Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης απέναντι στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και η αυτοκριτική για παραλείψεις και υποτίμηση παραγόντων που ίσως να αποδείχτηκαν κρίσιμοι, ήταν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση, στην ανοιχτή, διαδραστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Tvxs.gr το βράδυ της Πέμπτης, για το μέλλον του κόμματος και τις νέες προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, με εισηγητές τους βουλευτές, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και τον ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου, στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Ads

Η αρχή της συζήτησης έγινε από την Ευρώπη, την ακολουθούμενη πολιτική και το παρόν σύστημα καθώς και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί για να ευοδωθούν οι αλλαγές προς μια προοδευτική, δημοκρατική κατεύθυνση με παράλληλη μείωση των ανισοτήτων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε το προωθούμενο οικονομικό και εργασιακό μοντέλο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, το οποίο θα δημιουργήσει μισθολογική  στασιμότητα και εργασιακή ανασφάλεια, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα αλλάξει «με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βρούτση», αντίθετα, ο κόσμος της εργασίας θα τεθεί στο περιθώριο.

«Η Ευρώπη θυμίζει έντονα ένα μίνι Brexit» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε λέγοντας: «Στην βρετανική κοινωνία και στο βρετανικό κοινοβούλιο δηλαδή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κάτι θετικό. Υπάρχουν πλειοψηφίες που μπορούν να μπλοκάρουν κάτι, δεν υπάρχουν όμως πλειοψηφίες που να μπορούν να πάνε τη Βρετανία μπροστά. Κάτι ανάλογο θα δει κανείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Συνόδους των ηγετών της ΕΕ αλλά και των υπουργών Οικονομικών. Έχουμε λοιπόν μια στασιμότητα σε αυτό που θα λέγαμε ευρωπαϊκό project».

«Έχουμε δηλαδή την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, χωρίς να έχουμε την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Με άλλα λόγια οι πολιτικές που προωθούνται δεν είναι ηγεμονικές με την κλασική αριστερή έννοια. Μπορεί να κυριαρχούν αλλά δεν ενσωματώνουν κομμάτια των λαϊκών κι εργατικών τάξεων, προκειμένου να δουλέψει το πολιτικό σύστημα. Έτσι βλέπουμε το Συντηρητικό Κόμα στη Βρετανία να έρχεται πέμπτο στις ευρωεκλογές αλλά και το Συντηρητικό Κόμμα στη Γαλλία να έχει το χειρότερο αποτέλεσμα εδώ και χρόνια». «Κατά συνέπεια είναι δύσκολο μεν να αντιμετωπίσεις τη στασιμότητα αλλά είναι και μια ευκαιρία. Δηλαδή χρειάζεται να βρούμε αυτές τις πολιτικές, αυτές τις κοινωνικές συμμαχίες, αυτές τις πολιτικές στρατηγικές που ξεκλειδώσουν αυτή τη στασιμότητα» ανέφερε συνεχίζοντας την τοποθέτησή του.

Ads

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκδήλωση του tvxs.gr

Δίνοντας τη δική της εξήγηση για το ότι μεγάλες μάζες στην Ευρώπη «γύρισαν την πλάτη» στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και συνδέοντας αυτή την τάση με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε, ότι αυτός ο κόσμος δεν μπορούσε να δει ότι αυτή η ενοποίηση αφορά τη ζωή του, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να εκδηλώνεται με μορφές εθνικιστικής αναδίπλωσης. Ως προς αυτό τόνισε την ανάγκη ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, με πολιτικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η σύγκλιση των μισθών προς τα πάνω, που είναι «ένα κορυφαίο αίτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε την ανάγκη σύγκλισης και άλλων δυνάμεων για τη μείωση των ανισοτήτων, τονίζοντας ότι η Αριστερά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μια δεξιά Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε μια πλατφόρμα μείωσης των ανισοτήτων και χρειαζόμαστε συμμαχίες γιατί η αριστερά δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της», σημείωσε λέγοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τις αναγκαίες συμμαχίες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρώτη συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Στρασβούργο, μιας πρωτοβουλίας αριστερών βουλευτών μαζί πράσινους και αριστερούς σοσιαλιστές. Τόνισε ότι υπάρχει συντονισμός και μεγάλη διάθεση, ώστε να απορριφθούν επίτροποι που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα τους. «Έχουμε πολλές προκλήσεις στην Ευρώπη που μας αφορούν αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Έχουμε την κλιματική αλλαγή, έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, έχουμε τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες φοβάμαι πως θα συνεχιστούν από τη νέα διοίκηση της ΕΕ και την διάδοχο του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, την Ούρσουλα Φον Ντε Λέινερ».

