Επανέρχεται η El Pais στο ζήτημα των αποκαλύψεων ότι πρόσφυγες πέφτουν θύματα κλοπής από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας στα σύνορα, ζητώντας μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Ads

Μάλιστα, η ισπανική εφημερίδα στο κεντρικό άρθρο της με τίτλο «Η ληστεία του παράτυπου μετανάστη» στηλιτεύει την πολιτική αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση παρά την σωρεία καταγγελιών και την καλεί όχι μόνο να διερευνήσει αλλά να δώσει εξηγήσεις, να πάρει μέτρα αλλά και να σταματήσει την κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των μεταναστών.

«Οι παράνομες απελάσεις, η ληστεία, η κακομεταχείριση που υφίστανται οι μετανάστες από τις ελληνικές αρχές, και που ανακαλύφθηκαν από την El Pais και την ανεξάρτητη ελληνική δημοσιογραφική ομάδα Solomon, δείχνουν μια αφόρητη συστηματική πρακτική παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των οδηγιών μετανάστευσης και των διεθνών προτύπων για το άσυλο και των συμβάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει:

«Η Κυβέρνηση της Αθήνας είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να διερευνήσει και να δώσει εκτενείς εξηγήσεις για τα γεγονότα, αλλά να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτές οι καταχρήσεις».

Ads

Το δημοσίευμα κάνει αναλυτική καταγραφή και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι οι ερευνητές «έχουν εξετάσει 374 περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ 2017 και 2022 στα οποία περισσότεροι από 20.000 μετανάστες απελάθηκαν παράνομα από την Ελλάδα στην Τουρκία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σε 232 από αυτές τις περιπτώσεις, χρήματα και τιμαλφή, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, κλάπηκαν από Έλληνες που συμμετείχαν στην επιχείρηση» υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

Το άρθρο της El Pais εστιάζει υπενθυμίζει ακόμη ότι η Αθήνα λαμβάνει τεράστια ποσά από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση —μόνο το 2020, η Επιτροπή δέσμευσε 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα αποκλειστικά για το προσφυγικό».

Τέλος ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι καταγγελίες προσκρούουν τόσο στις Ευρωπαϊκές αξίες όσο και στο ελληνικό Σύνταγμα.