Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση της καταδίκης  της Χρυσής Αυγής που έστειλε  την ηγεσία και τα εκτελεστικά όργανα της εγκληματικής οργάνωσης  στην φυλακή. Μια καταδίκη με διεθνή αντίκτυπο, που χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» από την Διεθνή Αμνησία και εμφύσησε ελπίδα στο αντιφασιστικό κίνημα, σε όλους τους  δημοκρατικούς πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου. 

Ads

Πέρσι τέτοια μέρα οδηγήθηκαν, το δικαστήριο σφράγισε την ποινική μεταχείριση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα και των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκαν στη φυλακή οι 37 από τους 39 καταδικασθέντες καθώς ο υπαρχηγός Χρ. Παππάς δραπέτευσε και ο Γ. Λαγός κρύφτηκε πίσω από την βουλευτική του ασυλία μέχρι την πρόσφατη σχετικά άρση της. 

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος επίσης, από την  μεγαλειώδη κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών έξω από το Εφετείο. Πολίτες, οι οποίοι μέρες πριν την ετυμηγορία, κινητοποιήθηκαν με το χασταγκ «Δεν είναι αθώοι- οι ναζί στη φυλακή» έθεσαν με τη δυναμική παρουσία τους ένα νέο σημείο αναφοράς με ένα ηχηρό «όχι» στον φασισμό, τον νεοναζισμό και τους εκπροσώπους του. Με πανηγυρισμούς κατά την ακρόαση της τελικής απόφασης. Στις 7 του Οκτώβρη του περασμένου χρόνου, αποτυπώθηκε ίσως η εμβληματικότερη σκηνή της νεότερης ιστορίας.

Η απόφαση που έδωσε ανάσα στο αντιφασιστικό κίνημα της Ευρώπης

Ads

«H ετυμηγορία στην Αθήνα έβαλε δικαστική σφραγίδα στην πολιτική ετυμηγορία του ελληνικού λαού» έγραφε ο Γκάρντιαν την επόμενη μέρα εξηγώντας τη συμβολή της κοινωνίας στον αγώνα για ως την τελική καταδίκη και την ίδια τη σημασία της απόφασης για όλη την Ευρώπη. «Θάνατος στον φασισμό» ήταν ο τίτλος της DW ενώ το BBC κράτησε για δύο ώρες την είδηση στην πρώτη θέση.

«Η απόφαση έχει πολιτική και συμβολική βαρύτητα ως επιστέγασμα της αμετάκλητης στροφής που έγινε το 1974» δήλωσε η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα μιλώντας για τη μεγαλύτερη δίκη ναζί μετά τη Νυρεμβέργη, που διήρκεσε 5.5 χρόνια. 

Είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων (65 συνολικά), αλλά και λόγω του εύρους του υλικού της δικογραφίας, η οποία παρά το μάκρος της, έχει παράξει αξιοσημείωτες πολιτικές εξελίξεις και ενεργοποιήσει σημαντικά κοινωνικά αντανακλαστικά.

Επειδή η υπεράσπιση δεν συναίνεσε στο να υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη, ο κίνδυνος να μην ενημερωθούν οι πολίτες για την εξέλιξη της ιστορικής δίκης, γέννησε το Golden Dawn Watch. Το παρατηρητήριο συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και τον Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ (υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ), τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Ξεμπλέξαμε με την ακροδεξιά; Μια μεγάλη κουβέντα ξεκινά. 

Την μεγάλη σημασία της καταδίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης, υπογραμμίζει το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, που συγκροτήθηκε μετά το τέλος της δίκης, με ανασκόπηση και αφιερώματα υπογραμμίζοντας πως θυμόμαστε και γιορτάζουμε την απόφαση αλλά δεν εφησυχάζουμε. Το Σημείο αναρωτιέται: Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Ξεμπλέξαμε με την ακροδεξιά; Μια μεγάλη κουβέντα ξεκινά. 

Το Σημείο, μας καλεί να μπούμε στη δημόσια κουβέντα  για όσα κερδήθηκαν και για όλα όσα πρέπει να παραμένουμε ανήσυχοι – ες με μια καμπάνια που εγκαινιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Ποτέ πριν δεν ήταν δεδομένη η λογοδοσία του νεοναζιστικού μορφώματος. Για χρόνια επικρατούσε φόβος, χύθηκε αίμα, γειτονιές τρομοκρατούνταν από τη βία των ταγμάτων εφόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν υπόγειες διαδρομές με θύλακες του βαθέος κράτους, υπήρξε ανοιχτή συνέργεια με τμήματα της Αστυνομίας. 

Ωστόσο, η Δημοκρατία αντέδρασε. 

►Σήμερα, #1 χρόνομετά, πολλές από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να αναπαράγονται και να δηλητηριάζουν. Εκπρόσωποι θεσμών, δημόσια πρόσωπα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη διατυπώνουν συχνά λόγο τοξικό. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο εθνοφυλετισμός, η μισαλλοδοξία είναι εδώ. Πρόσωπα με σαφείς ακροδεξιές ιδέες και διαδρομή αναλαμβάνουν καίριες κυβερνητικές θέσεις.  

#1χρόνομετά, στο Σημείο θέλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για όλα αυτά. 

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτή την καταδίκη; 

►Τι θα σήμαινε η απαλλαγή των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης; 

►Ξεμπλέξαμε συνολικά με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς μετά την απόφαση;

☛ #1χρόνομετά Γιορτάζουμε την καταδίκη, δεν εφησυχάζουμε. 

