Μετά την ανοιχτή, διαδραστική και πολυσυζητημένη εκδήλωση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ που διοργανώθηκε από το Tvxs.gr πριν από περίπου ένα μήνα στην Αθήνα, η συζήτηση για τις προκλήσεις και το μέλλον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Αριστεράς μεταφέρθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Την ανοιχτή διαδραστική εκδήλωση διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. 

Ads

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, συζήτησαν με το κοινό και τους ευρωβουλευτές Τζούλι Γουόρντ (Εργατικό Κόμμα, Βρετανία),  Βιλανουέβα Ρούις (Podemos, Ισπανία) και Χοσέ Γκουσμάο (Bloco Πορτογαλία) για  τις εμπειρίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, τον τρόπο οργάνωσης των προοδευτικών κομμάτων στην ψηφιακή εποχή, τη συνεργασία Αριστεράς – Σοσιαλιστών, τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης απέναντι στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και το ψηφιακό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην εκδήλωση το κοινό συμμετείχε μέσω μιας διαδραστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, το ζήτημα της ψηφιακής διάδρασης για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της Αριστεράς υπήρξε ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης, την ώρα που στην Ελλάδα η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «isyriza» φαίνεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση, φέρνοντας χαμόγελα και ενισχύοντας τις προσδοκίες στην Κουμουνδούρου για το μεγάλο εγχείρημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος. Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες γράφτηκαν περίπου 4.000 νέα μέλη με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για ένα «εξαιρετικά θετικό μήνυμα». Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι πεπεισμένος πως το «ψηφιακό άνοιγμα» του κόμματος μπορεί να φέρει καταλυτικό αποτέλεσμα στην απ΄ευθείας επικοινωνία με τους πολίτες και να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το «μπλακ άουτ» ενημέρωσης που έχει επιβάλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της κυβέρνησης το μέτωπο των συστημικών media.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μεταφέροντας το ερώτημα από το κοινό για τον isyriza και πως μπορεί να αντιμετωπίσει η Αριστερά την εχθρικότητα από τα ΜΜΕ, θέλησε να υπογραμμίσει πως στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης είναι κάτι παραπάνω από εχθρικά. «Η τελευταία είδηση που έχουμε είναι μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την επιστροφή της «κανονικότητας» έχει αυξηθεί το ερωτικό λίμπιντο των Ελλήνων», είπε προκαλώντας το γέλιο του κοινού. «Το ακούσαμε. Δεν είναι αστείο. Μπορεί να μην με πιστεύετε, αλλά υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ για αυτό», είπε. Σε αυτό το σημείο προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα «δοξασίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ελληνική τηλεόραση με τους συμμετέχοντες να μην πιστεύουν τα όσα παρακολουθούσαν. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα με τα μέσα ενημέρωσης είναι τραγική». «Είναι αδύνατον να φτάσει κάποια άλλη πληροφορία πέρα από  το πόσο  υπέροχη είναι η νέα κυβέρνηση της Δεξιάς. Ένας από τους λόγους  που απευθύνουμε το προσκλητήριο είναι ότι μόνο με την επαφή με τους πολίτες μπορούμε να έχουμε μια αδιαμεσολάβητη σχέση, που το σύστημα είναι ικανό να μην την επιτρέψει». Αναφερόμενη στο κάλεσμα για «να πάρει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του» δημιουργώντας την προοδευτική παράταξη της νέας εποχής, σημείωσε πως «έχει επίσης να κάνει και με το κοινωνικό πρόγραμμα που θέλει να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τέλος γιατί με τη ΝΔ κινδυνεύει να καταρρεύσει  ότι χτίσαμε το πρροηγγούμενο διάστημα στα εργασιακά». «Τέτοιου ακραίου τύπου προπαγάνδα βλέπαμε και πριν και κατά το δημοψήφισμα αλλά δεν πέτυχε. γι’ αυτό είναι σημαντικό το άνοιγμα. Εμείς εμπιστευόμαστε την κοινωνία για τα προοδευτικά της αντανακλαστικά», πρόσθεσε.

