Σε διαθεσιμότητα αναμένεται να τεθούν το επόμενο διάστημα άλλοι 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη, στο στόχαστρο μπαίνουν 700 από τους περίπου 1.500 φορείς, οι οποίοι εποπτεύονται από 14 υπουργεία.
 

Ads

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κ. Βολουδάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισηγείται την κατάργηση 73 από τους συνολικά 700 φορείς της γενικής κυβέρνησης. Οι φορείς για τους οποίους προτείνονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις είναι φορείς εποπτευόμενοι από 14 συνολικά υπουργεία και η επιλογή τους προέκυψε από τον έλεγχο περίπου 1.500 φορέων.
 
«Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρούς φορείς, καθώς δεν είναι εύκολο να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν μεγάλοι φορείς του δημοσίου όπως ο ΟΑΕΔ ή το ΙΚΑ», ανέφερε ο κ. Βολουδάκης
 
Οι σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία, από τα οποία αναμένεται η δική τους επεξεργασία για τις προτεινόμενες καταργήσεις. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
 
Μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου των φορέων, θα υπάρξει αξιολόγηση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτούς. Όσοι κριθούν πλεονάζοντες θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δεδομένου μάλιστα πως η δέσμευση έναντι της τρόικας προβλέπει την υπαγωγή σε αυτό 25.000 υπαλλήλων εντός του 2013.
 
Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία δεν καταστεί δυνατή η μετακίνησή τους εντός 12μήνου σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες έχουν κενές θέσεις, τότε θα απομακρυνθούν οριστικά από το Δημόσιο.
 
Στο διάστημα της διαθεσιμότητας, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 75% των βασικών αποδοχών τους.