Η απόφαση του απερχόμενου πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Κουσκουβέλη, να ορίσει μια εφορευτική επιτροπή και να στηθεί μια μόνο κάλπη για τους 15.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς στις πρυτανικές εκλογές της Πέμπτης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής την καθηγήτρια, Παρούλα Νάσκου-Περράκη.
Του Αρίστου Αναγνώστου

Ads

Όπως υποστηρίζει το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, “ΠΑΜΑΚ – ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ”, ο ορισμός μιας πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής για 15.000 φοιτητές, που καλούνται να ψηφίσουν στη διάρκεια πέντε ωρών, οδηγεί μετά βεβαιότητας σε ταλαιπωρία, κατ’ ελάχιστον, και τελικά στον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού εν δυνάμει εκλεκτόρων από το να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου». Επίσης, εύλογα ερωτηματικά για την μεταβολή του εκλογικού σώματος δημιουργούν οι ορκωμοσίες φοιτητών από συγκεκριμένα τμήματα του πανεπιστημίου, παραμονή των εκλογών, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών!

Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα “ΠΑΜΑΚ – ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ” (με την Π. Νάσκου Περράκη-υποψήφια πρύτανη και τους Δημήτρη Καιρίδη, Λόη Λαμπριανίδη, Κωνσταντίνο Ταραμπάνη, υποψηφίους αντιπρυτάνεις) υπέβαλε ένσταση ενώπιον του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ζητώντας να δημιουργηθούν έξι εφορευτικές επιτροπές και αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Στην ένσταση επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε παρατυπία δημιουργεί ευθύνη και αποτελεί αιτία προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η διαδικασία που επελέγη αφήνει πολλά ερωτηματικά, καθώς νωπές είναι ακόμη οι καταγγελίες του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας του ΠΑΜΑΚ στην Νάουσα για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, με τη σύμπραξη της ΔΑΠ και του πρύτανη, Κ. Κουσκουβέλη.

Το υπόμνημα του “ΠΑΜΑΚ – ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ads

Παραθέτουμε το αναλυτικό υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε στο πρυτανικό συμβούλιο μαζί με τις ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία:

«Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2010

Προς

Το Πρυτανικό Συμβούλιο:

Πρύτανη κ. Κουσκουβέλη Η., τους αντιπρυτάνεις Κατρανίδη Στ., Νούλα Α. και Σουμπενιώτη Δ. και η προϊσταμένη της Γραμματείας κ. Καλτσά Α., τον εκπρόσωπο φοιτητών Β. Γεωργιάδη και τη γραμματέα του πρυτανικού Συμβουλίου Ρ. Στογιάνογλου,

Κοινοποιούμενο και:

στον υποψήφιο πρύτανη κ. Χατζηδημητρίου Γ. και υποψηφίους αντιπρυτάνεις Ζαπράνη Α., Κωνσταντάτο Χ. και Παπανάγο Χ.

στα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής: τακτικά Αλεξανδροπούλου Ε., Θεμελή Χ. Σαρτζετάκη Ε., Σαμαρά Ν. και Κωνσταντίνου Π. και αναπληρωματικά Καραγιάννη Γ., Σκαλίδη Ε., Ευαγγελίδη Γ., Παπαδόπουλο Κ. και Βοσκόπουλο Γ.

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύουμε ότι όλοι στο πανεπιστήμιο μας θέλουμε να διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές με λειτουργικό και αδιάβλητο τρόπο. Θα περιμέναμε λοιπόν το Πρυτανικό Συμβούλιο, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, να διασφαλίσει εμπράκτως την άμεμπτη διεξαγωγή των εκλογών. Δυστυχώς όμως, συγκεκριμένες ενέργειες του μέχρι σήμερα τείνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, με την επιστολή μας αυτή επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

1ον Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε λάβει επικυρωμένους εκλογικούς καταλόγους, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.

2ον Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για τον ορισμό της Εφορευτικής Επιτροπής παρουσιάζει πληθώρα προβλημάτων:

2.1. Κατά τον ορισμό της εφορευτικής επιτροπής παρακάμφθηκε η συνήθης ακαδημαϊκή πρακτική να ερωτώνται τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα ώστε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα οριστεί να είναι κοινής αποδοχής. Πολλώ δε μάλλον, όταν σε συνεννόηση των δύο υποψηφίων πρυτάνεων, προτάθηκε από την υποψήφια του σχήματος μας κ. Περράκη και συμφωνήθηκε από τον κ. Χατζηδημητρίου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να αποτελείται κατά προτεραιότητα από τους νομικούς μέλη ΔΕΠ όλων των τμημάτων του πανεπιστημίου μας.

2.2. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ταυτίζεται με την Εφορευτική Επιτροπή του Εκλογικού Τμήματος ΔΕΠ Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση του άρθρου 64 παρ. 1 και άρθρου 66 παρ. 5 του Π.Δ. 160/2008.

