Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε επίσημα ότι και στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών, γεγονός που ανατρέπει την προτεραιοποίηση στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της ΕΕ, που έχουν «ποντάρει» πολλά στο εμβόλιο της Astrazeneca, έχοντας αγοράσει πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις του. Ωστόσο όπως επισημαίνεται στις σχετικές αποφάσεις για το ηλικακό «μπλόκο» στη χορήγηση του εμβολίου, «δεν υπήρχαν επαρκή δεδμένα από την εταιρεία για την αποτελεσματικότητά του στις ηλικίες άνω των 65 ετών». 

Ads

Στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφασίστηκε ομόφωνα πως η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα περιοριστεί στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών. Υπενθυμίζεται πως ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει κι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Αυστρία και η Πολωνία, οι οποίες έκριναν πως βάσει των στοιχείων που έχουν δοθεί το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μη αποτελεσματικό για τους ανθρώπους μιας ηλικίας και πάνω. Οι περισσότεροι θέτουν ως όριο τα 64 με 65 έτη, ενώ Ιταλία και Βέλγιο αποφάσισαν τη μη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. 

Όπως υπογράμμισε στο Tvxs.gr o καθηγητής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπύρος Γεωργάτος, «με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές πως “τινάζεται στον αέρα” ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει κι ένας επιπλέον κίνδυνος ο οποίος προκύπτει από το γεγονός ότι κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα ούτε επιλογής ούτε καν γνώσης του εμβολίου που του χορηγείται». 

Διαβάστε αναλυτικά: Εμβόλιο Astrazeneca: Η ανατομία ενός φιάσκου που «τινάζει στον αέρα» τον εμβολιαστικό σχεδιασμό 

Ads

Αλλαγές στην προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς

Είναι ενδεικτικό πως μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοινώθηκε πως αλλάζει η προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς και μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60 με 64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να υποβάλονται οι αιτήσεις, καθώς στις 8 Φεβρουαρίου η χώρα αναμένεται να παραλάβει 410.000 δόσεις του εμβολίου. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν οριστικά τη Δευτέρα, όταν, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι, «θα έχει οριστικοποιηθεί και το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία».

Μετά τη συνεδρίαση, ακολούθησαν δηλώσεις της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, οι οποίοι παρά την απόφαση για ηλικιακό «μπλόκο» επισήμαναν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα «εξαιρετικής ποιότητας εμβόλιο». 

«Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου συνοψίζοντας τα εξής σχετικά με το εμβόλιο: α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές. β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο. γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης. δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Εξηγώντας το ηλικιακό «μπλόκο» η κ. Θεοδωρίδου δώλησε ότι «αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας». Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, «το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα».

«Εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας», χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το εμβόλιο της AstraZeneca εξηγώντας πως μόνος λόγος που υπάρχει η απόφαση για το ηλικιακό «μπλόκο» είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες. «Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή», πρόσθεσε. 

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους επιχειρησιακά οι εμβολιασμοί θα κινηθούν με δυο παράλληλα συστήματα. «Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64», συνέχισε. «Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», ανέφερε. «Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής», κατέληξε.