Ads

Μιλώντας συγκεκριμένα για το εγχείρημα του isyriza ανέφερε: «Ένα κόμμα που θέλει να λέγεται Aριστερό οφείλει  να είναι μαζικό και όσο πιο μαζικό είναι, τόσο πιο κοινωνικό γίνεται. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν κεντρικό πολιτικό του στόχο να εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία – αυτή είναι η δύναμη και η αναφορά του, στην πλατιά λαική βάση, και όχι σε 3 μεγάλους επιχειρηματίες και 5 εκδοτικά συγκροτήματα- τότε είναι ταυτοτικό, φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό να αποζητάς τη μαζικοποίησή σου. Είναι ζήτημα της ίδιας της ύπαρξής μας να γίνουμε μαζικοί, με περισσότερη λαϊκή αναφορά. Να αναπροσαρμόσουμε τις θέσεις, να κατανοήσουμε τα προβλήματα του κόσμου που θέλουμε να εκπροσωπούμε, να κατανοήσουμε λάθη και παραλείψεις μας. Άρα για μένα ζήτημα ταυτότητας που πολύ συχνά το θέτουν κάποιοι δημοσιογράφοι περί πασοκοποίησης, δεν υφίσταται ως κίνδυνος και προβληματισμός. Όχι γιατί είμαστε τέλειο πολιτικό κόμμα που τα γνωρίζει όλα αλλά γιατί ένα κόμμα της αριστεράς αποζητά αυτή την επαφή για να αλλάξει, ως ταυτοτικό χαρακτηριστικό», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου και κατέληξε: 

«Το μέσο που προσπαθούμε να το κάνουμε, η καμπάνια τόσο του Προέδρου όσο και στελεχών που γυρνάμε στην Ελλάδα σε συνελεύσεις, έχει μεγάλη αποδοχή με αρκετό νέο κόσμο που έρχεται διατεθειμένος να δουλέψει. Το διακύβευμα είναι αντίστροφο, όχι να πάθουμε εμείς κάποια αλλοίωση αλλά να κάνουμε την ενασχόληση με την κομματική ζωή θελκτική. Είμαστε σε μια εποχή που το κομματικό φαινόμενο παραπαίει και είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να συμμετάσχει. Το isyriza θα δίνει τη δυνατότητα εγγραφής αλλά δεν θα είναι “ανέπαφη” σχέση, θα πρέπει να υπάρχουν και αυτοπρόσωπες επαφές ή συμμετοχές σε συλλογικές διαδικασίες και λήψη αποφάσεων. Διευκολύνουμε με αυτόν τον μηχανισμό αυτόν που θέλει να γίνει μέλος αλλά δεν είναι σχέση που δεν θα τον δούμε ποτέ».  

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως σαφώς θα πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση μέσα από τα social media και το Web TV, όμως θα πρέπει να βρούμε και τις διαχωριστικές γραμμές που θέλει ο κόσμος. «Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, το προσφυγικό και η προστασία των δικαιωμάτων, η κλιματική αλλαγή, είναι τρία διακυβεύματα που τα βάζω σε επίπεδο ευρωπαϊκής συμμαχίας», είπε.

Σημείωσε δε πως «κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο τρόπος να κάνεις ένα σύγχρονο και θελκτικό κόμμα και πρέπει να μάθουμε από το ψηφιακό παράδειγμα άλλων χωρών γιατί είναι η λύση». «Θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά όμως η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνουν ελκυστικά τα κόμματα, να έρχεται ο κόσμος να συζητά, να αποφασίζει. Έχω πάει σε διαδικασίες των 6 και 7 ωρών και όταν αποχωρούμε δεν ξέρουμε τι έχουμε αποφασίσει. Εκτός από την ψηφιακή εγγραφή, πρέπει να βρούμε και εμείς ανθρώπους, να μην είμαστε παθητικοί δέκτες γιατί είμαι σίγουρος ότι ανεξάρτητα τι ψήφισαν στο παρελθόν , υπάρχουν άνθρωποι με σημαντικότατες εμπειρίες σε κοινωνικούς χώρους: Από Συλλόγους Γονέων μέχρι επιμελητήρια, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση». «Πρέπει να πειστούν ότι μπορούν να επηρρεάσουν τις αποφάσεις. Αυτός ο κόσμος φοβάται την ενασχόληση γιατί έχει γίνει “άγρια” η πολιτική και έχουμε παραδείγματα». «Πρέπει να γίνει μια διαδικασία σε πολλές παράλληλες κατευθύνσεις», υπογράμμισε και αναφέρθηκε και σε ιδέες για δημιουργία κάποιων φόρουμ νεολαιίστικων με συγκεκριμένες θεματικές. 

