Ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου θα διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και στις αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία συνεργασίας στο μεταναστευτικό στο πλαίσιο μιας επικείμενης νέας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αθήνα και Άγκυρα θα κληθούν να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες, δεδομένων των όσων διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ads

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «πρέπει να διατηρηθεί στο θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αυτό που επισημαίνεται από την Αθήνα είναι πως οι διαφωνίες επί του Παλαιστινιακού δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα η Αθήνα διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ελλάδα στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούσαν να επιχειρήσουν υπό συνθήκες «πλήρους προστασίας».

Σημείωσε μάλιστα πως «λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά περισσότερο ανάγκη, θα χαρούμε να το κάνουμε».