2.3. Προβλέπεται μια Εφορευτική Επιτροπή για το εκλογικό Τμήμα Φοιτητών – Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, προβλέπεται οι 15.000 περίπου προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές να ψηφίσουν σε μια κάλπη από τις 11:00- 16:00! Θυμίζουμε στις φοιτητικές εκλογές που ψηφίζουν μόνο οι προπτυχιακοί φοιτητές ψήφισαν 3.000 άτομα σε 10 κάλπες και από τις 8:00 – 20:00. Ο ορισμός μιας πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής για 15.000 φοιτητές, που καλούνται να ψηφίσουν στη διάρκεια πέντε ωρών, οδηγεί μετά βεβαιότητας σε ταλαιπωρία, κατ’ ελάχιστον, και τελικά στον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού εν δυνάμει εκλεκτόρων από το να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου.

Προτείνουμε να στηθούν τουλάχιστον 6 κάλπες για τους φοιτητές σε 6 διαφορετικά αμφιθέατρα με αντίστοιχες Εφορευτικές Επιτροπές.

2.4. Για τη στελέχωση επαρκούς αριθμού εφορευτικών επιτροπών προτείνουμε η κάθε επιτροπή να αποτελείται από τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη.

2.5. Στα εκλογικά Τμήματα στη Νάουσα και στην Έδεσσα:

α) προβλέπει κοινό εκλογικό Τμήμα για ΔΕΠ και Φοιτητές

β) δεν προβλέπει εκλογικό Τμήμα για Διοικητικούς

Προτείνουμε λοιπόν επειδή ο αριθμός των μελών ΔΕΠ είναι πολύ μικρός (4 στη Νάουσα και 5 στην Έδεσσα), για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας τα μέλη ΔΕΠ αυτά να ψηφίσουν στην κάλπη των μελών ΔΕΠ στη Θεσσαλονίκη, όπως υπονοείτε ότι θα πράξει και ο διοικητικός υπάλληλος της Έδεσσας για τον οποίο φυσικά δεν ορίστηκε ειδικό εκλογικό τμήμα.

Επίσης προτείνουμε τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών της Νάουσας και της Έδεσσας να ψηφίσουν στην κάλπη των μελών ΔΕΠ της Θεσσαλονίκης η οποία για το σκοπό αυτό θα ανοίξει από τις 9:30. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται, τα μέλη των Εφορευτικών αυτών Επιτροπών θα αναχωρήσουν με το λεωφορείο που ενοικίασε η πρυτανεία για το σκοπό αυτό για τη Νάουσα και την Έδεσσα αντίστοιχα.

2.6. Θα πρέπει αμέσως να ορισθούν οι αντιπρόσωποι κάθε υποψήφιου πρυτανικού σχήματος ανά εκλογικό τμήμα.

3ον Δεν έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση προς τη φοιτητική κοινότητα. Εξακολουθεί να μην υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για το πως θα ταυτοποιηθούν οι εκλέκτορες φοιτητές, όπως επανειλημμένα ζητήσαμε ως υποψήφιο πρυτανικό σχήμα και πού θα ψηφίσουν. Η ενημέρωση των φοιτητών κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη γιατί για πρώτη φορά σήμερα κατοχυρώνετε το δικαίωμα της καθολικής τους ψηφοφορίας.

4. Τέλος, οι ορκωμοσίες φοιτητών από συγκεκριμένα τμήματα του πανεπιστημίου παραμονή των εκλογών, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την μεταβολή του εκλογικού σώματος που επέφεραν.

Κατόπιν τούτων, σας καλούμε, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να:

1. Ανασυγκροτήσετε την εφορευτική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω προτάσεις.

2. Να αυξήσετε τον αριθμό των καλπών για τους φοιτητές σε τουλάχιστον έξι και, κατ’ αντιστοιχία, και τον αριθμό των Εφορευτικών Επιτροπών, λαμβάνοντας υπόψη την ακαδημαϊκή δεοντολογία και τις προτάσεις μας. Μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το απρόσκοπτο της εκλογικής διαδικασίας και η συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων όσων δικαιούνται και το επιθυμούν.

3. Να ενημερωθεί πάραυτα η φοιτητική κοινότητα (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες), με κάθε δυνατό μέσο για τις εκλογές και τη διαδικασία ταυτοποίησης για τη συμμετοχή

της σε αυτές. Όπως σας έγινε ήδη σαφές το φοιτητικό πάσο δεν προσφέρει αξιοπιστία στη διαδικασία ταυτοποίησης.

4. Να ενημερωθούν όλοι για το πού θα ψηφίσουν (μέλη Εφορευτικών Επιτροπών, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, διοικητικοί Έδεσσας, κλπ).

5. Να υπάρξει γραπτή δέσμευση για την παράταση της ψηφοφορίας πέραν της 16:00 στην περίπτωση προσέλευσης ψηφοφόρων.

Σας γνωρίζουμε πάντως ότι όλα τα ανωτέρω έχουν τεθεί με ένστασή μας, υπόψη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση των εν λόγω σοβαρών εκκρεμοτήτων προκειμένου να μην αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης που θα τραυματίσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,

Παρούλα Περράκη υποψήφια πρύτανης, και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις

Δημήτρης Καιρίδης,

Λόης Λαμπριανίδης

Κωνσταντίνος Ταραμπάνης»