Ολόκληρη η εκδήλωση

Ευρωπαϊκές εμπειρίες

Η συζήτηση ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, και την ευρωβουλευτή Τζούλι Γουόρντ, η οποία μίλησε για το  εθνικό φόρουμ πολιτικής των Εργατικών, στο οποίο για να συμμετάσχει κανείς δεν χρειάζεται να είναι μέλος του κόμματος, αλλά ένας απλός πολίτης. «Το θέμα του Βrexit, είναι ένα καλό παράδειγμα», είπε η Τζούλι Γουόρντ, καθώς οι περισσότεροι πολίτες εκφράστηκαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. «Είμαστε υπέρ της Ευρώπης και θέλουμε να μείνουμε εδώ για να δώσουμε μάχη για μια δίκαιη και Αριστερή Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, προβλήθηκε το βίντεο «How does Labour’s National Policy Forum Work?» που περιγράφει ακριβώς τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες – ένα βασικό εργαλείο των Εργατικών. Η Τζούλι Γουόρντ υπογράμμισε τη σημασία της ευρύτερης συμμετοχής του κόσμου στη χάραξη πολιτικής και όχι μόνο τη συμμετοχή μελών του κόμματος, τεχνοκρατών, ή εμπειρογνωμόνων.

Aπό την πλευρά της, η ευρωβουλευτής των Podemos, Ιντόια Βιλανουέβα Ρούις ανέφερε ότι το βασικό εργαλείο για την εκκίνηση των Podemos ήταν το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως παράδειγμα, προβλήθηκε στο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα βίντεο για το «Consul», την πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών, πάνω στην οποία οι Podemos «έχτισαν» την επαφή τους με τον κόσμο.  «Τέτοιου είδους εργαλεία είναι απαραίτητα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα», σημείωσε η Βιλανουέβα Ρούις.  Ερωτηθείσα για την αποτυχημένη προσπάθεια συμμαχίας Podemos – Σοσιαλιστών, η ίδια εξήγησε ότι η εποχή της πολυκομματικότητας στην Ισπανία έχει τελειώσει και σημείωσε πως η εμπειρία από παλαιότερη συνεργασία με τους σοσιαλιστές δεν τους επέτρεπε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις τους. Η ΒΙλανουέβα Ρούις εξήγησε ότι στην Ισπανία είναι μεγάλη η υποστήριξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Το Podemos είναι ένα φιλοευρωπαικό κόμμα, γνωρίζουμε ποιά είναι τα όρια και οι περιορισμοί της Ευρώπης, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι για να επιτύχουμε φιλόδοξους στόχους, ο μόνος τρόπος είναι να προχωρήσουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο Πορτογάλλος Ευρωβουλευτής του Bloco, Χοσέ Γκουσμάο περιέγραψε την εμπειρία από τη συμμαχία Αριστεράς και Σοσιαλιστών στη χώρα του, μετά το πρόγραμμα προσαρμογής που εφάρμοσε η δεξιά κυβέρνηση. Είπε ότι σε κάποιο βαθμό η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Αριστεράς κατάφερε να  ανατρέψει κάποιες από τις πολιτικές λιτότητας και τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε επιβάλει η Τρόικα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό στα ζητήματα που αφορούσαν το εργατικό δίκαιο. «Για πρώτη φορά είδε ο κόσμος την Αριστερά να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις κοινωνικές πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «αυτό που μάθαμε από αυτήν την εμπειρία είναι ότι σε οποιαδήποτε πολιτική συγκυρία, είναι σημαντικό η Αριστερά να καθορίσει ποιά είναι τα όρια – οι κόκκινες γραμμές της σε κάθε θέμα και μετά να συμφωνήσεί ότι θα προχωρήσει σε συμμαχία».