«Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής  συμπίπτει  με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή  δεν μπορεί  να λειτουργήσει στην πράξη  ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές…. Επί του παρόντος, δεν  υποβάλλω  την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας».

Ads

Το εν λόγω δημόσιο – και μάλλον καινοφανές – δημόσιο μήνυμα περιλαμβάνεται στην επιστολή που έστειλε ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της νεοσύστατης Επιτροπής Διερεύνησης της Αστυνομικής Βίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη μετά την νέα υπόθεση ακραίας αστυνομικής βίας και αυταρχισμού στην επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στο Κουκάκι.

Εξίσου καινοφανής μάλλον είναι και η – επίσης δημόσια – επιστολή/απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον κ. Αλιβιζάτο, με την οποία ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης διαβεβαιώνει μεν ότι «η επιχείρηση εκκένωσης έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού», κι ότι «δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας», αλλά παραπλεύρως δεσμεύεται ότι θα υπάρξει διερεύνηση. Και επαναλαμβάνει ότι «οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας».

Εν ολίγοις, ο έγκριτος νομικός Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίον «επιστράτευσε» ο κ. Χρυσοχοίδης προκειμένου να παρακολουθεί και να εγγυάται την λειτουργία της αστυνομίας με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμηνύει δημοσίως στον υπουργό ότι και ο ίδιος και η επιτροπή του χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την κάλυψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά… πετώντας την μπάλα στην εξέδρα μιας ακόμη ΕΔΕ και μιας ακόμη έρευνας από τον Συνήγορο του Πολίτη. Και ομνύοντας στα «αυστηρά πλαίσια νομιμότητας» που πρέπει να τηρούν οι αστυνομικοί «ακόμη κι εάν κινδυνεύει η ζωή τους» (η οποία, σίγουρα, δεν κινδύνευσε επ΄ουδενί στο σόου αυταρχισμού στην ταράτσα της οδού Ματρόζου, όπου ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι).

Ads

Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να γίνει προφανές πως – στην καλή εκδοχή – το δόγμα «νόμος και τάξη» έχει αρχίσει να ξεφεύγει ακόμη και από το πλαίσιο που έχουν ορίσει οι εμπνευστές του. Ή για να αποδειχθεί – στην κακή εκδοχή – πως έχουν όντως βάση οι υπόνοιες Αλιβιζάτου ότι τόσο οι δεσμεύσεις περί «αυστηρής τήρησης της νομιμότητας» όσο και η σύσταση της επιτροπής στην οποία προΐσταται δεν ήταν παρά ένα άλλοθι νομιμοφάνειας για την μετάβαση σε καθεστώς αστυνομικής αυθαιρεσίας. 

Αυτή την τελευταία εκδοχή φάνηκε να δείχνει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταγγελλοντας πρακτική «άθλιας καταστολής και του αυταρχισμού» και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «γενικευμένο εμπόριο φόβου και προπαγάνδα τρομολαγνείας» σε σχέση με τις «αποτρόπαιες εικόνες» στο Κουκάκι. «Δημιουργείται», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, «μείζον θέμα δημοκρατικής συζήτησης και εξέλιξης. Η εικόνα πολίτη πολυκατοικίας με κουκούλα, γυμνός και αφού έχει πρώτα χτυπηθεί και αυτός και ο γιος του επειδή δεν επέτρεψαν, εμπόδισαν και δεν διευκόλυναν τις δυνάμεις της αστυνομίας να περάσουν χωρίς άδεια εισαγγελέα σε διπλανή πολυκατοικία δεν είναι τυχαία. Είναι εικόνα για να δοθεί σήμα επιβολής του αυταρχισμού. Κάνετε γενικευμένο εμπόριο φόβου και ασκείτε προπαγάνδα τρομολαγνείας».

Το δικό του ενδιαφέρον, πάντως, έχει και το γεγονός πως στην διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Βουλή μόνον δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιχείρησαν να υπερασπιστούν τις εικόνες της ακραίας αστυνομικής καταστολής. Με συνέπεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να χαρακτηρίσει τον Μάκη Βορίδη ως τον «ουσιαστικό υπουργό Προστασίας του Πολίτη».