Κατρίνη και Χ. Καστανίδη ακούγονται στις σχετικές συζητήσεις χωρίς όμως οι ίδιοι να δίνουν τροφή στην ονοματολογία, ενώ από κάποιες πλευρές δεν αποκλείεται να παίξει η Φ. Γεννηματά αυτόν τον ρόλο και έτσι εξηγούν την αναφορά της στην προοδευτική διακυβέρνηση.