Όλα παίζονται στο Eurogroup. Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκινά στις 18.30 ώρα Ελλάδας και θα εξετάσει την τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς για διετή συμφωνία με τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Λίγο πριν το Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό καλώντας τον να πει «όχι» στην πολιτική των μνημονίων στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Σημείωσε ότι το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη αλλά βήμα για καλύτερη συμφωνία ενώ ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί. 

Ads

Δείτε LIVE από την ΕΡΤ

* Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

* «Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το διάγγελμα Τσίπρα.

Ads

* Ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν μένει αμέτοχος στις πολιτικές εξελίξεις. Πλήθος ηθοποιών, τραγουδοποιών, ερμηνευτών και συνθετών που εναντιώνονται στο μονόδρομο της λιτότητας εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

* Μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά έστειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

* Κείμενο υπέρ του «ναι» συνυπογράφουν σαράντα ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και πολιτικοί. Ανάμεσα τους είναι η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Κώστας Τσόκλης, ο Αλέκος Φασιανός και ο Παντελής Καψής.

* Ο Peter Spiegel των Financial Times, αναφέρει στο twitter ότι το Eurogroup θα στείλει επιστολή με τα συμπεράσματά του στην ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει καμία άλλη κίνηση. 

* «Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν, κόντρα στη θέλησή του, γράφει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ.

* Παρέμβαση υπέρ του «ναι», εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής κάνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας σε συστράτευση ακόμη και τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Στο προσκλητήριό του, μάλιστα, απευθύνεται σε όσους ψήφισαν Χρυσή Αυγή αποκαλώντας τους «παλιούς νεοδημοκράτες, αγωνιστές» και «πατριώτες που νοιάζονται για την τύχη της Ελλάδας».

* Τη φιλοδοξία της Γερμανία να ρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας αποκαλύπτουν οι βρετανικοί Times, που φιλοξενούν δηλώσεις κορυφαίου Γερμανού πολιτικού, ο οποίος δεν διστάζει να πει πως η Ελλάδα δεν θα πάρει «ούτε ένα λεπτό του ευρώ» αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμείνουν στη θέση τους. 

* Η Ευρώπη θέλει να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Παρασκήνιο – Δραματικές ώρες για την κυβέρνηση. Την – όχι τελευταία – σφραγίδα ενός δραματικού παρασκηνίου, που παίζεται τις τελευταίες ώρες σε Αθήνα και Ευρώπη είχε το νέο διάγγελμα Τσίπρα στο «παρά πέντε» της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Σενάρια ανατροπής, πιέσεις για το δημοψήφισμα, φορτισμένες διαφωνίες

* «Μικρή πιθανότητα για πρόοδο μετά το διάγγελμα Τσίπρα» λέει ο Ντάισελμπλουμ λίγο πριν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

* Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν δύο πολίτες, ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που θα «παγώνει» το δημοψήφισμα της Κυριακής. Το αίτημα θα συζητηθεί την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση θα εκδοθεί αμέσως μετά. 

* Την αλληλεγγύη τους στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ευρώπη εκφράζουν οι Podemos, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε παραδειγματικά στο εκβιαστικό τελεσίγραφο των δανειστών της, καλώντας το λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του με δημοκρατικό και κυρίαρχο τρόπο.

* Οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να συνεχιστούν πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που είχε μετά τη συνάντηση μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

* Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να γίνει άμεσα η συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, σηματοδοτώντας την πρώτη σοβαρή απόκλιση από τη γερμανική πλευρά, που διαμηνύει πως οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνουν μετά το δημοψήφισμα.

* Επιστολή αλληλεγγύης στην ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο πρόεδρος του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, τονίζοντας ότι παρά την εχθρική στάση που η ιρλανδική κυβέρνηση κρατά απέναντι στη χώρα μας, ο ιρλανδικός λαός είναι μαζικά αλληλέγγυος στις προσπάθειές για μια δίκαιη συμφωνία με τις θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ.

* Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στη μοίρα της, καθώς είναι μέλος της Ευρωομάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης, και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη, εκτίμησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γερκ Σέλινγκ. Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνική πρόταση είναι κοντά σε αυτή των θεσμών. 

* «Τις τελευταίες ώρες έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλος Παντοάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Επιδιώκουμε βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

Ήδη μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος υπάρχουν πιο θετικές προτάσεις από τους δανειστές. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα. Θα παραμείνουμε στη διαπραγμάτευση και τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους. 

Δεν θα περίμενα ποτέ από τη δημοκρατική Ευρώπη να μη δώσει χρόνο και χώρο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής. Έκλεισαν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση δίνει τον λόγο στο λαό. 

Σας εκβιάζουν για να πείτε ναι σε όλα, για να γίνετε κι εσείς ένα με αυτούς, συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων. Λένε ότι έχω κρυφό σχέδιο, αν ψηφιστεί το όχι, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ. Λένε εν γνώση τους ψέματα. 

Η δύσκολη κατάσταση είναι πρόσκαιρη. Οι καταθέσεις όσων επέλεξαν να μη βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στο βωμό των εκβιασμών. 

Το όχι δεν είναι σύνθημα αλλά ένα βήμα για μια καλύτερη συμφωνία, δεν σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη. 

* Ο δημοσιογράφος Paul Mason σε tweet και επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο λαό σε λίγα λεπτά και θα ανακοινώσει ότι δεν θα κάνει πίσω αλλά θα συνεχίσει με το δημοψήφισμα. 

* Πανό με το μήνυμα «Όχι στους εκβιασμούς, όχι στη λιτότητα» αναρτήθηκε νωρίτερα στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από λίγο, το υπουργείο επισημαίνει ότι η ανάρτηση του πανό ήταν πρωτοβουλία εργαζομένων-συνδικαλιστών και δεν ήταν σε γνώση ούτε είχε την άδεια του Υπουργού. 

* Με την αντίστροφη μέτρηση για το πλέον κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα να έχει ξεκινήσει, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ προχωράει σε έναν νέο ωμό εκβιασμό δηλώνοντας ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι ελληνικές τράπεζες δε θα ανοίξουν ποτέ ξανά με ευρώ. Επίσης είπε ότι δεν αναμένει εξελίξεις από τη σημερινή συνεδρίαση. 

* Έκκληση να υπάρξει «άμεσα» συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ζήτησε η συμφωνία να κλείσει πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. 

* Συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό εκφράζουν μέσα από νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους στο Youtube η ακτιβιστική ομάδα των χάκερ «Anonymous», κάνοντας αναφορά στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

* Σφοδρή επίθεση τόσο στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε την Τετάρτη από το βήμα της γερμανικής Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι, υπογραμμίζοντας ότι «απώτερος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να ‘πέσει’ η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα».

* Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε την Τετάρτη ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι «η νέα πρόταση Τσίπρα προς την τρόικα είναι ακόμα χειρότερο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα».

* Δυο ενστάσεις θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης βάσει των οποίων δηλώνει ότι το ελληνικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

* Δημοψήφισμα «α λα ελληνικά» και στη Γερμανία για τις πολιτικές λιτότητας προτείνει το Die Linke. 

* Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια δήλωση του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποίησε την πληρωμή της δόσης, ανακοίνωσε σήμερα τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιδράσει, εφόσον αυτό το γεγονός αποτελέσει αθέτηση των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF.

* Η κυβέρνηση και ο λαός θα αντέξουν δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται.

* Να ακυρωθεί το δημοψήφισμα ζητά η διοίκηση της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζοντάς το διχαστικό και ψευδεπίγραφο. Κάνει επίσης λόγο για «άφρονες» επιλογές. 

* «Θερμή παράκληση να πάψει να συσκέπτεται» προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, γιατί όπως είπε «κάθε φορά που το κάνει, συμβαίνει ακόμη κάτι κακό».

* «Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να «αναβάλλεται» ένας συμβιβασμός.

Απηύδησε και το Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. 

* «Το να μην κάνουμε το δημοψήφισμα είναι μια πράξη έσχατης υποταγής σε μια στιγμή που και οι ίδιοι οι εταίροι θέλουν συμφωνία». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη στον Alpha 9,89 ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

*  Συνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA

* «Δεν μπορούμε να παίξουμε την Ευρώπη στα ζάρια» είπε ενώπιον της γερμανικής Βουλής, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να διοργανώσει δημοψήφισμα» τόνισε, ωστόσο, πρόσθεσε ότι και οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν μπορεί να συζητηθεί νέο πρόγραμμα χωρίς νέα εντολή από τη γερμανική Βουλή. 

* Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι την τελική απόφαση για το αν θα γίνουν περαιτέρω βήματα μετά το αίτημα της Ελλάδας για τρίτο πρόγραμμα μέσω του ESN, θα λάβει το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

* Διαψεύδεται ως απολύτως ανακριβές, από το Μέγαρο Μαξίμου, δημοσίευμα ιστοσελίδας που αναφέρει ότι εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

* Αν είχα την πρόθεση να κάνω συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα, θα το είχα ανακοινώσει. Είμαι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές και άλλες αρχές, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

* Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η επιστολή που απέστειλε προς του θεσμούς ο πρωθυπουργός περιέχει στοιχεία που θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτά τουλάχιστον από κάποιες κυβερνήσεις.

