Καμία νέα χώρα δεν εισάγεται στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας σήμερα εν τέλει, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα παραμένει στο «πορτοκαλί» επίπεδο και άρα υπάρχουν συστάσεις προς τους Βρετανούς να αποφεύγουν το ταξίδι στη χώρα μας, ενώ σε περίπτωση που το πραγματοποιήσουν θα πρέπει να μπουν σε 10ημερη καραντίνα και να ελεγχθούν με μοριακά τεστ. 
 
Στην «πράσινη λίστα» συμπεριλαμβάνονταν αρχικά μόνο 12 προορισμοί. Η λίστα είχε δημοσιευθεί αρχικά στις 7 Μαΐου, και η Πορτογαλία ήταν o μόνoς «mainstream» προορισμός που περιλαμβανόταν, μαζί με το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ. Πλέον εκτός «πράσινης λίστας» βρίσκεται και η Πορτογαλία, καθώς μετακινήθηκε στην «πορτοκαλί», όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Ο λόγος αυτής της απόφασης, όπως ανέφερε, είναι πως υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση μετα προηγούμενα δεδομένα, ενώ έχει παρουσιαστεί και η «ινδική μετάλλαξη» για την οποίαδεν υπάρχουν, όπως σημείωσε, ακόμα αρκετά στοιχεία. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την προσεχή Τρίτη.

Ads

Ο πλήρης κατάλογος αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ώρες, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην «πράσινη λίστα» βρίσκονται: Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας δήλωσε στο BBC: «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει στην χώρα μας και θα επιτρέψουμε τα ταξίδια όταν θα είναι ασφαλές. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για πιθανή ένταξη στην πράσινη λίστα ορισμένων ελληνικών νησιών όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κως, νησιών της Καραϊβικής, καθώς και της Μάλτας και της Φινλανδίας. Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Τι ισχύει για το πράσινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο επίπεδο

Ads

Υπενθυμίζεται πως για όσους Βρετανούς ταξιδεύουν σε «πράσινους» προορισμούς ισχύουν τα εξής: Όχι καραντίνα, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή, PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή. Για το πορτοκαλί επίπεδο προβλέπεται: 10 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμός, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή και δύο ακόμη PCR τεστ μετά την επιστροφή, ένα εκ τω οποίων οκτώ ημέρες μετά την άφιξη στη Βρετανία. Τέλος, για τους «κόκκινους» προορισμούς προβλέπεται 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή, δύο ακόμη PCR τεστ, με το δεύτερο να γίνεται οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.