Πολύ σοβαρά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναφορικά με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca κατά του κοροναϊού, ακόμη και μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι αυτό δεν θα χορηγείται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ads

Κι αυτό γιατί τα επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά τόσο στην αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου όσο και στα πραγματικά στοιχεία για την επίδρασή του σε ηλικίες άνω των 55 ετών παραμένουν κάτι περισσότερο από «θολά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χώρες, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο έσπευσαν να απαγορεύσουν την χορήγηση του εμβολίου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, μετά την αποκάλυψη πως το δείγμα ατόμων στο οποίο διεξήχθησαν οι απαραίτητες δοκιμές ήταν τόσο περιορισμένο, ώστε ήταν ουσιαστικά αδύνατο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Από την άλλη μεριά, η χώρα μας υιοθετεί την πιο «χαλαρή» στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας την άδεια να γίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και σε άτομα ηλικιακού φάσματος 56-64 ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία (οι οποίες επίσης επιτρέπουν τον εμβολιασμό των άνω των 55 με το συγκεκριμένο σκεύασμα) έχει μια σημαντική διαφορά. Αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από εταιρείες όπως η Pfizer αλλά και η Moderna, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Αντίθετα, για τη χώρα μας ο αριθμός των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολίων της Astrazeneca φαντάζει κρίσιμος για τη διαδικασία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία σχετικά την ουσιαστική επιτυχία της όλης εμβολιαστικής διαδικασίας στην Ελλάδα.

Ads

«Είναι τόσα τα λάθη σε όλο το φάσμα της διαδικασίας των δοκιμών της Astrazeneca, που πολύ δύσκολα θα συνιστούσα σε κάποιον να κάνει αυτό το εμβόλιο» σημειώνει μιλώντας στο tvxs.gr άνθρωπος με γνώση των επιστημονικών δεδομένων. «Το ελληνικό κράτος βασίζεται στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, τις οποίες δείχνει να θεωρεί ως θέσφατο, προκειμένου να προχωρήσει στη χορήγησή του. Προφανώς και πρόκειται για πρόσχημα» προσθέτει.

«Οφείλει να δώσει απαντήσεις η Επιτροπή»

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπύρος Γεωργάτος, επανέρχεται στο ζήτημα, εκφράζοντας στο tvxs.gr την έντονη ανησυχία του. «Υπάρχουν στις ανακοινώσεις της Επιτροπής στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca; Όχι. Αυτό συμβαίνει, καθώς στην πραγματικότητα η αποτελεσματικότητά του είναι στο επίπεδο του 60%-65%. Ο αντίλογος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και από τις βρετανικές αρχές, είναι πως δημιουργεί αντισώματα. Αυτά όμως δεν είναι απαραιτήτως εξουδετερωτικά. Το γεγονός δηλαδή πως υπάρχει απόκριση ενός οργανισμού στον εμβολιασμό δε σημαίνει από μόνο του κάτι. Εκείνο στο οποιο πρέπει να απαντήσει η εταιρεία είναι πόσοι ήταν να αρρωστήσουν αλλά δεν αρρώστησαν λαμβάνοντας το εμβόλιο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επισημαίνει:  «Σε ό,τι αφορά λοιπόν το εμβόλιο της Astrazeneca, η Επιτροπή αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα, δηλαδή για την αποτελεσματικότητα. Όπως επίσης δεν αναφέρεται και στο ηλικιακό ζήτημα, ότι δεν υπάρχουν δηλαδή δεδομένα για τα άτομα άνω των 55 ετών. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται προφανές πρόβλημα, που αφορά τον εμβολιασμό ατόμων 56-64 ετών στη χώρα μας. Πώς αποφασίζεις κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία; Δεν είναι αυθαίρετο; Δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση αυτή, έχει γραφτεί και σχολιαστεί ευρέως σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ. Οφείλει η Επιτροπή να εξηγήσει βάσει ποιων στοιχείων πηγαίνει σε εμβολιασμό ατόμων 56-64 ετών».

Ο κύριος Γεωργάτος καταλήγοντας σημειώνει: «Προφανώς ούτε η Επιτροπή ούτε η κυβέρνηση δεν θέλει να “βάλει στο ψυγείο” την παρτίδα των εμβολίων της Astrazeneca, κάτι τέτοιο άλλωστε θα προκαλούσε σκάνδαλο, καθώς πρόκειται για μεγάλη παραγγελία. Κρύβονται λοιπόν πίσω από την έγκριση που έδωσαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για χορήγηση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Κινούνται λοιπόν στη λογική “δώστα τώρα και μετά βλέπουμε”».