Παρά την κρατική ενίσχυση ύψους 280 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση ΝΔ στα ΕΛΤΑ την προηγούμενη τετραετία, σε 100 ανέρχονται τα καταστήματα που κλείνουν, μέχρι τη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Ads

Το μπαράζ λουκέτων ωστόσο δεν περιορίζεται σε αυτά τα καταστήματα, καθώς ακόμα 25 καταστήματα θα κλείσουν μετά το «ορόσημο» της 24ης Ιουλίου, κυρίως σε πόλεις και κοινότητες της περιφερειακής Ελλάδας.

Υπενθυµίζεται ότι από τη ∆ευτέρα 10 Ιουλίου, τα ΕΛΤΑ έκλεισαν -«ανέστειλαν τη συναλλακτική δραστηριότητα», είναι η ορολογία που επίσημα χρησιμοποιείται- 25 καταστήµατα. Από τη ∆ευτέρα 17 Ιουλίου έκλεισαν επιπλέον 40 καταστήµατα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι εν λόγω εξελίξεις, θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες, ιδίως της περιφέρειας, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από πλευράς δηµοτικών αρχών, αλλά και κοµµάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) που καταθέτουν συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέµα προς τον νέο υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου.

Ads

Το θέµα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ∆Ε σε έντονο κλίµα ανησυχίας και διαφωνίας µε την πολιτική συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ. «Αν κλείσουν τα ΕΛΤΑ στις µικρές περιοχές, κλείνουν τα πάντα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για «σκόπιµη απαξίωση» του δικτύου «για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαµπρός ευκολότερα και καλύτερα, χωρίς να δώσει τίποτα», όπως είπε, υπονοώντας σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Έντονη η αντίδραση του δηµάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, στον δήµο του οποίου (δήµος µε αστικό κέντρο και πολλές κοινότητες, µε µεγάλες χιλιοµετρικές αποστάσεις) κλείνουν τρία καταστήµατα.

«Ενα κατάστηµα σε ένα µεγάλο χωριό εξυπηρετεί επιπλέον 8-10 χωριά», εξήγησε και εξανέστη: «∆εν µπορεί να είναι όλα στη λογική εξοικονόµησης χρηµάτων και κόστους. Για ποια αποκέντρωση µιλάµε τόσα χρόνια;».

Η ΚΕ∆Ε θα απευθυνθεί µε επιστολή διαµαρτυρίας προς το αρµόδιο υπουργείο και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς «χρειάζεται ισχυρή βούληση και παρέµβαση», όπως επισήµανε ο κ. Κυρίζογλου, για να ανατραπούν οι αρνητικές εξελίξεις.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

 

Σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρεται πως: «Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, επεσήμανε ότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα στις ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας, καθώς τα ΕΛΤΑ αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη, διότι δεν αποδέχεται ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη, με βάση μόνο τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο των 65 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, χωρίς οποιοδήποτε ισοδύναμο μέτρο ή μέριμνα ταχυδρομικής εξυπηρέτησης.

Ζητά να μην καταργηθούν τα εν λόγω υποκαταστήματα, αλλά να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα κέντρα υπηρεσιών με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής σύγκλισης και περιφερειακής συνοχής, διότι παρέχουν εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ θα κατατεθεί με επιστολή του Προέδρου της στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ».