Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος για τις δηλώσεις του προέδρου της, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τις οποίες χαρακτήρισε την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις πιθανές επερχόμενες εθνικές εκλογές ως «ένα κακό αποτέλεσμα», ενώ έκανε παράλληλα λόγο για ακραίο σχηματισμό, δηλώνοντας επίσης ότι θα προτιμούσε «γνωστά πρόσωπα» στο τιμόνι της Ελλάδας.
 
Όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».
 
Με δεδομένα τα παραπάνω, ο κ. Κατρούγκαλος ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις συνθήκες παρόμοιας επέμβασης.
 
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής της GUE/NGL διερωτάται αν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα πρώην Επιτρόπου για οποιοδήποτε αξίωμα, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τον κ. Δήμα.

Ads

Στο μεταξύ θέση πήρε και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Πιέρ Λοράν, με ανακοίνωσή του που καταδικάζει τις «πιέσεις» τις οποίες, όπως τονίζει, ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Πιέρ Λοράν, ο οποίος είναι εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επισημαίνει ότι εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καλεί τους δημοκράτες να καταδικάσουν τις αυταρχικές πρακτικές και καταλήγει λέγοντας ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την παρούσα διαδικασία, θα πρέπει να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.