Διεκόπη μετά το αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να του δοθεί προθεσμία για να καταθέσει, δεδομένου ότι μόλις την Παρασκευή έλαβε ένα μόνο μέρος της δικογραφίας για τα αδικήματα που κατηγορείται, η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τον πρώην Αν. Υπουργό. Η κατάθεση αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. 

Ads

Παράλληλα η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι έχει έξαφανιστεί από τη δικογραφία ένα CD της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛΑΣ που δεν δόθηκε στα κατηγορούμενα μη πολιτικά πρόσωπα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας υποστήριξε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και ότι το CD με έγγραφα του αρμόδιου Τμήματος για τον Σ. Μιωνή – που είχε αποσταλεί από το Φλεβάρη – θα δοθεί σύντομα. 

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, τα αιτήματα της αντιπολίτευσης «βρίσκουν τοίχο» αναφερόμενος στο αίτημα να φτάσει στην Επιτροπή το πόρισμα της Ελένης Τουλουπάκη για τη λίστα Λαγκάρντ

  • Λάππας: Σας είχαμε ζητήσει να έρθει το πόρισμα Τουλουπάκη για τη λίστα Λαγκάρντ, τις συνημμένες καταθέσεις  Φαλτσιανί που συνδέονται με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Μιωνή. Μου είχατε πει την περασμένη Πέμπτη ναι, ότι θα φύγει.  Σήμερα πληροφορούμαι ότι δεν έφτασε κανένα σχετικό αίτημα από την Επιτροπή στη Εισαγγελία Διαφθοράς.
  • Μπούγας: Έχετε δίκιο
  • Λαππας: Έχω δίκιο, αλλά πείτε μου γιατί δεν έφυγε την Πέμπτη το αίτημα;

Πλεύρης: «Να μας κάνετε μήνυση»

Ads

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός βρέθηκε στην Επιτροπή για να καταθέσει ενώ δεν έχει παραλάβει καν το αναγκαίο υλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας ανέφερε: «Δεν είναι σοβαρή η διαδικασία. Μας στείλατε την Πέμπτη και την Παρασκευή χιλιάδες έγγραφα και 2 ημέρες μετά καλούμαστε εδώ. Ενώ είχαμε κληθεί για τις 10 το πρωί της Δευτέρας μας στείλατε την Παρασκευή κλήση για σήμερα το μεσημέρι στις 14.00. Πρόκειται για καινούρια κλήση και έπρεπε να προηγηθεί προθεσμία 5 ημερών».

Μάλιστα, με ιδιαίτερη ένταση απευθύνθηκε στην πλειοψηφία της Επιτροπής: «Τι εξηγήσεις καλείτε να σας δώσει ο Παπαγγελόπουλος; Για ποιο πράγμα καλείται να καταθέσει; Για ποια πράξη;  Πότε, πού, σε ποιο μέρος; Σας ερωτώ, είναι δυνατόν εσείς,  η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ,  να πιστεύετε  ότι αυτή η κλήση προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου; Σε ποιο δικαστικό συμβούλιο δεν θα καταπέσουν όλα αυτά; Να ακυρώσετε την κλήση και να γράψετε νέα». 

Ο εισηγητής της ΝΔ. Α. Πλευρης ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία και ότι δεν πρόκειται για καινούρια κλήση και ο Δ. Τσοβόλας απάντησε: «Ο Πλεύρης παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη ως νομικός θα μπορούσατε να υπερασπιστείτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε το νόμο; Γελοιοποιείτε το θεσμό».

  • Πλεύρης: Να μας κάνετε μήνυση
  • Παπαγγελόπουλος: Δεν θα ασχοληθώ σήμερα  με τον αλαζόνα κ. Πλεύρη που λέει κάντε μου μήνυση. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο να είναι τόσο ψεύτης. Που είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων  τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη
  • Ραγκούσης: Παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή; Κύριε Μπουγα έχετε βαρύτατη ατομική ευθύνη πλέον. Βαρύτατη προσωπική. Δεν είναι δυνατόν να σας ζητά μερικές μέρες προθεσμία και να το απορρίπτετε.

Αναμονή μέχρι την Τετάρτη – Κόντρα Αυγέρη με Υψηλάντη

Τελικά ο Γ. Μπούγας πρότεινε να  δοθεί προθεσμία μέχρι να γίνει γνωστή η θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τα σοβαρά δικονομικά ζητήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. «Και αν μέχρι Τετάρτη δεν βγει η θέση, να ξαναδοθεί παράταση» ανέφερε. Αμέσως, μετά ο Α. Πλεύρης ζήτησε να ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων με τη Δ. Αυγέρη να του επισημαίνει: «Θολώνετε την πρόταση του Πρόεδρου». 

Άλλη ένταση προκλήθηκε με την αναφορά του Δημήτρη Τσοβόλα σε ανάρτηση στο twitter του μέλους της Επιτροπής Βασίλη Κεγκέρογλου εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου, θέτοντας ζήτημα αμεροληψίας. Τότε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δ. Υψηλάντης, ανέφερε: «Στην περίπτωση Πικραμένου τηρήθηκαν οι αρχές;» για να του απαντήσει η βουλευτής Δ. Αυγέρη, υπενθυμίζοντας την υπόθεση της κάλπης που άνοιξε όταν ήταν Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής: «Γιατί πετάγεστε κύριε Υψηλάντη, δεν τέθηκε ζήτημα ακυρότητας ακόμη για σας. Αναφέρομαι στον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου». 

“Το πλυντήριο σκανδάλων έχει πάρει μπρος”

«Το πλυντήριο σκανδάλων έχει πάρει μπρος» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, αποχορώντας από την αίθουσα της συνεδρίασης σχολιάζοντας οσα προηγήθηκαν.  «Εγώ, θα ξενυχτήσω για να διαβάσω μέχρι την Τετάρτη. Aυτοί θα ξενυχτήσουν από αγωνία και τρόμο για τα σκάνδαλα που βγαίνουν από τα στοιχεία που οι ίδιοι μου δίνουν» τόνισε ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης ενώ έφερε ως παράδειγμα την καταδίκη της Τουρκίας για την υπόθεση Οτσαλάν, λόγω μη εύλογης προθεσμίας., που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για κατηγορούμενο.