Από το εισόδημα θα καθοριστεί το ύψος του έκτακτου επιδόματος που θα λάβουν 500.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης. Την χορήγηση του επιδόματος εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πρώτη συμβολική» κίνηση. Εκτός επιδόματος, ωστόσο, μένουν οι αγρότες, καθώς σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, στους τελευταίους δεν έγινε καμία περικοπή βάσει Μνημονίου.

Ads

Ειδικότερα:

– Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 12.000 ευρώ θα πάρουν 300 ευρώ.

– Για ατομικό εισόδημα από 7.000 έως 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ, το επίδομα θα είναι 200 ευρώ.

Ads

– Για ατομικό εισόδημα από 8.500 ευρώ έως 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ το επίδομα θα είναι 100 ευρώ.

Στη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος τίθενται και εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να μένουν εκτός επιδόματος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, παρότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία λαμβάνουν συντάξεις από 360 έως και 420 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος», αυτό αποφασίστηκε καθώς εντός του 2010 οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ είχαν εξαιρεθεί απ’ όλες τις περικοπές συντάξεων (π.χ. ψαλίδισμα 13ης και 14ης σύνταξης).

Επίσης, το επίδομα θα λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι είναι πάνω από 60 ετών. Το όριο αυτό δεν ισχύει για τις συντάξεις αναπηρίας. Δηλαδή οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας θα πάρουν το έκτακτο επίδομα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι χαμηλοσυνταξιούχοι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα κατά την προσπάθεια για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, γι΄ αυτό και η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη στήριξή τους.

Το κόστος της παρέμβασης θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία αποτελούν μέρος από τη δεύτερη δόση των 500 εκατ. ευρώ που κόπηκε το καλοκαίρι και την οποία είχε δώσει η κυβέρνηση στα τέλη του 2009, με τη μορφή ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης (300-1.300 ευρώ) σε 2,5 εκατ. ασθενείς οικονομικά ανθρώπους, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

«Ο κ. πρωθυπουργός, αφού πρώτα “έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι” των χαμηλοσυνταξιούχων, αφαιρώντας τους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τη δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, τώρα τους επιστρέφει “μια μπουκιά” και τους ζητεί να του πουν και ευχαριστώ και να του δώσουν και την ψήφο τους», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση όμως όσα κόλπα και να κάνει δεν θα γλιτώσει από την οργή, την αγανάκτηση, τους αγώνες και την πολιτική τιμωρία από τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που με την πολιτική του Μνημονίου τους καταδίκασε στη φτώχεια».

«Μόνο το “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι” θυμίζουν στους χαμηλοσυνταξιούχους τα βοηθήματα των 100 έως 300 ευρώ που υπόσχονται για μετά τις εκλογές», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.