Πρώτα ήταν fake news, μετά ήταν η… αυτόνομη και άνευ καμίας εντολής και οδηγίας ενέργεια δυο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, κι ενδιαμέσως μπήκε σφήνα και ο καυγάς ενός χωρισμένου ζευγαριού που διαφωνούσε, λέει, για το ποια ταινία θα δει το παιδί.

Ads

Λίγο αργότερα μπήκε και ενδοκυβερνητικό πολιτικό χρώμα στην υπόθεση –ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης έστειλε τα χαιρετίσματά του μέσω twitter στην Λίνα Μενδώνη ενημερώνοντας ότι το βράδυ θα πήγαινε να δει το Joker παρέα με τον 15χρονο γιό του, οι politically correct του φιλελεύθερου μπλοκ τον κατακεραύνωσαν αποφαινόμενοι ότι καλώς μάζεψε η αστυνομία τα 15χρονα από τα σινεμά και τα κουβάλησε στο αστυνομικό τμήμα διότι ο νόμος είναι νόμος κι ας οδηγεί και στην παράνοια, και παραπλεύρως, ο συνήθης… ύποπτος Μπογδάνος αποκάλυψε ότι για όλα… φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ ότι, όπως είπε, την καταγγελία ότι ανήλικοι παρακολουθούσαν το Τζόκερ την έκαναν «δύο Συριζαίες». Και, κατά την πάγια πλέον πρακτική του, κατονόμασε και δύο συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν χρειάζονταν πολλά περισσότερα για να γίνει το φαιδρό σοβαρό και το γέλιο κλαυσίγελος. Διότι όσο απόθεμα χιούμορ κι εάν διαθέτει μια κοινωνία, δύσκολα μπορεί να ανεχθεί εν έτη 2019, σε ευρωπαϊκή χώρα, αστυνομικές επιχειρήσεις «αρετής» υπέρ της «ηθικής διάπλασης των παίδων». Οι οποίοι παίδες, παρεμπιπτόντως, έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου στα 17 αλλά απαγορεύεται – με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού – να δουν το Τζόκερ στο σινεμά εάν δεν έχουν κλείσει τα 18.

Δεν χρειάζονταν επίσης πολλά περισσότερα για να θεωρεί – δικαίως – η αξιωματική αντιπολίτευση πως έπιασε πολιτικό «τζόκερ» μέσα από το κυβερνητικό τραγέλαφο των εφόδων στις κινηματογραφικές αίθουσες και να μιλά για μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση που μας επιστρέφει σε πρακτικές των εποχών του… νόμου περί τεντιμποϊσμού.

Ads

«Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης» έγραψε στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, μας επιστρέφει αισίως στη δεκαετία του ’60, ίσως και ακόμη πιο πίσω…».

Την – αμήχανη και ελλιπή – απάντηση ανέλαβε να δώσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παραπέμποντας ξανά στον οπισθοδρομικό νόμο που δεν άλλαξε η… κυβέρνηση Τσίπρα επί 4,5 χρόνια:   «Αν υπάρχουν ζητήματα με τη νομοθεσία, θα την αλλάξουμε» είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να επιτεθεί εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αξιωματική αντιπολίτευση επαιξε αλλά δεν της έκατσε το Τζόκερ.
Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κατασκευάσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα προφίλ του ακροδεξιού και του σκληρού νεοφιλελευθερου πολιτικού, προσπάθεια που κατέρρευσε το βράδυ των εκλογών. Με τον ίδιο τρόπο θα καταρρεύσει και αυτό που προσπαθεί τώρα να κατασκευάσει».

Ο κ. Πέτσας ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε την παραμικρή απάντηση και εξήγηση για τα σοβαρά πολιτικά θέματα που εγείρονται τόσο σε σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού όσο και με τον τρόπο που λειτούργησε η αστυνομία.

Δεν απάντησε κατ’ αρχάς ο κ. Πέτσας εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό θέμα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη επέμεινε, σε αλλεπάλληλες δηλώσεις της χθες, πως οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες και περίμεναν την αστυνομία στα σινεμά παρενέβησαν «χωρίς να ενημερώσουν κανέναν». Αφησε μάλιστα και υπόνοιες για την σκοπιμότητα των καταγγελιών λέγοντας ότι «με  ενδιαφέρουν τα κίνητρα των κυριών που κινήθηκαν αυτοβούλως».

Αμέσως μετά όμως αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού είχε στείλει, από την 1η Οκτωβρίου, έγγραφο προς όλους τους μεγάλους κινηματογράφους με το οποίος συνιστούσε στους ιδιοκτήτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους κατά την είσοδο των θεατών στις αίθουσες που προβάλλουν την ταινία «Τζόκερ» και να κάνουν ελέγχους στα γκισέ προκειμένου να μην μπαίνουν στα σινεμά ανήλικοι κάτω των 18 ετών.

Για το ποια υπογραφή έφερε αυτό τα έγγραφο και για το εάν ήταν εν γνώσει της υπουργού Πολιτισμού καμία απάντηση δεν δόθηκε ούτε από την κυρία Μενδώνη, ούτε από τον κ. Πέτσα.
Όπως απάντηση δεν δόθηκε και στα όσα κατήγγειλε ο Γιάννης Ραγκούσης ως προς την δράση της αστυνομίας και συγκεκριμένα στην επισήμανση ότι ακόμη και ο επίμαχος νόμος του 2010 περί της καταλληλότητας των θεαμάτων δεν αναφέρει πουθενά ότι υπάρχει δυνατότητα – και πολύ περισσότερο υποχρέωση – της αστυνομίας να παρεμβαίνει στους κινηματογράφους για να ελέγχει την ηλικία των νέων θεατών.