Εσωκομματική σύγκρουση ξέσπασε στη ΝΔ μετά τη ρατσιστική ανακοίνωση – ανοιχτή επιστολή της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Η ανακοίνωση έχει την υπογραφή της Φαίη Νικητοπούλου, ως προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. Η επανεμφάνισή της με το ρατσιστικό παραλήρημα έφερε μνήμες fake «αυθορμητισμού», καθώς προεκλογικά εμφανιζόταν από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ ως πολίτης που «τυχαία» συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περιοδεία του στη Νέα Σμύρνη και θέλησε να του εκφράσει τον ενθουσιασμό και την υποστήριξή της με μια «σέλφι». Επιπλέον η Νικητοπούλου, πέρα από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, είναι και κουμπάρα του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ο σύζυγός της Γιώργος Λαρίσσης ήταν υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ στη Νέα Σμύρνη, και Αναπληρωτής Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Τον περασμένο Αύγουστο ο Γιώργος Λαρίσσης διορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη θέση του «μετακλητού Γενικού Διευθυντή – Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών», όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ.

Στην επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «επιτομή» της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ακροδεξιάς,  τάσσεται κατά της εγκατάστασης προσφύγων στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Και το κάνει με τον πλέον νοσηρό τρόπο, αναπαράγοντας όλους τους ισχυρισμούς του συνόλου της πολιτικής «γκάμας» της ακροδεξιάς: «Το νοσοκομείο δεν είναι κατασκήνωση», η ύπαρξη προσφύγων «θα προσελκύσει εγκληματίες», τα 15χρονα προσφυγόπουλα «δεν συγκρίνονται με τα δικά μας 15χρονα», ασθένειες «θα εμφανιστούν στην πόλη», αν πάνε σχολείο «τα  υπόλοιπα παιδιά είναι καταδικασμένα να μην μάθουν γράμματα», είναι μουσουλμάνοι και «πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σεξουαλικά πειράγματα στις Ελληνίδες μαθήτριες» κλπ. «Δεν θα ανεχτούμε την αλλοίωση του πατρογονικού μας πολιτισμού […] Όποιος επιβουλεύεται την οικιακή μας ειρήνη θα μας βρει απέναντι», ανέφερε καταλήγοντας.

Ολόκληρη η επιστολή

image

Ads

Η δημοσιοποίηση της επιστολής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ένα «κατάπτυστο κείμενο», το οποίο συγκεντρώνει όλα τα ρατσιστικά και ακροδεξιά στερεότυπα τα οποία μολύνουν με φυλετικό μίσος την κοινωνία μας. «Η υποκρισία του δήθεν κεντρώου και προοδευτικού προφίλ που επιχειρεί πάση θυσία να στήσει ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το κόμμα του, κατέρρευσε με πάταγο. Η θλιβερή αυτή εξέλιξη τον υποχρεώνει να λογοδοτήσει άμεσα για αυτές τις χυδαιότητες. Το οφείλει πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία που γίνεται αποδέκτης του δηλητηρίου των κομματικών του οργανώσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ αναγκάστηκαν να πάρουν αποστάσεις από τη Νικητοπούλου, οδηγώντας την ταυτόχρονα σε παραίτηση. «Η θέση της ΟΝΝΕΔ είναι σαφής και ανυποχώρητη: είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση στη διαχείριση τόσο του προσφυγικού, όσο και του μεταναστευτικού με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό, χωρίς φωνές εντυπωσιασμού είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Τα κρίσιμα ζητήματα απαιτούν μέτρο και νηφαλιότητα. Η επιστολή της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης δεν υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση και για το λόγο αυτό θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι αρμόδιοι να δώσουν άμεσα εξηγήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, εξέφρασε την αντίθεση με τις θέσεις που εκφράζονται στην επιστολή της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. «Καταδικάζουμε τις ακραίες δηλώσεις μέλους της νεολαίας του κόμματος. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι κατακριτέες, δεν εκφράζουν τη ΝΔ, άλλα αποτελούν προσωπικές απόψεις της επιστολογράφου. Για το θέμα αυτό έχει επιληφθεί το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της ΟΝΝΕΔ, η οποία έχει και την ευθύνη του θέματος», ανέφερε.

Ακροδεξιό «γραμμάτιο»

Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης και η απομάκρυνση της Νικητοπούλου προκάλεσαν αντιδράσεις και στη βάση του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επενδύοντας πολιτικά στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό με στόχο να αναλάβει την εξουσία, έχει ήδη προκαλέσει πολλές και ισχυρές ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις με τις «κυβιστήσεις» του στη Συμφωνία των Πρεσπών και το Προσφυγικό. «Πολύ καλά τα είπατε!!! Αυτά πιστεύουμε όλοι μας! Τι προσπαθεί να κάνει ο Μητσοτάκης στο κόμμα; Κάνα δυο τέτοια ακόμη και βλέπω να γίνεται διάσπαση. Ας μείνει με τους προοδευτικούς που μαζεύει από εδώ κι από κει!!!», ήταν ένα από τα ενδεικτικά σχόλια που ακολούθησαν της παραίτησης της Νικητοπούλου.

image

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εντός της ΝΔ είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, η οποία κάνει λόγο για «διαγραφές στην ΟΝΝΕΔ κατόπιν απαιτήσεως του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Η χθεσινή εξέλιξις, με την κατ’ ουσίαν διαγραφή της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, Φαίης Νικητοπούλου από το αξίωμά της (τυπικώς παρητήθη), δεν προέκυψε, λοιπόν από το πουθενά», αναφέρει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας άλλες διαγραφές που έγιναν, όπως αυτή του Γιάνναρου. Το δημοσίευμα που κινείται σε γραμμή «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφήνει να μιλάμε ελεύθερα ακροδεξιά», κάνει σαφές ότι η ακροδεξιά πτέρυγα που ο πρόεδρος της ΝΔ σκέπασε προεκλογικά με τις πολιτικές του φτερούγες κάνει την αντεπίθεσή της. 

«Το ερώτημα είναι απλό και είναι το εξής: πως θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η ΝΔ ανάλογα κρούσματα που πηγάζουν από την δικαιολογημένη αγωνία στελεχών της, ασχέτως αν αυτή εκφράζεται με υπερβολές, για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τρόπο ζωής τους η εγκατάσταση προσφύγων στον δήμο τους; Με μαζικές διαγραφές; Κάθε φορά που θα τολμά να σηκώσει το κεφάλι κάποιος  να πει μια κουβέντα και θα απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την διαγραφή του, η ΝΔ θα σπεύδει να τον διαγράφει;», υποστηρίζει η εφημερίδα. 

image