Στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εντοπιστούν οι κινήσεις των δραστών, οι οποίοι τα ξημερώματα του Σαββάτου (3/2) τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό κοντα στο υπουργείο Εργασίας επι της οδου Σταδίου.

Ads

Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» και αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τη νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στη δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπάρχει παλιό «διευθυντήριο» που μετέφερε την τεχνογνωσία του σε μια νέα γενιά εκτελεστών.

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για καλά μελετημένη ενέργεια με καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, η οποία δεν είχε καταγραφεί σε αντίστοιχες ενέργειες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ads

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές, διακρίνεται η ένταση της έκρηξης.

Συγκεκριμένα, βίντεο από κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται μέσα σε κατάστημα αποτυπώνει την ένταση που είχε το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται πως η βόμβα εξερράγη στις 01:29 τα ξημερώματα, απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών, είχε τοποθετηθεί ποσότητα εκρηκτικής ύλης μεταξύ τριών και πέντε κιλών. Η ισχύς της βόμβας ήταν μεγάλη, όπως προκύπτει και από το βίντεο ντοκουμέντο.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε. Το μόνο που φαίνεται να έχει απομείνει είναι ένα κομμάτι πανί από το σακίδιο όπου ήταν τοποθετημένος και ένα ακόμα από σακούλα.

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο υπουργείο, όπου έσπασαν τα τζάμια μέχρι τον πέμπτο όροφο, ενώ παρόμοιες ζημιές προκλήθηκαν και σε γύρω κτήρια.

 

 

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς άγνωστοι είπαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε σακίδιο σε κάποια κάγκελα μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, ενώ στο επόμενο τηλεφώνημα, περίπου δέκα λεπτά πριν τη μία, ανέφεραν ότι η βόμβα βρίσκεται μπροστά από την είσοδο υποκαταστήματος τράπεζας που βρίσκεται στην οδό Σταδίου, με χρονικό όριο τα 40 λεπτά.