To tvxs.gr κάλυψε την επικαιρότητα των εκλογών λεπτό προς λεπτό, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. 

Ads

02:30: Τέλος…

image

02:17: Η δημοκρατία επιστρέφει στην Ευρώπη με Περικλή… τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σκίτσο του Mauro Biani που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Ads

image

02:11: Νew York Times: Το πρώτο κόμμα αντι-λιτότητας στην Ευρώπη. Guardian: Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη. Ενθουσιασμός στον ισπανικό Τύπο. Δείτε τι γράφουν τα διεθνή μέσα.

02:05: Κλείνει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σύμφωνα με το Mega.

02:00: Το αποτέλεσμα της κάλπης σε ενσωμάτωση 90,25%.

image

01:50: Απάντησε στον Dr House ο Αλέξης Τσίπρας.

image

01:47: Πού παίρνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους τα επτά κόμματα της νέας Βουλής

01:35: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εκλογικά ψέματα οι υποσχέσεις Τσίπρα

01:24: Έξι από τις επτά μονοεδρικές παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

01:20: «Οι ελληνικές εκλογές θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη» λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του στο Twitter.

01:12: Συγχαρητήρια Ολάντ προς Τσίπρα. «Μαζί για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης» το μήνυμα του.

00:58: Στο 82% της ενσωμάτωσης ανατροπή με τους ΑΝΕΛ να φτάνουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. 

00:50: ‘Ελληνας Τσε Γκεβάρα ο Αλέξης Τσίπρας για την Telegraph. Φιλοξενεί αφιέρωμα στο διαμέρισμα που ζει στην Κυψέλη.

image

00:46: Τα θερμά του συγχαρητήρια εξέφρασε ο Κώστας Γαβράς στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

00:42: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου. Συνάντηση την Δευτέρα. Πρώτα συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, μετά με τον Θεοδωράκη σύμφωνα με πληροφορίες.

00:33: Ποιοί εκλέγονται από τα Επικρατείας. Συνολικά πέντε βουλευτές Επικρατείας εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις η ΝΔ και από έναν βουλευτή η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

00:28: Το twitter δεν ψηφίζει Χρυσή Αυγή.

00:16: Αν το ΚΙΔΗΣΟ δεν μπει στη Βουλή, θα έχουμε την πρώτη Βουλή χωρίς Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια.

00:12: Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Παπούλια στον Αλέξη Τσίπρα

24:00: Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ένωση Κεντρώων πάνω από το ΠΑΣΟΚ στο 75% της ενσωμάτωσης. Ποσοστό 5,12% για τον Βασίλη Λεβέντη έναντι 4,08% για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

23:51: Τα αποτελέσματα στο 69,20%.

image

image

23:47: Ψήφισα Γιωργάκη για να τιμωρηθεί ο Βενιζέλος δήλωσε ο Τζίμης Πανούσης.

23:43: Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Θεοδωράκη. Θα συναντηθούν αύριο ή μεθαύριο.

23:40: Ή εγώ ή Το Ποτάμι σε δηλώσεις στο MEGA ο Πάνος Καμμένος. Δε συνεργάζομαι με τους ΑΝΕΛ διαμηνύει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

23:38: Μέχρι και ο Dr House έστειλε συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ.

23:35: Δήλωση Σταύρου Θεοδωράκη. Το Ποτάμι είναι η νίκη της κοινωνίας. Κατορθώσαμε το ακατόρθωτο να είμαστε στη Βουλή με 16 βουλευτές. Μυστικό μας οι εθελοντές μας σε όλη την Ελλάδα. Η νίκη είναι δική τους. Εμείς δε θα σας προδώσουμε. Δεν ήταν μια ψήφος θυμού, αλλά λογικής και θάρρους. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Έχουμε προτάσεις, ανθρώπους και διάθεση να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Ανάγκη οι αλλαγές και οι μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Κακό σημάδι η αποχή και ευθύνη της ΝΔ η μη συμμετοχή των 18ρηδων. Κακό σημάδι και η παρουσία της Χρυσής Αυγής. Η κοινωνία δε θα αλλάξει με θυμό και τσαμπουκάδες. Θέλει τόλμη και δράση. Θα είμαστε παρόντες για να λέμε ναι εκεί που συμφωνούμε, όχι εκεί που κινδυνεύει η χώρα και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις.

23:27: Εκλογές τέλος για τη ΝΔ.

image

23:24: Τα αποτελέσματα στο 54,66%.

image

23:20: Δήλωση Αλέξη Τσίπρα στα Προπύλαια. Γράφεται ιστορία. Ο λαός μας έδωσε καθαρή λαϊκή εντολή. Γυρίζουμε σελίδα κι εποχή. Ο λαός ακύρωσε τα μνημόνια. Παρελθόν η τρόικα. Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ και των ολιγαρχιών και νίκησε η Ελλάδα του μόχθου και του πολιτισμού. Η Ελλάδα που αγωνίζεται και ελπίζει. Η νίκη μας είναι και νίκη όλων των λαών της Ευρώπης απέναντι στη λιτότητα. Θα διαπραγματευτώ με τους εταίρους. Με δικές μας προτάσεις και δικό μας σχέδιο. Θα διαψεύσουμε όλες τις Κασσάνδρες. Ούτε αμοιβαία καταστροφική λύση θα υπάρξει, ούτε συνέχεια της καταστροφής. Ούτε καταστροφική ρίξη με τους εταίρους, ούτε συνέχιση της υποταγής.

23:17: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε: «Πρόκειται για μια ιστορική νίκη, μια τεράστια επιτυχία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στη Μέρκελ την Παρασκευή.»

23:15: Δήλωση Δημήτρη Κουτσούμπα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στις ίδιες ράγες. Πολύ αρνητικό ότι ένα νεοναζιστικό κόμμα-μια εγκληματική οργάνωση διατηρεί ποσσοστά.

23:10: Δήλωση Πάνου Καμμένου στο Ζάππειο. Οι ΑΝΕΛ είναι το αναγκάιο καλό. Αφιερωμένο στους δημοσκόπους το ποσοστό των ΑΝΕΛ.

23:00: Στον ΣΥΡΙΖΑ τελικό η μονοεδρική της Ζακύνθου.

22:58: Απάντηση Παπανδρέου σε Βενιζέλο για άνοδο Χρυσής Αυγής. Οι άνθρωποι που συνεργαστήκαν με Μπαλτάκους δεν δικαιούνται να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι αν ψάχνεται την αιτία που η Χρυσή Αυγή είναι τρίτη, η απάντηση είναι Γιώργος Παπανδρέου.

22:54: Τα αποτελέσματα στο 48,81%.

image

22:50: Δήλωση Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο. Κάναμε σφάλματα αλλά αποτρέψαμε τα χειρότερα. Παραμένω και εγγυώμαι την ευρωπαική πορεια της χώρας.

22:44: Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 40,04% της Επικράτειας, έχουν ως εξής:ΣΥΡΙΖΑ: 35,76% , έδρες 148, ΝΔ: 28,44%, έδρες 78, Χρυσή Αυγή: 6,39%, έδρες 17, ΠΟΤΑΜΙ: 5,78%, έδρες 16, ΚΚΕ: 5,41%, έδρες 15, ΠΑΣΟΚ: 4,87%, έδρες 13, ΑΝΕΛ: 4,68%, έδρες 13, ΚΙΝΗΜΑ: 2,44%, έδρες 0

22:41: Κατευθύνεται προς τα Προπύλαια ο Αλέξης Τσίπρας. Μεγάλη συγκέντρωση και πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

22:39: Δήλωση Φώτη Κουβέλη. Ο λαός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα. Θα στηρίξουμε την αλλάγή.

22:38: «Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη» τονίζει σε μια πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν. Ο ίδιος τονίζει ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα.

22:34: «Τέρμα το παλιό. Η εμφάνιση κάθε νέου στην πολιτική ζωή, είναι κάτι το θετικό. Είμαι απέναντι σε κάθε αντίληψη που θεωρεί ότι τα πράγματα δεν πρέπει να κινούνται αλλά επιλέγει την ακινησία. Τις βλέπω τις αλλαγές, τις προσδιόρισε η απόφαση των ανθρώπων», δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου στον Alpha.

22:32: Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε, μέσω Twitter, ο αριστερός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο. «Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μπόντο. Αυτή δεν είναι μια νίκη μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια νέα αρχή για τους λαούς της Ευρώπης», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

22:30: Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Τσίπρα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εκτιμά την κίνησή του. Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «Αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός».

22:26: Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου. Μικρό και ανεπαρκές το αποτέλεσμα μας. Δεν μας ικανοποιεί. Καπρίτσιο το κόμμα Παπανδρέου. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Πάμε σε συνέδριο με θέμα και την ηγεσία.

22:14: Πτώση για το ευρώ μετά την ανακοίνωση των exit poll στην Ελλάδα. Το κοινό νόμισμα χάνει επιπλέον 0,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου (1ευρώ /1,1142 δολάρια)

22:10: Ο Φώτης Κουβέλης σε θερμό κλίμα συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική νίκη της Αριστεράς».

22:07: Η αποκαθήλωση. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέβασαν από την αίθουσα του εκτελεστικού γραφείου στη Χαριλάου Τρικούπη το κάδρο με την φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου. Νωρίτερα, στη σύσκεψη που έγινε μετά την ανακοίνωση των exit polls τα στελέχη του κόμματος κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ.

image

22:05: «Η ελπίδα έρχεται, ο φόβος πάει. ΣΥΡΙΖΑ – Podemos: θα νικήσουμε» το μήνυμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την Βαλένθια.

22:00: Αποχώρησε από τη Συγγρού και κατευθύνεται στο Ζάπειο για να κάνει επίσημες δηλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς.

21:54: Από τη Γαύδο το πρώτο τελικό αποτέλεσμα. Με 59,62% ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος.

21:44: Το πρωί θα μάθουμε αν ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μείνει ή θα φύγει από τη χώρα, όπως είχε πει ότι θα κάνει σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ. «Θα περιμένω να δω αν θα εκλεγώ σε λίγες ώρες και θα απαντήσω το πρωί», ήταν η απάντηση του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Νίκο Χατζηνικολάου που τον ρώτησε τι θα κάνει.

21:38: Χαιρετίζει τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ η ευρωπαϊκή Αριστερά. Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των exit polls στην Ελλάδα εκφράζει το γερμανικό κόμμα Die Linke. με την πρόεδρο του Κάτια Κίπινγκ να κάνει λόγο για «μια όμορφη μέρα» και για την «αρχή της ευρωπαϊκής άνοιξης», από την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα ιστορική σελίδα για την Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς στη Γαλλία, Ζαν Λ. Μελανσόν. H Eλλάδα έστειλε σαφές μήνυμα προς την ΕΕ να σταματήσει η λιτότητα και η τρόικα των υπαγορεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα.

21:34: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης στην αυριανή Liberation. Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου. Το ενδιαφέρον στην επομένη των εκλογών.

image

21:30: Επίσημη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Θρίλερ για την αυτοδυναμία – Μάχη για την τρίτη θέση 36,5% και 150 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Επτά κόμματα στη Βουλή.

image

21:24: Στο 1,84% το ποσοστό της Ένωσης κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη για την ώρα!

21:18: Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 15,15% της Επικράτειας, έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ: 34,93%, ΝΔ: 29,44%, Χρυσή Αυγή: 6,26%, ΠΟΤΑΜΙ: 5,58%, ΚΚΕ: 5,29%, ΠΑΣΟΚ: 5,25%, ΑΝΕΛ: 4,6%, ΚΙΝΗΜΑ: 2,53%. Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα από το υπουργείο στην κεντρική σελίδα του tvxs.gr.

21:15: Μήνυμα του Νίκου Μιχαλολιάκου από τον Κορυδαλλό. «Από το κελί μου των Φυλακών Κορυδαλλού, χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εθνικιστικού Κινήματος. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται στην Τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, για δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014».

21:10: Στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας. Κόσμος συγκεντρωμένος με σημαίες φώναζε «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός».

20:56: Τηλεφωνική επικοινωνία Αβραμόπουλου – Τσίπρα για να του δώσει τα συγχαρητήρια.

20:53: Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε εκ παραδρομής τον Γιώργο Παπανδρέου το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Φίλιππος Σαχινίδης στην εκπομπή για τις εκλογές στο Mega.

20:50: Επίσημη δήλωση Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε πως «η Ελλάδα από αύριο χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, ευρύτερες συνεννοήσεις και συνεργασίες», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα του exit poll.

20:38: Άρχισαν τα όργανα στην ΝΔ, με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ επί Καραμανλής, Ευάγγελο Αντώναρο να γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Επιστροφή στις ρίζες». Αιχμές κι από Βουλγαράκη που δήλωσε με χαρακτήρα συμβολικό ότι είναι ώρα η Συγγρού να επιστρέψει στη Ρηγίλλης.

image

image

20:32: «Πρέπει να δούμε αν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχασε η ΝΔ. Η ήττα αυτή, η συντριβή έχει όνομα κι επίθετο: Τη λένε Αντώνης Σαμαράς» δήλωσε στον Real FM o επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

20:25: Στο πρώτο άτυπο σχόλιό του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως ψήφος απόρριψης της προηγούμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι είναι «ψήφος που περιέχει προσδοκία μειωμένων απαιτήσεων, ικανοποίησης, έστω και λίγων. Ταυτόχρονα δεν είναι ψήφος συνολικής αποδοχής και μεγάλων προσδοκιών, με μία έννοια είναι ψήφος υπό αίρεση, υπό εξέταση της πορείας της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ». 

20:20: «Φαντάζομαι ότι ο κ. Χαρδούβελης θα κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, τεχνικού χαρακτήρα. Διότι αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Χαρδούβελης, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, είναι πλέον νεκρό», η δήλωση Μηλιού στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

20:16:Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης μέσα από μία χαρακτηριστική γελοιογραφία.

image

20:10: Τα διορθωμένα αποτελέσματα του διακαναλικού exit poll στο 100%.

image

20:03: Πέντε κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από το ραδιομέγαρο της πρων ΕΡΤ και νυν ΝΕΡΙΤ. Έξω από τη ΝΕΡΙΤ η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους αγωνιζόμενους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ θα υλοποιηθούν διαμηνύει. 

image

20:00: Στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Καυθμώνος οι πρώτες δηλώσεις Τσίπρα αργά το βράδυ.

19:52: Πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία. Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των exit polls ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνο αν συνεχίζουν να τηρούνται οι συμφωνίες ενώ δεν τίθεται θέμα κουρέματος του χρέους.

19:50: Σύσκεψη αμέσως  μετά την ανακοίνωση των exit polls πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Επιβεβαιώνεται η συντεταγμένη κάθοδος σε συνέδριο. Αν χαθεί η Τρίτη θέση η ευθύνη έχει όνομα κι επώνυμο, αυτό του Γεωργίου Παπανδρέου αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

19:45: Σεβαστή η απόφαση του λαού, αλλά επιμένει περί επικινδυνότητας ΣΥΡΙΖΑ ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον Real FM.

19:42: Πρέπει να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ο Παύλος Χαϊκάλης στο Mega.

19:41:O Ανδρέας Λοβέρδος με δηλώσεις του στο Mega ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οδηγηθεί σε συνέδριο με ανοιχτό και το θέμα της ηγεσίας.

19:40: «Ο κόσμος φαινόταν ότι αργά και σταθερά πήρε αποφάσεις» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega.

19:38: «Είναι ένδειξη και όχι αληθινά αποτέλεσμα. Πρέπει να περιμένουμε» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες και έπειτα από την ανακοίνωση των exit polls.

19:37: Παρακολουθήστε σε ζωντανή σύνδεση με το Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα των εκλογών στην κεντρική σελίδα του tvxs.gr.

19:34Κεντρικό θέμα στις διεθνείς ενημερωτικές ιστοσελίδες η διαφαινόμενη συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές. Μετέδωσαν το αποτέλεσμα των exit polls με breaking news. Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν – Η χώρα είναι μπροστά σε μία αριστερή στροφή καθώς οι προβλέψεις δείχνουν προβάδισμα για τον Αλέξη Τσίπρα γράφει το Spiegel. Tο κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας προηγείται στα exit polls ο τίτλος του RT. H Liberation έχει τίτλο «Μεγάλη νίκη προβλέπεται για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ το Reuters. «Τα exit polls δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» από την ισπανική El Pais.

image

19:30: Θρίλερ στα γραφεία του ΚΙΔΗΣΟ. Θα μείνουμε εδώ όλο το βράδυ και θα μετράμε ψήφο – ψήφο. 

19:28:Τηλεφωνική επικοινωνία του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ.

19:26: Το χιούμορ δεσπόζει στα εκλογικά «τιτιβίσματα» των χρηστών στο Twitter και συγκεκριμένα στα θέματα του hashtag #ekloges2015, όπου εκτός από ανέκδοτα, αναρτώνται και πολλές χιουμοριστικές φωτογραφίες.

19:24: Στο Νοσοκομείο Υγεία μετά από δυσφορία που αισθάνθηκε, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

19:22: Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls παρακολούθησε από τα γραφεία της Σεβαστουπολεως ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Κάνοντας ζάπινγκ αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους δείχνοντας που θα κάθονται τα στελέχη του Ποταμιού. Αναμονή μέχρι τα αποτελέσματα να είναι πιο ασφαλή είπε, και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί επισήμως σε μία περίπου ώρα από τώρα.

19:19: Η πρώτη ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook μετά την ανακοίνωση των exit polls.

image

19:19: Το πρώτο tweet του ΣΥΡΙΖΑ  μετά την ανακοίνωση των exit polls

19:15: Πολύ βαρύ το κλίμα στα γραφεία της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς μετά την Πύλο μετέβη απευθείας στα γραφεία της Συγγρού. Σύσκεψη Σαμαρά με Σταμάτη, Παπαμιμίκο και Βορίδη. Δεν θα βιαστεί να κάνει δηλώσεις περί συνεδρίου ή παραίτησης από την ηγεσία της ΝΔ. Όπως ανέφεραν δεν είναι αποτελέσματα τα exit polls και αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα, προκειμένου να τοποθετηθούν. 

19:12: Πανηγυρισμοί στην Κουμουνδούρου και στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για «ιστορική νίκη» κάνουν λόγο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κοινοποίηση των exit poll
Το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τα exit poll, «είναι μια ιστορική νίκη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος τάχθηκε συντριπτικά κατά της λιτότητας» τονίζουν στο πρώτο σχόλιό τους κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη». Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκονται ήδη αρκετά κομματικά στελέχη, τα οποία περιμένουν τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να φτάσει για την πρώτη σύσκεψη. 

19:10: Δημήτρης Παπαδημούλης: Μεγάλη νίκη. Ιστορική μέρα για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή αλλά από αύριο, εμπιστοσύνη, ευθύνη συνέπεια λόγων και έργων, δικαιοσύνη, αποτέλεσμα και αξιοπρέπεια. Το μήνυμα της κάλπης είναι τόσο ισχυρό που θα το ακούσουν και οι Βρυξέλλες.

19:00: Exit poll: Μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Συντριβή ΝΔ. Κόντρα Χρυσής Αυγής – Ποταμιού για την τρίτη θέση. 

Μεγάλη νίκη ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμία με 155 έδρες δίνει η εκτίμηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος συγκεντρώνει 35,6% έως 41,4%. Η ΝΔ από 23,3% έως 28,3%. Η Χρυσή Αυγή από 5,5% έως 8% και Το Ποτάμι από 5,3% έως 7,9%. Το ΚΚΕ από 4% έως 6,6%, το ΠΑΣΟΚ από 3% έως 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από 3,4% έως 5,8% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών από 1,7% έως 3,2%. Λοιπά κόμματα από 6% έως 8%.

Στην εκτίμηση εδρών, με βάση την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 155 έδρες, η ΝΔ 71 έδρες, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή 18 έδρες, το ΚΚΕ 15 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 11 έδρες και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 12 έδρες.

image

Μεγάλη νίκη ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμία δείχνει και το διακαναλικό exit poll.

Σύμφωνα με το exit poll της Κάπα Research για το in.gr, tovima.gr, tanea.gr και τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,5-37,5% και η ΝΔ 25-28%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνεια από 148-154

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά τουλάχιστον 10 μονάδες έναντι της ΝΔ, παρουσιάζει η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να καταλαμβάνει 36% με 39%, η ΝΔ 24% έως 27%, το Ποτάμι 6,5% έως 8,5%, η ΧΑ 6 με 8%, το ΚΚΕ 5 με 7%, το ΠΑΣΟΚ 4 με 6%, οι ΑΝΕΛ 2,5% με 4,5%, το Κίνημα 2% έως 3% η ΔΗΜΑΡ 0,5% με 1%.

18:46: Το είπε και το έκανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το έκανε ενσυνειδήτως δήλωσε στο MEGA.

18:36: Το όνομα του Κώστα Καραμανλή φιγουράρει ως επικρατέστερο για την Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Δεύτερη επιλογή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το όνομα του Νίκου Κωνσταντόπουλου επίσης στο τραπέζι. Διαψεύδει ο Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

18:33: Στις 19:30 θα αναρτηθεί ηχογραφημένο μήνυμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σε τρίτη θέση ελπίζουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Περίπου 20-30 υποστηρικτές της οργάνωσης έξω από τα γραφεία στη λεωφόρο Μεσογείων. Παρούσα και μία κλούβα των ΜΑΤ.

18:27: Με χαμόγελα και ουίσκι στην αίθουσα Τύπου περιμένουντα αποτελέσματα στα γραφεία του ΚΚΕ. Όλα τα στελέχη του κόμματος παρόντα.

18:20: Συγκρατημένη αισιοδοξία στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ-Πράσινοι. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να περάσουν την πύλη του ελληνικού κοινοβουλίου θα είναι παρόντες και αύριο διαμηνύουν τα στελέχη της παράταξης.

18:16: Δεν έχει μεταβεί ακόμα στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας.

18:14: Αισιοδοξία στα γραφεία του Ποταμιού. Σε σύσκεψη τα στελέχη του υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη. Κόσμος και στελέχη του κόμματος περιμένουν τα αποτελέσματα των exit polls με συνοδεία… καρυδόπιτας.

18:08: Στο Ζάππειο Μέγαρο είναι διαπιστευμένοι 1.015 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, παρατηρητές από ξένες χώρες και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Εξέδρες για τους δημοσιογράφους σε Συγγρού και Κουμουνδούρου. 

image

18:03: Τα επιτελεία των κομμάτων εκτιμούν τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τα εκλογικά κέντρα. Δεν θα γίνουν δηλώσεις μέχρι το κλείσιμο της κάλπης.

18:00: Μία ώρα ακόμα για να κλείσουν οι κάλπες.

17:48: Πέντε 5 υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ευβοίας, κατέθεσαν σήμερα μήνυση κατά παντός τυχόν υπευθύνου, για το μήνυμα sms το οποίο υποτίθεται ότι εστάλη από την Ν.Δ. και επιχειρείται παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος, υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. 

17:41: Σύσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο πραγματοποιήθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίγει θέμα ηγεσίας, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό αναφέρει το ρεπορτάζ.

17:34: Μέσα από τον Κορυδαλλό ψήφισαν κανονικά οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

17:22: Στην Ελλάδα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα εν όψει των αποτελεσμάτων της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούν τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα οι αξιωματούχοι των οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες αλλά και οι κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Δημοψήφισμα για τη λιτότητα χαρακτηρίζονται οι εκλογές. 

16:48: Εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στο επίκεντρο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Το ποσοστό για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας εξαρτάται από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής και το ποσοστό που συγκεντρώσουν συνολικά. Διαβάστε με ποια ποσοστά βγαίνει η αυτοδυναμία.

16:33: Ασφυκτικά γεμάτο από δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης ήταν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε ο Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος χρειάστηκε περίπου πέντε λεπτά για να διασχίσει τον διάδρομο.

16:12: Απέχουν από την ψηφοφορία οι κάτοικοι της Ψερίμου, καθώς μόλις χθες έμαθαν πως ψηφίζουν στη Κάλυμνο 39 από τους 70 κατοίκους του νησιού.

15:25: Καταγγελία για δημοσίευση δήθεν στοιχείων exit polls από ιστολόγια στο διαδίκτυο έκανε η ΝΔ. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή αθλιότητα που στόχο έχει να ποδηγετήσει τη βούληση του εκλογικού σώματος», αναφέρει η Συγγρού.

14:40: Περίπου δέκα άτομα, που σύμφωνα με μαρτυρίες έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν σε στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ έξω από το 5ο δημοτικό σχολείο Κερατσινίου. Επίθεση δέχτηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές.

14:00: Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η ψηφοφορία στα συνολικά 19.449 εκλογικά τμήματα της χώρας, καθώς η κακοκαιρία αλλά και η απουσία αρκετών μελών από τις εφορευτικές επιτροπές δυσχεραίνει την εκλογική διαδικασία.

11:15: Το πανό που ύψωσαν οι κάτοικοι στις Σκουριές.

image

Οι δηλώσεις του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών στην κάλπη

Κάρολος Παπούλιας:
«Επειδή προβλέπω ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα, πρέπει να υπάρξει μία ομοθυμία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ψυχραιμία».  «Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τους καλύτερους, δήλωσε την Κυριακή από τα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Αντώνης Σαμαράς:
«Σήμερα αποφασίζουμε ένα θα πάμε μπροστά με δύναμη και ασφάλεια ή αν θα πάμε σε περιπέτειες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ από την Πύλο όπου ψήφισε και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Θα νικήσουμε».

Αλέξης Τσίπρας:
«Σήμερα αποφασίζουμε εάν αύριο θα επιστρέψει η τρόικα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά για τη συνέχεια μιας αποτυχημένης πολιτικής ή αν από αύριο η χώρα θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη μια ζωή με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την Κυψέλη όπου ψήφισε, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα» για τη χώρα.

Ευάγγελος Βενιζέλος:
«Εύχομαι σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο, γι’ αυτόν και τα παιδιά του», αρκέστηκε να πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Θεσσαλονίκη όπου ψήφισε.

Δημήτρης Κουτσούμπας:
«Να πάμε να ψηφίσουμε όλοι με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ, δημήτρης Κουτσούμπας από την Καλλιθέα όπου ψήφισε.

Πάνος Καμμένος:
«Τελείωσαν η τρομοκρατία και οι θεωρίες των δύο άκρων. Αγκαλιασμένοι οι Έλληνες θα ενώσουμε τις ψυχές μας, τις δυνάμεις μας και θα υπερασπιστούμε το έθνος μας. Όταν απελευθερωθούμε έχουμε τη δυνατότητα να ξανατσακωθούμε», ήταν το μήνυμα του προέδρου των ΑΝΕΛ από τη Νίσυρο που ψήφισε.

Φώτης Κουβέλης:
Την άποψη ότι «οι Έλληνες αποφασίζουν με την ψήφο τους να δώσουν εντολή να πορευθεί η Ελλάδα μπροστά, προοδευτικά, με την κοινωνία όρθια», εξέφρασε το πρωί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προσερχόμενος να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο του Περιστερίου.

Σταύρος Θεοδωράκης:
«Η χώρα αποφάσισε να αλλάξει το πρώτο κόμμα, να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε από τα Χανιά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Γιώργος Παπανδρέου: 
«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την απαλλάξουμε από βάρη και από το πελατειακό κατεστημένο. Αρκεί να υπάρχει βούληση για συνεννοήσεις και για συνεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου από τη Νέα Ερυθραία.