* Για αποτυχία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης κατηγόρησε τους θεσμούς ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ ζητώντας από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να δείξουν ξεκάθαρα ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

* Η Κύπρος θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα στήριξης διετούς διάρκειας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

* «Ελπίζουμε το καλύτερο, αλλά ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε την οικονομική μας ασφάλεια σε αυτή την αβέβαιη περίοδο» είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν. 

* Δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναμένονται σε λίγο. 

* Ασάφειες στη νέα επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς διαπιστώνει με δηλώσεις του την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει».

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών, όπως έγραψαν οι Financial Times. Επιβεβαιώνει ότι χθες το βράδυ έστειλε νέα τροποποιημένη πρόταση και σημειώνει τα πέντε σημεία διαφωνίας με το πρόγραμμα των δανειστών. 

* Επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους θεσμούς που εστάλη αργά το βράδυ της Τρίτης, δίνει στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να δεχτεί όλες τις προϋποθέσεις των δανειστών που βρίσκονταν στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα. 

* Με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ακαδημαϊκός και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

* «Αν χρειαστεί, οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανοίξουν πρόσθετα υποκαταστήματα» δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, με αφορμή τις μεγάλες ουρές που έχουν σχηματίσει από το πρωί συνταξιούχοι, προκειμένου να εισπράξουν 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.

* Εκνευρισμός, λιποθυμίες, και κυρίως απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης τους συνταξιούχους που συνωστίζονταν κατά εκατοντάδες έξω από τις τράπεζες, για να μπορέσουν να πάρουν τα 120 ευρώ από τις συντάξεις τους.

* «Σε ό,τι με αφορά, σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, υπάρχει πάντα μια συμφωνία ανοιχτή (για την Ελλάδα)» ανέφερε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, στο ραδιόφωνο του BBC.

* Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν τις σημερινές συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εκφράζουν ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα.

* Η Γαλλία επιθυμεί να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, είπε το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

* Τη στάση του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημοψήφισμα επέκρινε σφοδρά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται έντονα σε μια προεκλογική εκστρατεία. 

* Το απόγευμα, στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τελικώς η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου θα εξετασθεί το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο από τον ESM. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί έξι ώρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

* Η Μέρκελ στα χακί δείχνει στην Ελλάδα την έξοδο… Σκίτσο του Στιβ Μπελ για τον Guardian

image

* 1 στους 2 έτοιμος να ψηφίσει «όχι» στην πρόταση των θεσμών δείχνει δημοσκόπηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών. 

* Σε πολιτικό ναρκοπέδιο οδηγούν την υπόθεση του δημοψηφίσματος οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων – ένα ναρκοπέδιο, που απασφαλίζει κινδύνους ακόμη και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr

* Δημοψήφισμα και… στον ΣΥΡΙΖΑ; Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου…

image

* Το χρονικό ενός εκ προ μελέτης εγκλήματος αποκαλύπτουν 6 έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Guardian και της Süddeutsche Zeitung και αποδεικνύουν ότι οι δανειστές γνωρίζουν πλήρως και εξ αρχής ότι η έως τώρα «θεραπεία» λιτότητας που επέβαλλαν στην Ελλάδα δεν οδηγεί πουθενά.

* «Τρίτο πακέτο» ή τελική ρήξη. Διλήμματα ιστορικής ευθύνης καλείται να απαντήσει μέσα στο 24ωρο που διανύουμε η Ευρώπη, με την Αθήνα να μετρά πλέον τα τελευταία όρια των πιστωτικών της αντοχών. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr

* Ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανακοίνωσε και επίσημα πλέον πως η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση του 1,5 δις ευρώ και μπαίνει σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά όχι σε καθεστώς πτώχευσης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Ελλάδα ζήτησε παράταση στην αποπληρωμή της δόσης, ωστόσο, το σχετικό αίτημα θα εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθετώ χρόνω.

* Έληξε χθες τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η Ελλάδα «έχασε» τα 1,8 δισ. ευρώ που απέμεναν από το πρόγραμμα αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

* Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διετές δάνειο από τον ΕSM. Το Eurogroup δεν έδωσε παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και δεν ενέκριναν κούρεμα χρέους επί του παρόντος προγράμματος. Το ζήτημα του χρέους συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση Τσίπρα για νέο πρόγραμμα.