Τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του Συνασπισμού εντός τριών μηνών, όπως ορίζει το καταστατικό, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του κόμματος.Την πρόταση καταψήφισαν τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας, ενώ κάποια στελέχη της αριστερής πτέρυγας απείχαν.

Ads

Κατά τη διήμερη έντονη συζήτηση εκφράστηκαν απόψεις υπέρ ή κατά του συνεδρίου. Τελικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου έγινε δεκτή. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε το έκτακτο συνέδριο ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα, από τις σχέσεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον τους, την αντιπολιτευτική τακτική, τη λειτουργία των τάσεων, μέχρι τις εκλογές για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην τελική ομιλία του είπε ότι θέλει να διαλύσει πέντε μύθους που δημιουργήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ ή συζητούνται στον κόσμο της αριστεράς.

Συγκεκριμένα στην θέση ότι «δεν αμφισβητείται η γραμμή, η ηγεσία, ο πρόεδρος, άρα γιατί να γίνει συνέδριο», ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι το χειρότερο και από την αμφισβήτηση του προέδρου είναι η υπονόμευσή του ή η διάδοση φημών ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια δική του τάση εντός του ΣΥΝ. Αναφερόμενος έμμεσα στον κ. Αλαβάνο αλλά και σε άλλα στελέχη, τόνισε ότι είχε ανάγκη την αλληλεγγύη πολλών όταν δέκα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας αμφισβητήθηκε έντονα, κάτι που δεν έγινε.

Ads

Στις τοποθετήσεις που έκαναν λόγο «για πάλη των γενεών εντός του ΣΥΝ», επισήμανε ότι όσοι νέοι έχουν αναλάβει τομείς ευθύνης εκτελούν κατά τρόπο άψογο τα καθήκοντά τους, απορρίπτοντας παράλληλα την εν λόγω «πάλη».

Για την «πάλη των τάσεων» διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε σκέφθηκε ή τοποθετήθηκε υπέρ της κατάργησης των τάσεων, η λειτουργία των οποίων κατοχυρώνεται από το καταστατικό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα συλλογικά όργανα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Στις φήμες ότι «δεν υπάρχει ατζέντα για το συνέδριο», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις, το πρόγραμμα, οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αποτίμηση των εκλογικών αναμετρήσεων είναι επαρκείς λόγοι.

Σχετικά με το αν ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα το οποίο συγκροτείται από την ΕΑΡ και τα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι το 1990 δεν έχει σχέση με το σήμερα. «Σήμερα ο ΣΥΝ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά».

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να γίνει υπέρβαση των δυσκολιών και όλοι να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και όχι για την ανακύκλωση της κρίσης και να τεθεί το κόμμα σε δημιουργική κίνηση.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από την ΚΠΕ να γίνει νέα συνεδρίαση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθούν οι θέσεις για το συνέδριο και πρότεινε ως επικεφαλής της Επιτροπής για τις θέσεις τον Γιάννη Δραγασάκη και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Την Κυριακή, ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» και σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τη συζήτηση για έκτακτο συνέδριο, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Αλ. Τσίπρα προς τα στελέχη του, ότι αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή του τότε θα παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος αναφέρει: «Δεν έχω να πω τίποτα».

Δήλωση αιτιολόγησης ψήφου

Τα τέσσερα μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδογιάννη, Δημήτρης Στρατούλης, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία της ΚΠΕ του κόμματος για το έκτακτο συνέδριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «τεσσάρων»:

«Υπό τις παρούσες συνθήκες βαθύτατης κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς κυβερνητικής επίθεσης σε δικαιώματα και εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων αλλά και παίρνοντας υπόψη τις ειδικές δύσκολες περιστάσεις στο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας στη διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΝ, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ανάγκη το κόμμα, μακριά από κάθε εσωστρέφεια, να προσανατολιστεί στα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα της περιόδου.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά εξελίξεων και κυρίως τη θέληση σημαντικού τμήματος των μελών του κόμματος, αποφασίσαμε με την ψήφο μας στην ΚΠΕ του ΣΥΝ (αποχή) να μην εμποδίσουμε τη λήψη απόφασης για Έκτακτο Συνέδριο. Αντίθετα, θέλησή μας είναι, εφ’ όσον το κόμμα πορευτεί στο Συνέδριο, αυτό να συνδυαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο με την εξωστρεφή δράση.

Είναι στις προθέσεις μας αυτό το Συνέδριο, εφ’ όσον προκρίθηκε η πραγματοποίησή του, να μην γίνει ένα Συνέδριο «εξπρές» αλλά να διεξαχθεί με άνεση χρόνου και να καταστεί ένα Συνέδριο γόνιμο και ουσιαστικό που θα θέσει στο επίκεντρο των συζητήσεων και αποφάσεών του όλες τις επίκαιρες προκλήσεις για ένα πραγματικά ανατρεπτικό, συλλογικό κόμμα των μελών του, με σύγχρονες ιδεολογικές αρχές κοινωνικού μετασχηματισμού, ισχυρές ταξικές και κοινωνικές αναφορές, προσηλωμένο στη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ικανό να αμφισβητήσει την νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους».