Ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας.

Ads

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, καθώς οι πλούσιες χώρες εντείνουν τα εμβολιαστικά προγράμματά τους για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

 

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία της συνεδρίασης. Είπε όμως, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο ΠΟΥ θα κάνει συστάσεις για τη χρήση αυτών των «αναμνηστικών» εμβολίων μετά την εξέταση του θέματος από τους ειδικούς.

Εξετάζεται τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες για τους άνω των 30 στην Ελλάδα

Ads

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, δήλωσε πως έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει το αν πρέπει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης. «Δεν είμαι γιατρός αλλά μου είναι απόλυτα προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. Αν μπορούμε και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και αν εγκριθεί μπορεί να ανοίξει και στους τέσσερις μήνες», είπε. Λίγη ώρα αργότερα, σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού, πηγές της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωναν ότι η πρόταση εξετάζεται για τους άνω των 30 ετών.