Την ανάγκη διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. «Κάνοντας μια νέα αρχή για τον ΣΥΝ, δίνοντας μια νέα ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι το έκτακτο συνέδριο μπορεί να λειτουργήσει ως συνέδριο επανεκκίνησης του ΣΥΝ. Με την πρόταση διαφώνησαν κορυφαία στελέχη, όπως ο Φώτης Κουβέλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι με την ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου του ΣΥΝ για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Ads

«Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να ξαναβρίσκουμε το γνώριμο κακό εαυτό μας. Τι κι αν η πραγματικότητα άλλα έδειξε. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα. Και εδώ έχουμε πολλούς σχεδιασμούς. Διαφορετικούς αλλά εξίσου φυγόκεντρους από τη συλλογική μας πορεία, που βρίσκουν έδαφος σε ένα κλίμα διαρκούς αμφισβήτησης της ενότητας και της προοπτικής του χώρου μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε 20 μέρες μετεκλογικής ηρεμίας, «είκοσι όμως, μην το παρακάνουμε κιόλας και συνηθίσουμε στην ηρεμία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το συνέδριο δεν γίνεται για να ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό που θα κάνουμε είναι ένα συνέδριο το οποίο θα κουβεντιάσει πολιτικά, πάνω σε όλα τα σοβαρά προβλήματα της συγκυρίας και στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε. Οφείλουμε να περιγράψουμε ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας επιλογής για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία της κάθε μίας και στις μεταξύ τους πολιτικές διαφορές».

Απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη, τους ζήτησε να «να δουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα και να αναζητήσουν λύσεις, κοιτώντας μπροστά». «Μαγικές λύσεις εγώ δεν γνωρίζω, σίγουρα όμως δεν είναι λύση να μην αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Σίγουρα δεν είναι λύση να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε», πρόσθεσε.

Ads

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στη στάση της κυβέρνησης να «φροντίζει να υπερασπίζεται την εικόνα της, επιλέγοντας να δαιμονοποιήσει τις ξένες αγορές για τα επώδυνα μέτρα που θα λάβει».

«Να, ο κακός είναι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Στρέψτε σε αυτούς τον θυμό σας όσο θέλετε. Ούτως η άλλως, δεν δίνουν δεκάρα για την άποψή σας. Και την ίδια στιγμή, εμείς θα παίρνουμε τα απαιτούμενα μέτρα. Θα σπρώξουμε ολόκληρη την κοινωνία μέσα στην οικονομική κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι το συνέδριο αυτό θα είναι μια εσωστρεφής διαδικασία, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι αν τελικά πάμε σε ένα συνέδριο να ανοίξουμε όλα τα θέματα και να δούμε όλα τα ζητήματα.