Στη μείωση κατανάλωσης ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συμφώνησαν οι ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ. Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί με «δελτίο» και διακοπές ρεύματος τις ώρες αιχμής.

Ads

Στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόταν: «Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής».

Και σημείωνε: «Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζήτηθηκαν και οι ώρες αιχμής.

Ads

Συγκεκριμένα οι αρχές κατέληξαν πως η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με τις διακοπές θα πρέπει να εστιάζει 09:00-10:00 και 18:00-22:00. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθούν τρόποι μείωσης της κατανάλωσης για 5 ώρες την ημέρα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον Ant1 σημείωσε πως «το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», αφού όπως είπε, τον Αύγουστο η κατανάλωση στο ρεύμα ήταν πολύ μειωμένη, σχεδόν 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το χειμώνα κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, λόγω της θέρμανσης.

Σχολιάζοντας τον στόχο μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας που συμφώνησαν οι ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, εκτίμησε πως αν δεν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης, τότε «θα έχουμε περικοπές ρεύματος για να μην έχουμε μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας». «κάποιες στιγμές της ημέρας, ανά μισή ή μία ώρα μπορεί μία περιοχή να μην έχει ρεύμα και μετά να πάμε σε άλλη», πρόσθεσε.