Ένα λάθος βουλευτή της ΝΔ ήταν αρκετό για να επικρατήσει σύγχυση στη Βουλή και να εξελιχθούν τραγελαφικές και πρωτοφανείς καταστάσεις, που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα. 

Ads

Συγκεκριμένα κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάνης, έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, χωρίς να το έχει τοποθετήσει σε φάκελο. «Όχι, όχι…» ακούγεται να φωνάζει από μικροφώνου μέλος της εφορευτικής επιτροπής που είδε το ψηφοδέλτιο ασφράγιστο, με τον προεδρεύοντα, Αθανάσιο Μπούρα, να ζητά διακοπή της διαδικασίας. 

Το ζήτημα προσπάθησε να διαχειριστεί αρχικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος βρισκόταν για ώρα μπροστά από την κάλπη, ενώ ο Κων. Τασούλας σχολίασε ειρωνικά «να κάνουμε ερώτημα στην επιστημονική υπηρεσία» και κάποιος ακόμη ακούγεται να παρεμβαίνει, ζητώντας μία… πετονιά. «Δεν πειράζει δεν θα το καταλάβουν», ακούγεται να λέει κάποιος άλλος. 

Εν τέλει, με μία πρωτοφανή διαδικασία, πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Βουλής, επέλεξε να ανοίξει την κάλπη, ώστε ο Στ. Καλογιάνης να πάρει το ψηφοδέλτιό, να το τοποθετήσει σε φάκελο και να το ξαναρίξει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στ. Καλογιάννης είναι γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Καλογιάνη, που στις 23 Μάρτη του 1985, είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όταν στην επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην προεδρία της Δημοκρατίας, είχε πάρει την κάλπη από την Ολομέλεια της Βουλής και την μετέφερε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που του έδωσε και το παρωνύμιο «Καλπογιάννης». 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου χαρακτηρίζουν παράνομο το άνοιγμα της κάλπης, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί το ψηφοδέλτιο βρίσκεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του άρθρου 60 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα τονίζουν πως το άνοιγμα της κάλπης αποτελεί παράνομη και ανεπίτρεπτη πρακτική, ενώ ως προς το ψηφοδέλτιο αναφέρουν πως ο τρόπος διαμόρφωσης του περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών για την έκφραση της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, αφού το ψηφοδέλτιο προβλέπει μόνο ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα τα φερόμενα αδικήματα και όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη υπήρχαν σχετικές συζητήσεις από βουλευτές στη Βουλή, οι οποιοι ανέφεραν ότι δεν συμφωνούν με συγκεκριμένα αδικήματα που αναγράφονται στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. 

Ads

Πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας τα οσα τραγελαφικά συνέβησαν στη Βουλή και τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ισχυρίστηκαν πως την ευθύνη έχει η εφορευτική επιτροπή και πως αυτή αποφάσισε ότι «ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής νομικός τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη την στιγμή η κάλπη». 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κ. Τασούλα να αναλάβει τις ευθύνες του και σημειώνει: «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν. Σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο, εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα της χώρας με την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή. Απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να “διορθώσουν” βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το “λάθος” ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά “σωστά”».

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ακομη ότι αποτελούν συνήθειο πλέον οι αντιθεσμικές και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές της κοινοβουλευτική πλειοψηφίας. «Δεν θα μπορούσε κανείς όμως να πιστέψει ότι θα ξεπερνούσε ακόμη και όρια που προσβάλλουν την ίδια την Δημοκρατία». «Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την άκυρη αυτή διαδικασία και να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου των συνηγόρων υπεράσπισης

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης».

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ). Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική.

image