Ένταση επικράτησε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όπου εξετάζεται ως μάρτυρας ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis.

Ads

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, παρουσίασε στον Κωνσταντίνο Φρουζή στοιχεία που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του στην πρώτη κατάθεσή του στην Επιτροπή. Μάλιστα ο Mr Novartis με τις απαντήσεις του αναίρεσε επί της ουσίας τις αρχικές αναφορές του. Μεταξύ άλλων τόνισε πως δεν διαπίστωσε κάποια «παράτυπη» συμπεριφορά από τους εισαγγελείς διαφθοράς και πως ποτέ δεν του ζητήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών. Επίσης τόνισε ότι «δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς», ακυρώνοντας δηλαδή το βασικό επιχείρημα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται πως ο Mr Novartis στην αρχική του κατάθεση, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως δεν έχει δώσει «ούτε ευρώ» σε πολιτικούς και πως η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τον «πίεσε» να καταθέσει για πολιτικούς, λέγοντάς του πως σε βάρος του υπάρχουν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία και πως αν συνεισφέρει στη διερεύνηση του σκανδάλου, τότε θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ευεργετικές διατάξεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν αρχικά από πηγές της εισαγγελίας καθώς όπως επισημαίνουν πηγές στο Εφετείο, ο Κ. Φρουζής κατέστη για πρώτη φορά κατηγορούμενος με ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για το αδίκημα της δωροδοκίας τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου του κατηγορουμένου από την χώρα καθώς και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία.

Ads

Επομένως, τόνιζαν οι εν λόγω πηγές, πως δεν ήταν δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού ήταν ήδη κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα, από την ημερομηνία που υποστηρίζει πως του έγινε η πρόταση. Αναφέρουν επίσης εισαγγελικές πηγές πως συνολικά ο Κ. Φρουζής έχει καταθέσει δια υπομνημάτων για την υπόθεση τρεις φορές, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων. Το επίμαχο ραντεβού του κατηγορουμένου, με τους συνηγόρους του, τον Μάιο του 2018 στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αίτηση που έκανε ο ίδιος για άρση της δέσμευσης τραπεζικών του λογαριασμών.

Διαβάστε επίσης:

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Σπύρος Λάππας ρώτησε τον Κωνσταντίνο Φρουζή, μεταξύ άλλων, και για την «καθυστερημένη» αναφορά του στη συνάντηση στην Εισαγγελία Διαφθοράς: 

Λάππας: Γιατί δεν καταγγείλατε τη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη;
Φρουζής: Δεν είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με το κράτος. Δεν έκανα αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά. Οι δικηγόροι μου με ρώτησαν τι ήθελα να κάνω. Το μόνο που ήθελα ήταν να ξεπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μου. Είχαν περάσει τόσοι μήνες.
Λάππας: Υπάρχουν έγγραφα από την εισαγγελία πρωτοδικών…
Φρουζής: Ποτέ κανείς δεν με κάλεσε για να δώσω εξηγήσεις.
Λάππας: Μα έχετε καταθέσει τρεις φορές υπομνήματα. Χτες είπατε ότι δεν σας έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Η αληθεια όμως είναι ότι σας έχουν ασκηθεί τρεις διώξεις. Στην πρώτη, τον Ιανουάριο του 2018 υπάρχει άσκηση ποινικής δίωξης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επίσης δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί σας. Μπορείτε να μας πείτε μέχρι ποιο ποσό σας έγινε η δέσμευση.
Φρουζής: Μου έχουν δεσμεύσει 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό στην Ελβετία.
Λάππας: Η κ. Τουλουπάκη, στην πρόταση που ισχυρίζεστε πως σας έκανε σας ανέφερε ονόματα πολιτικών;
Φρουζής: Όχι δεν μου ανέφερε…

Ακολούθως ο κ. Λάππας παρουσίασε στην Επιτροπή και τον ίδιο τον Φρουζή ένα mail που περιλαμβάνεται στο βούλευμα βάσει του οποίου μπήκε στο αρχείο η εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στο σκάνδαλο. Το εν λόγω mail ήταν αποθηκευμένο με τίτλο «Samaras to Perifereia» και ξεκινούσε με την προσφώνηση «Αγαπητέ…» ο κ. Λάππας ρώτησε τον Φρουζή αν αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα να απαντάει αρνητικά, προκαλώντας αντιδράσεις. Ο Mr Novartis υποστήριξε ακόμη πως όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς είτε δεν τους είχε συναντήσει ποτέ, είτε τους είχε συναντήσει θεσμικά ως μέλος του ΣΦΕΕ. «Δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί προς κυβέρνηση και υπουργό», ισχυρίστηκε αν και σε βίντεο εμφανίζεται να επαίρεται σε στελέχη της Novartis για τις στενές σχέσεις και διασυνδέσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα της εταιρείας. «Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο [Υγείας]. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν. Πριν να πάρουν τις αποφάσεις. Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους επηρεάσουμε εκ των προτέρων, γιατί δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την βιομηχανία», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Φρούζης στα στελέχη της εταιρείας το Μάιο του 2012.

Στις αστείες, αλλά με πολιτικό νόημα, στιγμές καταγράφεται και η στιγμή που χύθηκε καφές από το φλιτζάνι του Κ. Φρουζή. «Βλέπω χύθηκε ο καφές. Λεφτά θα πάρετε. Σας πιάνει η τροπολογία;», ρώτησε με νόημα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη αναφερόμενη στη νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στα πρόσωπα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών. «Δεν ξέρω θα πρέπει να ρωτήσω τον δικηγόρο μου», απάντησε ο Φρουζής. 

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν στο Tvxs.gr, πως «η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περί “σκευωρίας” στο σκάνδαλο Novartis, όσο και αν τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συνήγοροί του επειδή όλοι μαζί έχουν δικαστικές εκκρεμότητες». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως μετά τις ερωτήσεις βουλευτών στην προανακριτική «ο κ. Φρουζής ομολόγησε ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς, πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε προχθές με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς και τέλος ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς, αφού παραδέχτηκε τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του».