Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ως οικοδεσπότης της συνάντησης ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αίτημα που διατυπώνεται για πρώτη φορά από δυτικό σύμμαχο του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μέχρι τώρα το ζήτημα ήταν οι «ανθρωπιστικές παύσεις».

Ads

Τη δήλωση έκανε ο κ. Μακρόν κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής διάσκεψης. Ζήτησε επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.

Μητσοτάκης: Προϋπόθεση για ειρήνη στην περιοχή η λύση των δύο κρατών

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Τόνισε ωστόσο ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό το πλαίσιο, o Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη για έναν εναέριο πρωτίστως ανθρωπιστικό διάδρομο, δηλώνοντας την ετοιμότητα της χώρας μας να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στο κομμάτι αυτό, ενώ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας (πρόταση Μακρόν), εγχείρημα όμως που – όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές – είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο λόγω των εγγυήσεων ασφαλείας που δεν διαφαίνεται εύκολο αυτή τη στιγμή να υπάρξουν.

Το βασικό είναι όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα με τις απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να περάσουμε στη συζήτηση για το πώς θα βρεθεί μία πολιτική λύση – ο μόνος τρόπος να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή όπως είπε – επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για τη λύση δύο κρατών επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Συνάντηση με Σταγιέχ

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Παλαιστίνης Μοχάμαντ Σταγιέχ, στον οποίο επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό καθώς και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση – όπως είπε – μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η θέση της Κύπρου

Λαμβάνοντας το λόγο, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνόδου ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την κυπριακή πρόταση υπέρ της δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι η χώρα του είναι η πλησιέστερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα φτάνει στην Κύπρο, θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά τέλος την επίλυση της κρίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή.

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Politico

Tις κόκκινες γραμμές – για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα βάσει του διεθνούς δικαίου – επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο podcast του Politico, όπως ακριβώς έκανε και στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο, όταν είχε υπογραμμίσει ότι «υπάρχουν και όρια στον πόλεμο».

«Αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία. Μιλάω σαν φίλος του Ισραήλ», προσθέτει και τονίζει στο Politico ότι είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα για το πώς θα βρεθεί μία πολιτική λύση.

«Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς», αναφέρει.