Περίπου 60 αρχαία αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκλάπησαν από το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Η ληστεία σημειώθηκε σήμερα, στις 07:30 το πρωί.  Σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την σύλληψη δύο ληστών. Την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, έθεσε ο υπ. Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, ο οποίος κατευθύνεται προς την Ολυμπία, συνοδευόμενος από τη γγ του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος θα κάνει δεκτή την παραίτησή του. Εν τω μεταξύ, η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου.
 

Ads

Την ώρα που υπάλληλος άνοιγε το μουσείο, οι δυο δράστες της ληστείας την ακολούθησαν και την ώρα που χτυπούσε την κάρτα της την απείλησαν με πιστόλι. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι ληστές που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν μαζί με την υπάλληλο στο εσωτερικό του μουσείου και την έδεσαν σε μία καρέκλα. Στην συνέχεια έσπασαν τρεις προθήκες, αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς κι ένα χρυσό δαχτυλίδι. Η υπάλληλος κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Στο Μουσείο έσπευσε και η προϊστάμενη αρχαιοτήτων προκειμένου να ενημερωθεί για την κλοπή. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ληστές αφαίρεσαν περίπου 65 με 70 αντικείμενα. Ωστόσο, ενδέχεται ο αριθμός αυτός να είναι μικρότερος. Αρχαιολόγοι αναμένεται να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή και αποτίμηση της αξίας των κλαπέντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ads

Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία σε χώρο πολιτισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου άγνωστοι διέρρηξαν την Εθνική Πινακοθήκη και κατάφεραν να αφαιρέσουν τρία μεγάλης αξίας έργα των Πάμπλο Πικάσο, Πιετ Μοντριάν και Γκουλιέλμο Κάτσια.