Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης, μεταξύ των οποίων ο stand up κωμικός, Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο μουσικός Θωμάς Λάλος,  με τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν να χαρακτηρίζονται στο Tvxs.gr από τη συνήγορο υπεράσπισης Αντωνία Λεγάκη ως πρωτοφανή και αντισυνταγματικά.

Ads

Συγκεκριμένα μετά την απολογία τους οι συλληφθέντες, που κατηγορούνται για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα, εξήλθαν από την Ευελπίδων με τον ανακριτή και εισαγγελέα να αποφασίζουν να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά με τους περιοριστικούς όρους να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση και να μην κυκλοφορούν στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως αυτή ορίζεται από τους δρόμους Ασκληπειου μέχρι Αλεξάνδρας και Πατησίων. Επιπλέον, τους επιβλήθηκε εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η κ. Λεγάκη, που μίλησε στο Tvxs.gr και τον Ευάγγελο Θεοδώρου, δήλωσε πως πρόκειται για πρωτοφανείς και αντισυνταγματικούς περιοριστικούς όρους. «Ο ένας μάλιστα εργάζεται εντός αυτής της περιοχής», είπε και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα έχει δει με τα μάτια της του πώς η αστυνομία έστησε όλη αυτή την ιστορία και εκεί που βασάνιζε τα παιδιά τα κατηγόρησε και από πάνω, η Δικαιοσύνη που έχει την υποχρέωση να εγγυάται κατά το σύνταγμα τα δικαιώματα όχι μόνο των παιδιών, αλλά οποιουδήποτε κατηγορουμένου, έρχεται και τα καταργεί, παραβιάζοντας η ίδια το νόμο. Δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδήλωση. Δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας εν έτει 2020». 

«Την ώρα που καταγγέλλουμε την κατάργηση του δικαιώματος από την κυβέρνηση, η οποία στέλνει τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν τις συγκεντρώσεις, η «τυφλή» Δικαιοσύνη δεν βλέπει τα βίντεο και ταυτόχρονα στερεί από τους ανθρώπους τα δικαιώματά τους. Και αυτή η αφαίρεση δικαιωμάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως περιοριστικός όρος. Είναι μια γενική αφαίρεση του συνόλου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Οποιαδήποτε τέτοια κατάργηση δικαιωμάτων είναι παράνομη και αντισυνταγματική και καμιά αρχή σε αυτή τη χώρα, υπό το ισχύον Σύνταγμα δεν έχει τη δυνατότητα και την εξουσία να την επιβάλει. Αν θέλουν ας αλλάξουν το Σύνταγμα και μετά το συζητάμε. Ας μας βάλουν πάλι στο “γύψο” γιατί εδώ περί αυτού πρόκειται».

Ads

Σχετικά με το κατηγορητήριο, όπως δήλωσε η κ. Λεγάκη στο Tvxs.gr κατηγορούνται για ένα κακούργημα το οποίο είναι «η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού και κατά συναυτουργία». Πρόκειται για ένα ακόμη προβληματικό σημείο της υπόθεσης, καθώς η εν λόγω κατηγορία αποδίδεται εξαιτίας ενός μικρού πλαστικού μπουκαλιού με κίτρινο υγρό, όπως περιγράφεται, το οποίο ωστόσο κατά την αστυνομία δεν βρέθηκε πάνω τους αλλά στο οδόστρωμα της οδού Πατησίων, σε άγνωστο σημείο και δεν συνδέεται καθόλου με τους κατηγορούμενους.

«Επειδή κυκλοφόρησε το βίντεο (σημ: με τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψη να βάζουν ένα μπουκάλι σε σάκο) και ο κόσμος έχει ξυπνήσει, η αστυνομία έκανε ένα βήμα πίσω και κανείς δεν είπε πως βρέθηκε πάνω τους, πως τους είδε να το πετάνε, πως βρέθηκε τουλάχιστον κοντά τους ή δίπλα τους. Δεν κατηγορούνται για κάτι τέτοιο, κατηγορούνται για το μπουκαλάκι που βρέθηκε στο οδόστρωμα. Και βάσει αυτού έχουν την κατηγορία της κατοχής κατά συναυτουργία με αγνώστους. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για πρόσχημα ώστε να μπορέσουν να παραπεμφθούν για κακούργημα και να τους επιβληθούν αυτοί οι περιοριστικοί όροι», σημειώνει.

Σχετικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες ανέφερε πως πρόκειται για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης και «απόπειρα σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών». «Όλοι έχουν δει τα βίντεο και αντιλαμβάνονται», σημείωσε με νόημα, τονίζοντας υπάρχει και η κατηγορία της «οπλοφορίας», επειδή κρατούσαν τις σημαίες.

image

Διαβάστε επίσης:

Το ιστορικό

Και οι τρεις συνελήφθησαν μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από την ΑΣΟΕΕ, όταν αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» επιτέθηκαν στην «ουρά» της πορείας, στους διαδηλωτές που εκείνη την ώρα αποχωρούσαν. Τα βίντεο ντοκουμέντα για τους Τιτκώβ και Λάλο, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά για την άγρια επίθεση που δέχθηκαν, ενώ καταγράφουν και ένα ακόμη περιστατικό αυθαιρεσίας καθώς, οι αστυνομικοί φαίνεται να «φυτεύουν» μολότοφ ως επιβαρυντικά στοιχεία. 

Η υπόθεση των δύο καλλιτεχνών έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και ένα κύμα αλληλεγγύης για την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από αστυνομικούς, όπως πιστοποιούν οι μαρτυρίες και βίντεο από την Πατησίων. Η δε δημοσιοποίηση βίντεο, όπου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ εμφανίζονται να «φυτεύουν» σε σακίδια μολότοφ κάνει ακόμη πιο σοβαρή την υπόθεση.

Σημειώνεται πως αρχικά, βάσει και των καταθέσεων των αστυνομικών, οι δύο συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για κατοχή εκρηκτικής ύλης, αν και τελικά τίποτα δεν βρέθηκε στην κατοχή τους, όπως αναγκάστηκαν να παραδεχτούν στη συνέχεια οι αστυνομικοί, υποστηρίζοντας πως η μολότοφ βρέθηκε στο σημείο της σύλληψης και «τοποθετήθηκε από αστυνομικούς σε σακίδιο στο σώμα της μοτοσικλέτας».

Σύσσωμη σχεδόν η ελληνική σκηνή της stand up κωμωδίας, ζητά μέσω των αναρτήσεών της την γνωστοποίηση του συμβάντος και του περιστατικού του ξυλοδαρμού των δύο καλλιτεχνών, το οποίο έχει καταγραφεί σε βίντεο, ενώ κάνουν λόγο για σύλληψη βασισμένη σε ψευδή ενοχοποιητικά στοιχεία. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από πάρα πολλούς χρήστες των social media.

Μερικές από τις δηλώσεις στήριξης στους συλληφθέντες μέσω των social media

image

image

image