Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν στο τέλος Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξή τους 500.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως εξήγγειλε από το Περιστέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, από το Βόλο ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα τόνισε ότι οι εκλογές αυτές είναι η πρώτη ευκαιρία που δίνεται στην κοινωνία να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της με την ψήφο της.

Ads

Στη διάρκεια ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, χαρακτηρίζοντας την κίνησης ως «μια πρώτη συμβολική». Το ύψος και οι προϋποθέσεις της ενίσχυσης θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «πατριωτική» κυβερνητική πολιτική, που αντανακλά τις θυσίες και τις προσπάθειες των πολιτών για την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, άσκησε κριτική στη ΝΔ ότι φυγομάχησε, έβαλε «φωτιές» στη χώρα και τώρα κατηγορεί τους πυροσβέστες.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει τη Δευτέρα διακαναλική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ads

Την ίδια στιγμή, από το Βόλο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς σημείωσε «εμείς επιβάλαμε το αληθινό δίλημμα αυτών των εκλογών: την αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των αδιεξόδων και της απελπισίας από τη μια πλευρά, και την προοπτική της ανάκαμψης και την ανάπτυξης, την προοπτική της ελπίδας που προσφέρουμε εμείς από την άλλη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει χρεοκοπήσει και έχει χάσει την στήριξη του λαού γι’ αυτό και κάνει τρία πράγματα: εξαπάτηση, απόκρυψη, εκφοβισμό. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι έρχονται νέα μέτρα τα όποια θα εφαρμοστούν από την επομένη των εκλογών και τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση ήδη από τον Μάιο, σχολιάζοντας: «και οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι -τάχα- δεν θα ληφθούν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, έχουν ακριβώς την ίδια αξία με την προεκλογική του δήλωση ότι «λεφτά υπάρχουν». «Ως εδώ», μας είπε χθες, για τα σκληρά μέτρα ο κ. Παπανδρέου. Το «ως εδώ» να το πείτε στην κυβέρνησή σας κύριε Παπανδρέου, του απαντάμε εμείς, από το Βόλο σήμερα».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σχετικά με τις επιλογές του και την υπογραφή του Μνημονίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έτυχε να έχει κυβέρνηση, που διέσυρε τη χώρα και την Οικονομία της στο εξωτερικό. Πότε ως «διεφθαρμένη», πότε ως Ναυάγιο. Πότε ως «Τιτανικό»… Οι Πρωθυπουργοί είναι για να κυβερνούν τις χώρες τους… Για να υπερασπίζονται τις χώρες τους. Για να διαφημίζουν τις χώρες τους. Όχι για να τις διασύρουν, παρατήρησε.

Από τη Λάρισα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές αυτές είναι η πρώτη ευκαιρία που δίνεται στην κοινωνία να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της με την ψήφο της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εκλογικό κέντρο του περιφερειακού αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» στη Λάρισα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «οι φετινές εκλογές είναι διαφορετικές από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό για δύο λόγους: αφενός ο Καλλικράτης είναι ένας νέος θεσμός με πολλαπλές αρμοδιότητες αλλά με ελάχιστους πόρους. Κυρίως όμως είναι η πρώτη εκλογική μάχη μετά από την επιλογή της κυβέρνησης να δέσει την χώρα στη μνημονιακή σύμβαση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη ευκαιρία που δίνεται στην κοινωνία να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της με την ψήφο της. Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα καταψήφισης του Μνημονίου και αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό, σε ένα βαθύ τούνελ χωρίς προοπτική εξόδου. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν με την ψήφο τους ένα σαφέστατο εκλογικό μήνυμα που θα φανεί στο εκλογικό αποτέλεσμα».