Ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατ. ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, μετά την απολογία του στον ανακριτή.

Ads

 
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παραβίαση απορρήτων πολιτεία σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με αναφορά υπαλλήλου της ΕΥΠ προς τον διοικητή της υπηρεσίας, με ημερομηνία 11/04/2013, ο πρώην υπουργός φέρεται να λάμβανε  υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα των απόρρητων συντασσόμενων κάθε μήνα «αναφορών κατάστασης ασφαλείας – εκτίμησης απειλής», των ημερήσιων δελτίων ενημέρωσης και λοιπών εγγράφων που απευθύνονταν προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας.
 
Επίσης, φέρεται ότι να έπεισε άγνωστο υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ να του παραδώσει αντίγραφα  εγγράφων με πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούσαν την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.
 
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον. Κατά την απολογία έκανε λόγο για συκοφαντίες με πολιτικά κίνητρα. «Ίσως με τις θέσεις που τολμηρά, αταλάντευτα και επίμονα κατά καιρούς εξέφρασα, να ενόχλησα και να κατέστησα αντιπάλους μου διαφόρους. Όμως ποτέ και κανένας δεν αποτόλμησε να αρνηθεί τον πατριωτισμό, την ηθική, την εντιμότητα και την ευσυνειδησία μου», φέρεται να δήλωσε και εξέφρασε την πικρία για τη δίωξή του.