Ο Αδωνις Γεωργιάδης «ανοίγει» το λιανεμπόριο στις 22, ή στις 29, Μαρτίου και την εστίαση στα μέσα Απριλίου, ο Χάρης Θεοχάρης προαναγγέλλει άνοιγμα του τουρισμού έως τις 14 Μαίου με… σύνθημα «All you want is Greece», και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για έκρηξη και κορύφωση της πανδημίας έως τις 20 Μαρτίου ενδεχομένως και με περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως, όπως συνέβη σήμερα Τρίτη

Ads

Την ίδια ώρα οι ΜΕΘ της Αττικής είναι γεμάτες σε ποσοστό πάνω από 90% σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε ορισμένες από αυτές (όπως στο «Γεννηματάς») δεν υπάρχει πια ούτε μία κλίνη άδεια, και η κυβέρνηση αδειάζει νοσοκομεία της περιφέρειας για να μεταφέρει ασθενείς covid από την Αττική. Οι καταγγελίες για ανθρώπους που χάνουν τη μάχη εκτός ΜΕΘ, όπως συνέβη πριν από κάποιους μήνες στη Βόρεια Ελλάδα, πληθαίνουν. 

Δεν πρόκειται για μαγική εικόνα, πρόκειται απλώς για την «επιχείρηση αισιοδοξίας» και το εμπόριο ελπίδας που στήνει η κυβέρνηση μπροστά στην ολοκληρωτική αποτυχία του τετράμηνου lockdown και των επιλογών της στην διαχείριση της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται, για μια ακόμη φορά, πλήρης σύγχυση στους πολίτες, να μεγαλώνει η απώλεια εμπιστοσύνης της κοινωνίας στα περιοριστικά μέτρα και να εντείνονται ταυτόχρονα ο φόβος και ο θυμός.

Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο όμως, οι προτεραιότητες και οι αγωνίες είναι τρεις: Η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας ώστε να καλυφθεί η αποτυχία των αλλεπάλληλων lockdowns, η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων τόσο όσο χρειάζεται για να αντέξει το ΕΣΥ την κορύφωση του νέου επιδημικού κύματος, και το άνοιγμα το συντομότερο της αγοράς διότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την οικονομία.

Ads

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι πλέον η άρση των μέτρων όταν υποχωρήσουν τα ημερήσια κρούσματα, αλλά μόλις υπάρξουν ενδείξεις αποσυμφόρησης και αποκλιμάκωσης της πίεσης στα νοσοκομεία. «Δεν μετρούν κρούσματα πια, μετρούν διασωληνωμένους» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο μέλους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητικά τα μοντέλα εξέλιξης της πανδημίας για το επόμενο επταήμερο και επισημαίνει τον απρόβλεπτο παράγοντα κινδύνου από τις μεταλλάξεις.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση βασίζει όλες τις προσδοκίες της στον εμβολιασμό και επιμένει στην «επιχείρηση αισιοδοξία» σε διπλό επίπεδο – βομβαρδίζει την κοινή γνώμη αφενός με ατεκμηρίωτες προβλέψεις για χτίσιμο «τείχους ανοσίας» έως τον Μάιο και αφετέρου με μπαράζ προαναγγελιών για άνοιγμα της αγοράς και τουρισμού και επιστροφής στην περίφημη «κανονικότητα».

Σήμερα, με διαφορά λίγων ωρών ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε το κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου – χωρίς click away αλλά με φυσική παρουσία – το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου, και ο υπουργός Ανάπτυξης Χάρης Θεοχάρης υποσχέθηκε άνοιγμα του τουρισμού έως τις 14 Μαίου, με τους πρώτους τουρίστες μάλιστα να έρχονται από τις… αρχές Απριλίου.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ για το άνοιγμα της αγοράς είπε: «Το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22, και το λέω υπό την εξής έννοια: ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων – δεν λεω ότι η πανδημία θα εξαφανιστει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα -, όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε σε διαδικτυακή τουριστική έκθεση ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί, να ανοίξει τις τουριστικές πύλες μέχρι τις 14 Μαϊου. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα εξεταστεί το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της ΕΕ, αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης προειδοποιούσε  ότι μπορεί άμεσα να φτάσουμε στα 3.100 κρούσματα ημερησίως και προσδιόρισε στις 20 Μαρτίου την κορύφωση της πανδημίας.