Έκτακτα μέτρα 1,230 δισ. ευρώ, που αφορούν σε έκτακτη εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, κλιμακωτή εισφορά στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι η εξοικονόμηση του ποσού των 2,7 δισ. ευρώ για το 2011.

Ads

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο τη συγκράτηση του ελλείμματος στο 7,5%. Τα μέτρα τα οποία αφορούν το 2011, θα κοστολογηθούν και θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος της εβδομάδας μετά από διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και στοχεύουν εξίσου τις δαπάνες όσο και τα έσοδα. Συγκεκριμένα:

– Αναμένεται να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως του ΟΑΕΔ και την ενοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Ads

– Ακόμη 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1ης Σεπτεμβρίου, στις κύριες συντάξεις, που είναι πάνω από 1.700 ευρώ και της ειδικής εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι κάτω από 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν κάνει χρήση της εθελούσιας εξόδου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναγκαστικής απόλυσης, αποστρατείας κ.λ.π.

– Προβλέπεται εξοικονόμηση 260 εκατ. ευρώ από την εντατικοποίηση των ενεργειών για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών υγείας και επιπλέον 100 εκατ. από δράσεις που θα αναληφθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

– Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

– Κλιμακωτή εισφορά 3% έως 10% θα επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 26% στο 16% και ένα σημαντικό ποσό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών Ταμείων.

Περίπου 800 εκατ. αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,3% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 1% στο Δημόσιο. Στον τομέα του περιορισμού των δαπανών, εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ αναμένεται από την μείωση των επικουρικών, 600 εκατ. από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και 200 εκατ. από τη μείωση του εφάπαξ στα ελλειμματικά Ταμεία, που θα ξεκινήσει από το 2012.

Περί τα 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποδώσει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει στην εξοικονόμηση ακόμη 300 εκατ. από την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.

Άκυροι θεωρούνται οι όροι ατομικών συμβάσεων με τους οποίους συμφωνούνται αμοιβές χαμηλότερες

Οι όροι ατομικών συμβάσεων που είναι δυσμενέστεροι για τους εργαζόμενους (πχ αποδοχές χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από την εφαρμοζόμενη κλαδική συλλογική σύμβαση) είναι άκυροι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και ο εργαζόμενος, ακόμη και αν συμφώνησε υπογράφοντας ατομική σύμβαση, μπορεί να προσφύγει δικαστικά, ο δε εργοδότης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Αν η κλαδική συλλογική σύμβαση έχει λήξει και έχει παρέλθει η μετενέργεια των 6 μηνών, τότε συλλογική ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Η επέκταση δεσμεύει εργοδότες και εργαζόμενους, που δεν είναι μέλη των επαγγελματικών ενώσεων οργανώσεων που υπογράφουν, αλλά σύμφωνα με τα καταστατικά αυτών των ενώσεων, θα μπορούσαν να είναι μέλη τους. Η επέκταση ισχύει από την ημέρα, που υποβλήθηκε σχετική αίτηση.

Πρόσφατα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης 66 κλαδικών συμβάσεων από τις 72 που είχαν υποβληθεί. Απορρίφθηκαν συμβάσεις μόνο για τυπικούς λόγους επειδή είχαν υποβληθεί από ενώσεις που δεν αντιπροσώπευαν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο, όπως προβλέπει ο νόμος. Μετά την γνωμοδότηση του ΑΣΕ οι συμβάσεις θα υποβληθούν στην υπουργό Εργασίας, η οποία έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει τη συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική.