Να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εισηγείται η τρόικα στην έκθεση της για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μολονότι εκτιμά ότι η δυναμική του κρατικού χρέους είναι «εξαιρετικά ανησυχητική». Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παρουσιασθεί στο Eurogroup την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη σύνταξη της δική του έκθεσης.

Ads

 
Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας, ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η ύφεση είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ό,τι προβλεπόταν και σημειώνεται ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ότι αναμενόταν και ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν πτωτικά. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,5% εφέτος και 2,8% το 2012.

«Σε σύγκριση με τις προοπτικές που υπήρχαν πριν από λίγους μήνες, η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί, δεδομένων των καθυστερήσεων στην ανάκαμψη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και λόγω της προοπτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» αναφέρεται στην έκθεση. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επισημαίνεται πως η Αθήνα έχει ετοιμάσει επιπλέον πακέτο μέτρων για τα έσοδα και τον έλεγχο των δαπανών.

Ads

Η τρόικα «συνιστά η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα: τόσο σύντομα μέχρι οι συμφωνημένες δράσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, να νομοθετηθούν» επισημαίνεται στην έκθεση.

Διαψεύδονται διχογνωμίες εντός τρόικας από τον Αλταφάζ

«Η έκθεση συμμόρφωσης, που συμπεριλαμβάνει την κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί στο Eurogroup. Το Eurogroup θα λάβει χώρα αύριο. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της αντανακλούν την κοινή θέση της τρόικας, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ» υποστήριξε, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
 
Πρόσθεσε η πρόθεση είναι ακόμα η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα να δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον εγκριθεί.
 
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί διαφοροποίησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ο Αμ. Αλταφάζ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έκθεση του ΔΝΤ
 
Από πλευράς του, το ΔΝΤ πάντως ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρυ Ράις αρνήθηκε να τοποθετηθεί και αρκέσθηκε να δηλώσει πως το Ταμείο συνεργάζεται στενά και αρμονικά με την ΕΕ.
 
Για την εκταμίευση της 6ης δόσης ο κ. Ράις δήλωσε πως δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία για το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και υπογράμμισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δική της έκθεση και το ΔΝΤ συντάσσει τη δική του. Αυτό συνέβαινε εξαρχής» τόνισε, ερωτηθείς για τα συμπεράσματα της σημερινής έκθεσης.

Αυστρία: «Ναι» στην έκτη δόση μόνο αν συμφωνήσει το ΔΝΤ
 
Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε πως μόνο εάν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ θα ταχθεί η Αυστρία υπέρ της εκταμίευσης της έκτης δόσης προς την Ελλάδα. Τo αν θα λάβει η Ελλάδα τη βοήθεια εξαρτάται μόνο από τις δικές της προσπάθειες, δήλωσε η Φέκτερ, σύμφωνα με το Reuters.

Associated Press: Τέλη Νοεμβρίου οι αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης
 
«Αναμένουμε ότι ΕΕ και ΔΝΤ και θα καταλήξουν σε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέρεται σε τμήμα του κειμένου του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press. Το τμήμα αυτό είναι μέσα σε παρένθεση, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται ακόμη ο συζητήσεις για τον χρόνο και το περιεχόμενο του πακέτου. Ακόμα, από το κείμενο προκύπτει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη.