Νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας αναμένεται να δημιουργήσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ads

Κι αυτό γιατί -σε αντίθεση με την απλή αναλογική που εφαρμόστηκε στις εκλογές της 21ης Μαϊου- προβλέπει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος με αρκετά σημαντικό «μπόνους» βουλευτικών εδρών, οι οποίες αφαιρούνται κατά κύριο λόγο από τον δεύτερο σε ποσοστά σχηματισμό στις κάλπες, αλλά -σε μικρότερο βαθμό- και από τα  υπόλοιπα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Ειδικότερα, πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για σταθερό (όπως ίσχυε μέχρι το 2019 με μπόνους των 50 εδρών) αλλά για κλιμακούμενο μπόνους, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Εάν αυτό λάβει 25% των ψήφων το μπόνους ανέρχεται σε 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως το μέγιστο των εδρών που μπορεί να πάρει ως μπόνους το πρώτο κόμμα είναι 50 κι αυτό μόνο εφόσον πιάσει ποσοστό της τάξεως του 40%.

Ads

Τι συμβαίνει με το «πήχη» αυτοδυναμίας

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές πως καθίσταται πολύ πιο εύκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, δεν θεωρείται όμως και δεδομένη ακόμη κι αν τα ποσοστά του κινηθουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα (πχ άνω του 37-38%).

Κι αυτό για ο πήχης της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν μπαίνουν στην Βουλή τόσο υψηλότερος είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. αν τα κόμματα που δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 3% το όριο της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 39,5%. Αν συγκεντρώσουν 6% το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία με 38,6%. Στην περίπτωση που το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής διαμορφωθεί στο 8% ο πήχης της αυτοδυναμίας κατεβαίνει περαιτέρω στο 38% ενώ αν υπερβεί το 10% ο πήχης διαμορφώνεται στο 37,5%.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που στη ΝΔ εξετάζουν την δημοσκοπική πορεία των κομμάτων που βρέθηκαν οριακά εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαϊου, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και το ΜέΡΑ25, καθώς από την δική τους επίδοση ενδεχομένως να εξαρτηθεί και η τύχη της δικής της αυτοδυναμίας.