Σε διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ προβαίνει η Αθήνα μετά τις νέες τουρικές απειλές για διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή επικάλυψης και ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Πάνο Μπεγλίτη.

Ads

 

Η Άγκυρα απείλησε την Πέμπτη με υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση που ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο από την Κυπριακή κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού, θα υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

 

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή, που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.
 

Ads

Η Αθήνα, με διάβημά της προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

 

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Δελαβέκουρας σημειώνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

 

Οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα, τόνισε και ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.

 

Συνάντηση Ηλιάδη – Μπεγλίτη στη σκιά των τουρκικών απειλών

 

Σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης θα συναντηθεί με τον Πάνο Μπεγλίτη. Το ζήτημα των τουρκικών απειλών συζητείται και σε συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, εν όψει της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, την ώρα που στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας, η Αθήνα προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης, πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε προ δωδεκαημέρου ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

 

Στο «Αφροδίτη» η πλατφόρμα «Όμηρος»

 

Στο μεταξύ, ήδη από την Πέμπτη η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, βρίσκεται στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη», πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία θα ερευνήσει. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εσπευσμένα τη Δευτέρα, ενώ σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει η μεταφορά, με ελικόπτερο, του επιστημονικού προσωπικού της Noble Energy, από το ελικοδρόμιο που έχει στηθεί στο χώρο του λιμανιού της Λεμεσού.

Τα επόμενα 24ωρα, εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση προς ναυτιλλόμενους, με την οποία θα γνωστοποιούν την έναρξη της γεώτρησης, και θα καλούν όσους ασχολούνται με τη ναυσιπλοΐα να μην πλησιάζουν σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.