Σοβαρότατα ερωτήματα αναφορικά με τις μεθόδους που μετέρχεται η κυβέρνηση για την προώθηση των σχεδίων της για την άλωση των ανεξάρτητων αρχών προκάλεσε η αποκάλυψη του Tvxs.gr, σύμφωνα με την οποία η ξαφνική υποστήριξη της Ελληνικής Λύσης στις αλλαγές σε ΑΔΑΕ-ΕΣΡ, σχετίζεται με σοβαρές εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε βάρος του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου.

Ads

Τα εν λόγω ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο «βαριά» μετά την απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δήλωσε επί της ουσίας άγνοια επί του ζητήματος, αν και έσπευσε να μιλήσει μεταξύ άλλων για «θεωρία συνομωσίας που δεν έχει καμία βάση».

Από την μεριά του, ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος απέφυγε επίσης να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις αποκαλύψεις του tvxs.gr, καθώς σε ανάρτησή του -στην οποία δεν κάνει την παραμικρή συγκεκριμένη αναφορά στο επίμαχο ρεπορτάζ του Στέλιου Κούλογλου- έσπευσε να αναλωθεί σε θεωρίες περί «σύμπραξης» ΣΥΡΙΖΑ και παρακρατικών ναζί, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε ομοφοβική επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται πάντως πως τον Δεκέμβριο του 2022 ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε καταγγείλει ευθέρως από το βήμα της Βουλής επιχείρηση «εκβιασμού» από πλευράς της κυβέρνησης, μέσω συνεχών φορολογικών ελέγχων τόσο στον ίδιο, όσο και σε επιχειρήσεις συγγενών, κουμπάρων και γνωστών.

Ads

 

«Εγώ θα σας πως ότι σε 3 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ με ελέγξατε τουλάχιστον 20 φορές! Δεν βρέθηκε τίποτα. Απελπισμένοι λοιπόν οι ελεγκτές πήγαν σε συγγενείς, κουμπάρους, εταιρείες στις οποίες μετέχω με μικρό ποσοστό, ξανά δεν βρήκατε τίποτα. Ακούστε: Ένας εκβιασμός ή μια απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας μιας κυβέρνησης» είχε αναφέρει τότε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

 

Διαβάστε επίσης: Tvxs αποκλειστικό / Πώς ο Μητσοτάκης «κρατάει» τον Βελόπουλο μέσω φορολογικής υπόθεσης

 

Η υπόθεση του 2017 και ο … ορίζοντας της παραγραφής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, η εν λόγω υπόθεση ξεκινάει το 2017, όταν μετά από σχετικό έλεγχο οι φορολογικές αρχές ανακάλυψαν ότι ο κ. Βελόπουλος είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτη και παράνομη μέθοδο για να αποφύγει την πληρωμή του ΦΠΑ που αναλογούσε στις πωλήσεις των κεραλοιφών, που προωθούσε μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του, μαζί με βιβλία.

Το βιβλίο είναι στο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ οι κεραλοιφές στο 24%. Οπότε οι φορολογικές αρχές έχουν κατηγορήσει την εταιρεία, η οποία ανήκει στη σύζυγο του κ. Βελόπουλου, ότι πουλούσε το σετ βιβλίο-κεραλοιφή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, εμφανίζοντας λανθασμένα και συνειδητά τις κεραλοιφές ως δώρο, ενώ αυτές ήταν το βασικό αγαθό προς πώληση.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της φετινής χρονιάς το αδίκημα για το 2017 παραγράφεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΑΑΔΕ που μίλησαν στο Tvxs, γίνεται προσπάθεια να μην ανοίξει ο σχετικός φάκελος μέχρι το τέλος του 2023 και να πάει στο αρχείο.

Θεωρούν δε ότι η φιλοκυβερνητική στροφή του κ. Βελόπουλου, χάρις στην οποία πέρασε το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών- να μην συγχέεται με την περί ου ο λόγος ΑΑΔΕ) η οποία θα απέδιδε ευθύνες και θα τιμωρούσε την ΕΥΠ για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, αποτελεί μέρος συναλλαγής με την κυβέρνηση.

Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Έντονη ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις αποκαλύψεις του tvxs.gr.

 

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του Tvxs, ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, φέρεται να έχει τύχει προνομιακής μεταχείρισης (στην πραγματικότητα: φορολογικής ασυλίας) από την εφορία, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει διοικητικά μέτρα ή και ποινικές ευθύνες, σχετικά με μη πληρωμή του αντίστοιχου ΦΠΑ από τις κεραλοιφές που πουλά μαζί με τα βιβλία του.

Με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ζημία του Δημοσίου από τις φορολογικές παραβάσεις του κ. Βελόπουλου, φέρεται να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ μόνο για το 2017».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, άφησε αιχμές κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου με φόντο την απάντησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας πως «αναμένουμε από τον κ. Μαρινάκη να ενημερωθεί, για να γίνουμε σοφότεροι σχετικά με τους λόγους της στήριξης που παρείχε το ακροδεξιό κόμμα Βελόπουλου στην κυβέρνηση, ώστε να πραγματοποιηθεί το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αλλαγής της σύνθεσης της ΑΔΑΕ πριν από λίγες ημέρες».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, στην οποία υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ αν ο κ. Βελόπουλος είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτη και παράνομη μέθοδο για να αποφύγει την πληρωμή του ΦΠΑ, που αναλογούσε σε πωλήσεις κεραλοιφών και γιατί η υπόθεση του δεν έχει προχωρήσει, αλλά αντίθετα κινδυνεύει να τεθεί στο αρχείο».

« Τέρμα η διαπλοκή και η αδιαφάνεια!» κατέληγε η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.