Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ads

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση θα χορηγείται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η λεγόμενη αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού. 

Ads

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Δεν είναι κακό να χορηγηθεί η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες», λέει στο tvxs.gr ο  καθηγητής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος. «Υπάρχουν σχήματα εμβολιασμού, τόσο κλινικά όσο και πειραματικά, στα οποία έχει παρατηρηθεί ότι το τρίμηνο είναι επαρκές χρονικό διάστημα για ένα boost», συμπληρώνει.

Σχετικά με τη θέση του ΠΟΥ ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλο τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας», ο κ. Γεωργάτος σημειώνει ότι είναι εύλογο να μην υπάρχουν ακόμα αποδείξεις, αφού η διεθνής κοινότητα σταθμίζοντας τα δεδομένα θεώρησε προτιμότερο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε χορήγηση της τρίτης δόσης στον πληθυσμό παρά να καθυστερήσει κάνοντας κλινικές δοκιμές.

Όσο για την απορία που δημιουργείται εάν θα καλούμαστε να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις μήνες εναντίον της covid-19, έμπειρος παρατηρητής στον χώρο της υγείας θεωρεί αδύναμο αυτό το σενάριο. «Η στόχευση είναι ο επερχόμενος θανατηφόρος χειμώνας. Εφόσον η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κάνει τα βασικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταφεύγει σε αυτή την επιλογή, μήπως και ελαφρύνει κατά τι τον λογαριασμό, που θα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ βαρύς», σημειώνει.

Τα ερωτήματα

Είχε προηγηθεί η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, πριν δύο μέρες, άφησε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί πιο γρήγορα -και συγκεκριμένα στους τέσσερις μήνες- η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού. «Εχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει το αν πρέπει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης…Δεν είμαι γιατρός αλλά μου είναι απόλυτα προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. Αν μπορούμε και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και αν εγκριθεί μπορεί να ανοίξει και στους τέσσερις μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση μάλιστα προκάλεσε αντιδράσεις και έγειρε ερωτήματα, δεδομένου ότι οι μέχρι στιγμής οδηγίες του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA και FDA), του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), προκρίνουν τη χορήγηση της τρίτης δόσης τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού Covid-19.

Μάλιστα, ο διευθυντής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε την ίδια μέρα μάλιστα, ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας» και πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα. 

Το ερώτημα αυτό τέθηκε από δημοσιογράφους σήμερα στον κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος απάντησε ότι «η απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία». Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στην σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως πχ. το Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μετά από επιμονή των δημοσιογράφων περί αυτού.

Το δεύτερο ερώτημα που όμως δεν τέθηκε αφορά το ενδεχόμενο καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα απέτυχε, να υπάρχουν εμβόλια που έχουν ημερομηνία λήξης. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, που είναι σήμερα πρεσβευτής του ΠΟΥ, στον Guardian αυτήν την εβδομάδα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « 500 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα εμβόλια είναι διαθέσιμα στις εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός θα ανέλθει στα 600 εκατ και μέχρι τον Φεβρουάριο θα είναι 850 εκατ, τα οποία μπορούν να σταλούν στις (φτωχές) χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη..

..η Ευρώπη έχει 250 εκατ, τα οποία μέχρι τον Φεβρουάριο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 350. Η εναλλακτική λύση είναι απαίσια : τα εμβόλια καταστρέφονται, ενώ χάνονται ζωές λόγω της έλλειψής τους. ..περίπου 100 εκατομμύρια εμβόλια των δυτικών χωρών θα λήξουν τον Δεκέμβριο και θα πάνε στα σκουπίδια».