Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία, για ένα «πακέτο» διάσωσης της Dexia που θα τεθεί υπόψη της διοίκησης της γαλλο-βελγικής τράπεζας εντός της ημέρας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ads

Οι τρεις κυβερνήσεις «επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία αλληλεγγύη τους για την εύρεση λύσης που θα διασφαλίζει το μέλλον της Dexia» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του εκτελούντος χρέη πρωθυπουργού του Βελγίου, Yves Leterme.

«Η προτεινόμενη λύση, που είναι αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα υποβληθεί για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Dexia» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Εδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησης

Το ενδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησης του βελγικού βραχίονα της Dexia άφησε σήμερα ανοιχτό με δηλώσεις του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Didier Reynders, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Ads

«Το Βέλγιο δεν αποκλείει την εξαγορά του 100% του βελγικού βραχίονα της Dexia» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, «το δημόσιο πρόκειται να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του». «Αν φτάσει στο 100%, κάτι που δεν αποκλείω, δεν είναι πρόθεσή μας να το διατηρήσουμε για πάντα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι για τρεις ή έξι μήνες» είπε.

Το βελγικό κράτος δεν αποκλείει την εξαγορά του συνόλου της Dexia Banque Belgique, της βελγικής οντότητας της γαλλο-βελγικής αυτής τράπεζας που πρόκειται να κατακερματιστεί, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

“Το κράτος θα πάρει μεγάλο μέρος της (της τράπεζας). Αν φτάσουμε στο 100% (του κεφαλαίου της Dexia Banque Belgique), το οποίο δεν αποκλείω, δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκεί επ’αόριστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε τρεις ή έξι μήνες”, σημείωσε.

“Δεν αποκλείω ότι για τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως περισσότερο, θα εξακολουθούμε να κατέχουμε” κεφάλαιο της DBB, συνέχισε.