Στις 18 και 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων, ενώ σήμερα και αύριο συνεχίζεται η διαδικασία με την δια ζώσης προσέλευση των μελών του σωματείου στις κατά τόπους κάλπες.

Ads

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα μέλη του σωματείου, που προσερχόμενοι στις κάλπες είδαν πως ο καταγγελλόμενος ως δράστης για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων της Νισύρου, «κοσμεί» το ψηφοδέλτιο της ΠΑΚ (Πανελλήνια Αγωνιστική Κίνηση Συνεργαζόμενων Αρχαιοφυλάκων). Πρόκειται για την παράταξη του υπόδικου προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γ. Τσακοπιάκου, τον οποίο πρόσφατα υπερασπίστηκε η υπουργός Λίνα Μενδώνη στην ελληνική Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Η άποψή μας / Υπόθεση Νισύρου: Μηνύσεις αντί για απαντήσεις από τη Μενδώνη

Η παράταξη του Γ. Τσακοπιάκου ακόμη και σήμερα δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για να διαχωριστεί από τον υποψήφιό της. Μάλιστα η επικεφαλής του ψηφοδελτίου και νυν πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γ. Κονδύλη, που προέρχεται από την ίδια παράταξη, γνωρίζει προσωπικά τον καταγγελλόμενο ως δράστη των παρενοχλήσεων, καθώς πριν μεταβεί στη Νίσυρο εργάζονταν στο ίδιο Μουσείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, δεν έχει προχωρήσει καν σε δήλωση αποβολής του από το ψηφοδέλτιο στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών. Άραγε το βράδυ των εκλογών θα μετρούν σταυρούς στο όνομά του, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε;

Ads

Θυμίζουμε ότι η παράταξη Τσακοπιάκου στο ΥΠΠΟ πρόσκειται στη ΔΗΣΥΠ, δηλαδή στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην ΑΔΕΔΥ. Ο συγκεκριμένος αρχαιοφύλακας υπήρξε για πολλά χρόνια σύνεδρος στα συνέδρια της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που εκλέγουν αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ.

Είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο δεν προχωρά η παράταξη αυτή σε μια ανακοίνωση διαχωρισμού και καταδίκης του υποψηφίου της.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ, σημειώνοντας ότι:

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις καταγγελίες των ανήλικων και των γονιών τους (που έχουν φτάσει πλέον τις 11!) ο φερόμενος ως δράστης χρησιμοποιούσε τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και τον ξενώνα που του είχε παραχωρήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία ως χώρο των παρενοχλήσεών του.

Σημερινά δημοσιεύματα μάλιστα παραλληλίζουν την υπόθεση με εκείνη του Λιγνάδη (που «ξεγέλασε» την κ. Μενδώνη με την υποκριτική του δεινότητα), καθώς η πρώτη καταγγελία για τη «δράση» του εν λόγω είχε γίνει το 2021, αλλά αποσιωπήθηκε. Στο νησί λένε ότι ο εν λόγω περιφερόταν και έλεγε ότι «έχει υψηλές προσβάσεις».

Η κοινωνία της Νισύρου βρίσκεται σε αναβρασμό, τα στόματα ανοίγουν συνεχώς με νέες καταγγελίες, έχουν τοποθετηθεί κι εκφράσει τον αποτροπιασμό τους οι φορείς του νησιού, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης, η Υπουργός αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα τον βγάλει σε αργία και μόνο η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ τηρεί σιγήν ιχθύος.

Προφανώς δεν περιμέναμε από την υπόδικη ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ να επιδείξει τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύει όταν πρόκειται να λασπολογήσει χυδαία εναντίον των αρχαιολόγων ή να μας πληροφορήσει για το «έργο» της υπουργού κ. Μενδώνη ως καρικατούρα του γραφείου τύπου της.

Προφανώς δεν περιμέναμε να αρθρώσει λέξη η υπόδικη ηγεσία της ΠΟΕ για τη χρήση του ξενώνα της Υπηρεσίας ως τόπου σεξουαλικών παρενοχλήσεων, δεν είναι βλέπετε και το κτήριο του ΣΕΑ που φιλοξενούσε τους αρχαιολόγους της χώρας και εκδηλώσεις όπως αυτήν για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου για να… ξεσπαθώσει μιλώντας για «ανομίες» και «ύποπτες συναλλαγές».

Οι συνάδελφοι/σες αρχαιοφύλακες δεν περιμένουν όμως τουλάχιστον να αποσυρθεί, με μια λιτή δήλωση της ΠΑΚ-ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, το όνομα του καταγγελλόμενου ως δράστη από το ψηφοδέλτιό της; Οι συνυποψήφιοι και συνυποψήφιές του στο ίδιο ψηφοδέλτιο δεν έχουν ενοχληθεί από τη σιωπή που εκθέτει όλους τους μετέχοντες στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΚ; Ή παριστάνουν ότι δεν είδαν και δεν άκουσαν;»