image

Ads

Η αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν στη κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, η δημιουργία προστατευτικού τείχους για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η ενίσχυση της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι στην ατζέντα της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί σήμερα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα του χρέους μπορεί να φτάσει το 60%

Upadate: 19:48 – Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη, δήλωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οι δύο ηγέτες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών -χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες-, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα υποστηρίζουν πρόταση για την τροποποίηση του συμφώνου Σταθερότητας. Ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup).

Update: 19:25 – Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωναν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)

Ads

Update 19:22 – «Στόχος μας είναι η σταθερότητα του ευρώ και αναζητούμε μία σφαιρική λύση, καθώς επιδίωξή μας είναι μία επιτυχημένη σύνοδος κορυφής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με το γάλλο πρόεδρο μετά το τέλος της συνάντησή τους στο Βερολίνο. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και επεσήμανε ότι αυτή η κρίση θα πρέπει να έχει μία βιώσιμη απάντηση μέχρι το τέλος του μήνα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες. Αναφορικά με την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δουλεύουμε σε συνεργασία με την τρόικα και αναζητούμε μία λύση μακράς πνοής.

Update 19:20 – Σχόλιο στο twitter: Λέτε Μέρκελ και Σαρκοζί σήμερα, μαζί με το “κούρεμα” του χρέους, να ρίξουν και ένα ξύρισμα στο μουστάκι του ΓΑΠ;

Update 19:16 – Σαρκοζί για Ελλάδα: Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας – Η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρωζώνης, θα βρούμε λύση να υπάρξει χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη -Θα υποβάλουμε προτάσεις με τη Γερμανία για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης- Περισσότερα σε λίγο…

Update 19:00 – Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ. Αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.  Από τις πρώτες δηλώσεις είναι αυτή της Άνγκελα Μέρκελ πως η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Update 18:00 – Ξεκίνησε μόλις η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, της οποίας θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Update 17:40 – Εκπληκτική γελοιογραφία του KAL από τον Economist. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει ότι επιτέλους υπάρχουν καλά νέα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Μόνο που το πλοίο έχει μπει σε παλιρροιακή δίνη
image

image Update 16:57 – Χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να προκαλέσει διάχυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στη γερμανική εφημερίδα Bild. Παράλληλα όμως στέλνει μήνυμα στη χώρα μας για γρήγορη προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Αν εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κρίση να μεταδοθεί σε άλλες χώρες» σημειώνει ο κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Προσθέτει πως η Ευρωζώνη δεν έχει εμπειρία στο ζήτημα της ενδεχόμενης χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους. «Πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση για εμάς και συζητάμε πιθανές λύσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί άλλη φορά» εξηγεί.

Update 16:50 – Εν τω μεταξύ,  ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων. Είναι στο Άγιο Όρος όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «δύσκολο και κοπιώδες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος να τους δίνει ο Θεός πνεύμα συνέσεως και φωτισμόν και στο λαό “δύναμη” και “ομόνοια”. Περισσότερα εδώ

Update 16:30 – Σε συμφωνία για τη Dexia κατέληξαν Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο για ένα «πακέτο» διάσωσης της Dexia που θα τεθεί υπόψη της διοίκησης της γαλλο-βελγικής τράπεζας εντός της ημέρας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Την ίδια στιγμή το βελγικό κράτος δεν αποκλείει την εξαγορά του συνόλου της Dexia Banque Belgique όπως δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

image

Update 15:15 – Το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων θα φτάσει το 60%  σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές που επικαλούνται επιβεβαιωμένες πληροφορίες από το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως η μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους (“κούρεμα”) που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν ανεπαρκής.

Μπορεί μέχρι τώρα η πολιτική της διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά των ηγετών της Ευρωζώνης να αφορούσε αποκλειστικά στην διάσωση χωρών, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που είχαν τα περισσότερα προβλήματα ωστόσο μία νέα γραμμή είναι προ των πυλών και εγκαινιάζεται με την σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας και του Γάλλου Προέδρου.

 

Τα κεφάλαια των τραπεζών απασχολούν Γαλλία και Γερμανία

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το βασικό ζήτημα που απασχολεί Γερμανία και Γαλλία (ιδίως τη δεύτερη) είναι το πώς θα ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες παρενέργειες από μια ελληνική πτώχευση και από την έκθεσή τους σε ομόλογα άλλων χωρών που έχουν προβλήματα. Στην ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών αναφέρθηκε πρόσφατα και η Άγκελα Μέρκελ αλλά και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Προτείνουμε στα κράτη να προχωρήσουν στην επανακεφαλοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών με ένα κονδύλι που θα αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο. Γερμανία και Γαλλία μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν ενέσεις κεφαλαίων.

