Συνεχίζεται το μπαράζ απειλών από πλευράς Άγκυρας για την απόφαση της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ. Η Άγκυρα απειλεί με υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση που ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο από την Κυπριακή κυβέρνηση.

Ads

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού, θα υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

 
Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στην Άγκυρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ στελεχών αρμόδιων διευθύνσεων. Από τουρκοκυπριακής πλευράς πήραν μέρος εκπρόσωποι των «υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας» της κατοχικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Μάλιστα, την Παρασκευή αναμένεται να μεταβούν στα καταχόμενα για το θέμα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).

Ads

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα».

 

«Όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων», προσθέτοντας ότι εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση» υποστήριξε.

 

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας «ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος, αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Νότιας Κύπρου».

 

«Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι» κατέληξε.

 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, χαρακτήρισε «αυτονόητο» το δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες στην ΑΟΖ της, σημειώνοντας πως αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Αναφερόμενος στις απειλές της Άγκυρας, ο Γιώργος Δελαβέκουρας τόνισε πως η Τουρκία «προσπαθεί να   οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές, ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα». «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα και να μην συμβάλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία έντασης» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.