Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας πως το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 τις επόμενες ημέρες. Νωρίτερα, η ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής για την υπόθεση μετά τις εκλογές, με αφορμή την αποστολή από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάλι, εκτίμησε σήμερα πως η διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης αποτελεί ευκαιρία να συζητηθεί στη Βουλή το ύψος του ελλείμματος που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συνθήκες που το διαμόρφωσαν.

Ads

 
Δεν κατανοώ το αίτημα της ΝΔ για «εξεταστική μετά τις εκλογές», παρατήρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, υποστήριξε, λέει μετά τις εκλογές για να μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο λαός όμως πρέπει να ξέρει πριν τις εκλογές ποια είναι η αλήθεια, ώστε να μπορεί να αποφασίσει. Είμαστε δημιουργοί μίας Ανεξάρτητης Αρχής που λογοδοτεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυπτε στοιχεία ακόμα και από την Ε.Ε., συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε την τακτική αυτή παραπλανητική και επιζήμια όχι μόνο για το λαό, αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ προανήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πρωτόπαπας. Όπως ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις για όσα ακούγονται στους διαδρόμους». Ζήτησε επίσης να έλθουν «όλα στο φως μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής» και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε».

Κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τόνισε νωρίτερα σήμερα πως η αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ δικαιώνει τις θέσεις του κόμματος. Παράλληλα, ζήτησηε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Επιτροπών και μάλιστα αυτό να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όταν η σύνθεση του Σώματος θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας.
 
Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε επίσης τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για έρευνα για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο και σε αυτή τη λογική εκτιμά πως η έρευνα για τη διόγκωση του ελλείμματος θα αποτελέσει αναγκαίο συμπλήρωμα της ευρύτερης έρευνας.
 
«Απαράδεκτη», χαρακτήρισε και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας «όποια απόπειρα» γίνει, με στόχο «να αξιοποιηθεί η δικογραφία για την παραποίηση του ελλείμματος του 2009 για την παράταση της θητείας της παρούσας Βουλής ή τη χορήγηση συγχωροχαρτιών». «Μόνο η νέα Βουλή, που θα βρίσκεται σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα, μπορεί να επιτελέσει αυτό το χρέος», τόνισε ο κ. Τασούλας σε δήλωσή του.
 
Επισήμανε επίσης ότι «η χώρα δεν χρειάζεται μόνο να βγει από την πρωτοφανή δοκιμασία που υφίσταται. Πρέπει και να μάθει γιατί μπήκαμε σε αυτήν τη δοκιμασία. Γιατί οδηγηθήκαμε σε αδυναμία δανεισμού και ποιοι ευθύνονται». «Για το λόγο αυτό και προ πολλού, η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα απαντήσει σε αυτά τα δραματικά ερωτήματα και θα εντοπίσει τις ευθύνες», πρόσθεσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ.
 
Παπακωνσταντίνου: Ευκαιρία να το συζητήσουμε
 
Για ευκαιρία να συζητηθεί στη Βουλή το ύψος του ελλείμματος που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συνθήκες που το διαμόρφωσαν, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση.
 
«Η αναξιοπιστία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή της. Η ΕΛΣΤΑΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και τα στατιστικά στοιχεία έχουν επικυρωθεί. Είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθεί στη Βουλή και το ύψος του ελλείμματος που παραλάβαμε και τις συνθήκες που το διαμόρφωσαν. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ads