Ανακεφαλαιοποίηση

Η εφημερίδα Ναυτεμπορική αναφέρει πως για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται πως υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή η κ. Μέρκελ ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση θα πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τις μεθόδους με τις οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τούς, πρώτα μέσα από τις αγορές, μετά από τις κυβερνήσεις τους και μόνο ως έσχατη λύση να προσφεύγουν στο EFSF, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να οριστεί από πού θα προέλθουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ποια θα είναι τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επιχείρησης, τάσσεται η Γαλλία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται χρηματοπιστωτικές πηγές, οι πέντε κύριες τράπεζες της Γαλλίας είναι έτοιμες να αποδεχθούν μια ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος ύψους 10 ως 15 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία επιθυμεί εξάλλου η Deutsche Bank να συγκεντρώσει επίσης νέα κεφάλαια, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν απέκλεισε ωστόσο πρόσφατα μια αύξηση του κεφαλαίου της, κρίνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα. Ο Ακερμαν τάσσεται επίσης κατά οποιασδήποτε δημόσιας βοήθειας για την Deutsche Bank. Σε αντίθεση με άλλα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Deutsche Bank δεν είχε ζητήσει βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Θωράκιση χωρών- μελών

Παράλληλα με την ενίσχυση των τραπεζών στη σημερινή συνάντηση θα επιδιωχθεί η θωράκιση των υπόλοιπων χωρών, ώστε να μην πληγούν από το ελληνικό κούρεμα. Σε πρώτη φάση αναμένεται σημαντική ενίσχυση του EFSF (πράγμα για το οποίο πιέζουν οι ΗΠΑ), οι δυνατότητες του οποίου από τα 440 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσουν και στα 2 τρισ. Η ενίσχυση αυτή, επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει με κεφάλαια που θα διαθέσουν οι χώρες, το πιθανότερο είναι πως θα γίνει μέσω μόχλευσης ή μέσω έκδοσης ομολόγων.

Νέα δομή στην Ευρωζώνη

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επιτάχυνση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ESM αντί για το 2013 μέσα στο καλοκαίρι του 2012, ώστε να γίνεται πιο οργανωμένα η διαχείριση της κατάστασης. Η νέα δομή της ευρωζώνης, που θα προβλέπει διαχείριση των δημοσιονομικών από τις Βρυξέλλες, πολύ πιθανόν και μέσω της θεσμοθέτησης υπουργού Οικονομικών, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου και θα αποφασιστεί οριστικά σε νέα σύνοδο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ελληνικό κούρεμα

Η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί για το ελληνικό χρέος, αφού διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος «μόλυνσης» προς τους υπόλοιπους, είναι το κούρεμα κατά περίπου 50% μέσω αλλαγής των όρων του PSI της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε κούρεμα 21%. Το ερώτημα είναι αν οι ιδιώτες θα δεχθούν αυτή την απομείωση ή θα θεωρηθεί χρεοκοπία. Το χρέος που κατέχει το ΔΝΤ δεν μπορεί να κουρευτεί, ενώ, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις, γίνεται κουβέντα και για το κούρεμα του χρέους που έχει περάσει στα χέρια των ευρωπαϊκών χωρών. Με το κούρεμα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια και θα προσφύγουν στο ταμείο για την παροχής ρευστότητας (ELA) και στο EFSF, και οι μετοχές τους θα πουληθούν ύστερα από 2-3 χρόνια. Οι τραπεζίτες θα χάσουν τις τράπεζές τους γι’ αυτό πιέζουν να μην πάμε στη λύση του μεγάλου κουρέματος.

Μετά το κούρεμα του χρέους, τα ελληνικά ομόλογα θα εξυπηρετούνται απευθείας από την Ε.Ε. μέσω δανείων, αλλά δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Αν λοιπόν δεν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το κράτος θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Αν αυτό συνεχιστεί, επειδή δεν θα υπάρχει πρόσβαση στις αγορές ο μόνος τρόπος για την κάλυψη των ελλειμμάτων θα είναι να τυπωθεί χρήμα. Και σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες. Το θετικό είναι ότι, μετά την απομείωση της αξίας των ομολόγων κατά 50%, θα μειωθεί το ποσόν του προϋπολογισμού για τόκους περίπου κατά 4 δισ. ευρώ.

Με βάση τους νέους κανόνες της ευρωζώνης, μετά το κούρεμα οι Βρυξέλλες θα αναλάβουν τον οικονομικό έλεγχο της χώρας, αλλαγές που απαιτούν τώρα θα επιχειρηθεί να υλοποιηθούν παρά τις αντιδράσεις, ενώ η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις θα περιοριστεί (δικαίωμα ψήφου κ.λπ.).

Στις 24 Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το eurogroup και η έκτη δόση αναμένεται ότι θα δοθεί. Τα στοιχεία όμως αυτή τη φορά θα συζητηθούν σε άλλη βάση και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε γερμανογαλλικό επίπεδο. Οποια λύση κι αν επιλεγεί, ο δύσκολος δρόμος για τους πολίτες θα γίνει ακόμη πιο δύσκολος.