#1χρόνομετά, το Σημείο προκαλεί και φιλοξενεί αυτή τη συζήτηση: άρθρα, ποστ, τοποθετήσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκέψεις. 

☛Βάλτε το #tag και μπείτε στην κουβέντα.

Ο διευθυντής του Σημείου, Κωστής Παπαϊωάννου, μιλώντας στο tvxs.gr με αφορμή  τις κλιμακούμενες φασιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, σημείωσε:  «Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αναιρείται το αποτέλεσμα της δίκης. Εγώ λέω αντίθετα ότι αυτά επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα και την αξία του. Το αποτέλεσμα είναι ωστόσο ένα  μήνυμα που φαίνεται ότι δεν διαβάστηκε προσεκτικά από τους θεσμούς. Η αστυνομία δεν πήγε να δει τι σημαίνει ότι στους κόλπους της υπάρχουν άτομα που συνδέονταν με την εγκληματική οργάνωση Η δικαιοσύνη δεν έσκυψε να δει, τι δεν έπραξε και φτάσαμε στο φθινόπωρο του ’13 ενώ είχαμε για χρόνια αδιερεύνητες υποθέσεις επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο» 

Στο Σημείο μπορείτε επίσης να βρείτε την χαρτογράφηση της ελληνικής ακροδεξιάς και ενα χρονικό για την παρουσία του φασισμού στα έμφυλα ζήτηματα, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον έναν χρόνο από την ιστορική καταδίκη της ΧΑ.

Συλλαλητήριο και Ανοιχτή σύσκεψη

Με αφορμή την επέτειο του 1 χρόνου από την καταδίκη της ΧΑ οργανώνεται αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη .

Στο συλλαλητήριο καλούν δεκάδες φορείς, κινήσεις, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών και πρόσφυγες από τις δομές «φιλοξενίας», άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

«Δεν τελειώσαμε με τους φασίστες, η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης τους στρώνει ξανά το δρόμο ήταν το μήνυμα της Ανοιχτής Σύσκεψης στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη που πήρε την απόφαση για το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη.

Είναι ένα συλλαλητήριο ενάντια στην κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας της; κυβέρνησης, με την ψήφιση νέου νόμου παραπέρα καταστρατήγησης του δικαιώματος στο άσυλο, την οχύρωση των συνόρων με την γενίκευση των παράνομων επαναπροωθήσεων, το άνοιγμα νέων στρατοπέδων-φυλακών προσφύγων, την μετατροπή των στρατοπέδων σε τόπους θανάτου και εξαθλίωσης των προσφύγων. Αυτές οι πολιτικές στρώνουν το έδαφος ξανά στους φασίστες όπως έδειξαν και οι αντιδράσεις για την περιοδεία της κούκλας Αμάλ.

Ο Μητσοτάκης συνεργάζεται με τον Ερντογάν, μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για να αποκλειστούν οι πρόσφυγες από την ΕΕ, σε στρατόπεδα σε χώρες όμορες, στην Ασία. Η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια για Ραφάλ, φράκτες, πανεπιστημιακή αστυνομία ενω η διαχείριση της πανδημίας έχει κοστίσει 14000 ζωές.

Η τοποθέτηση του «μεταφασίστα» Θ. Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας ενισχύει την ακροδεξιά και τους φασίστες.

Η πρωτοβουλία ήρθε λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της κούκλας Αμάλ σε μια σειρά πόλεις, τις προκλήσεις των φασιστών στο Μεταξουργείο και τις Θερμοπύλες με την κάλυψη της ΕΛΑΣ.

Ο Μηταράκης προχωρά σε μιά προκλητική ενέργεια προσβολής της μνήμης του Παύλου Φύσσα με την εξαγγελία ότι εκείνη την μέρα θα εγκαινιάσει τη νέα δομή κράτησης προσφύγων, το στρατόπεδο-φυλακή στη Σάμο!

Το κεντρικά συνθήματα του συλλαλητηρίου είναι: Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, κλείστε τα στρατόπεδα, Ποτέ Ξανά φασισμός.

Ήδη, στην διοργάνωση δήλωσαν αρχικά την συμμετοχή τους:

Η ΚΕΕΡΦΑ και τοπικές επιτροπές Νίκαιας, Πειραιά, Κυψέλης-Πατησίων, Αμπελοκήπων, Εξαρχείων, Πετραλώνων, Κουκακίου, Καλλιθέας, Ελληνικού, Ν.Σμύρνης, Ιλισίων-Ζωγράφου, Περιστερίου, Ν.Ιωνίας, Αμαρουσίου κα, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, η Κοινότητα Καμερουνέζων στην Ελλάδα, η Κοινότητα Γουϊνέας, Πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του Σχιστού, της Μαλακάσας, του Ελαιώνα, της Ριτσώνας, της Κορίνθου, Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, το Δίκτυο Αφρικανικών οργανώσεων, η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, συνδικάτα, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου και Αιγάλεω, συντονιστές εκπαίδευσης στα καμπ, οι Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης, Φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας, Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία ¨Μηδενική Ανοχή”, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, Πρωτοβουλία φοιτητών ΤΕΑΠΗ, μαθητές σχολείων Αθήνας, αγωνιστές του ΣΦΕΑ, ομάδα δημοσιογράφων με επικεφαλής την Ινγκεμποργκ Μπέιλεν και δημοτικές κινήσεις.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά, η ΚΕΔΔΑ, το Δίκτυο υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στείλτε την συμμετοχή σας στο email antiracismfascism@yahoo.gr»