image

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κύριος Κούλογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά επισημαίνοντας πως «πρώτα δείγματα από τους προτεινόμενους Κομισάριους δεν είναι καθόλου θετικά», κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «Κομισιόν για κλάματα». «Αρκεί να σας πως ότι από τους 27 προτεινόμενους Κομισάριους, οι έξι είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα διαφθοράς στις χώρες τους. Μιλάμε για ένα ποσοστό 20-25%. Πρόκειται για μια πολύ κακή αρχή και σίγουρα δεν πρόκειται για την Ευρώπη που θα θέλαμε, την ώρα που αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι το Brexit κι αυτό σε συνδυασμό με την ύφεση που υπάρχει στη Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές οικονομικές καταστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη» επεσήμανε ο Στ. Κούλογλου.

Ζητήματα αυτοκριτικής και προκλήσεις

Ο Στέλιος Κούλογλου ανοίγοντας το ζήτημα της αυτοκριτικής σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πόντους αναφορικά με προβλήματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η γραφειοκρατία, και τα οποία προκάλεσαν τη δυσφορία τους. Επίσης σημείωσε ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση των πολιτών για τις θετικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση. 

Η Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της, σημείωσε ότι έγιναν πολλά πράγματα κυρίως στο ασφαλιστικό αλλά η κυβέρνηση όφειλε να κάνει περισσότερα, ώστε οι θετικές αλλαγές να αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Τόνισε ότι η επαφή του πολίτη με το κράτος είναι από τα κορυφαία ζητήματα, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος «πέρα από κάθε φαντασία». Συμφώνησε με το Στέλιο Κούλογλου, ότι υπήρξε σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης για τις θετικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε μπροστά του. Ανέφερε ότι υπήρξε προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις εναντίον της κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά σημείωσε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε οργανώσει έναν άλλο τρόπο ενημέρωσης των πολιτών. Πρόσθεσε ότι οι ανοιχτές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ σημαντικές αλλά «αργήσαμε να το κάνουμε κλεισμένοι από τη μνημονιακή μέγκενη και έτσι χάθηκε το πολιτικό κεφάλαιο της διαρκούς ζύμωσης με τον κόσμο».

image

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι υπήρξαν πράγματα που έμειναν εκτός ραντάρ, όπως το οικολογικό, όπου έγιναν πολιτικά λάθη. Ήταν πολιτικό λάθος οι εξορύξεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι έγιναν και θετικά, όπως τα έργα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης και του χρέους. Όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει μια Ελλάδα εξαιρετικά υποχρεωμένη – καμία σχέση με την Πορτογαλία ή την Ισπανία, όπως σημείωσε – μια κανονική υπερχρεωμένη χώρα. Το παρακάτω βήμα για τον ίδιο είναι ένα σχέδιο για τις χώρες του Νότου ώστε να υπάρξει ανταλλαγή του χρέους με πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι όπου να μπορούν κινηματικά να σηκωθούν θέματα, όπως το οικολογικό, το προσφυγικό και οι ανισότητες. «Πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα της κινηματικής δράσεις», σημείωσε, λέγοντας ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες διορθώνουν λάθη. Για το αν καθυστέρησαν τα μέτρα ελάφρυνσης τόνισε ότι ίσως αν είχαν έρθει νωρίτερα να είχαν κάνει κάποια οριακή διαφορά αλλά τα πράγματα ήταν πολύ πιεσμένα με τις αξιολογήσεις και το ζήτημα του χρέους, ενώ η κυβέρνηση είχε μόλις επτά μήνες να δράσει πιο ελεύθερα. 

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ευ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, «το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Άρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά». Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση, ασχέτως αν θα μάθεις μετά το σχόλιο».

Αντίστοιχα, ο Στέλιος Κούλογλου έκανε λόγο για «στρατηγική αποτυχία» στην ΕΡΤ. Όπως σημείωσε το τελευταίο διάστημα έγιναν προσπάθειες αλλά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. Σημείωσε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένας θεσμός που η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποσυνθέσει. Τόνισε δε, την ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονοι δημοκρατικοί θεσμοί και στην δημόσια τηλεόραση και αλλού. 

Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε μια στρατηγική ήττα στον χώρο της επικοινωνίας. Είπε ότι ήταν πολύ καλή η πρόταση να πληρώσουν οι καναλάρχες για τα δημόσια ερτζιανά που χρησιμοποιούσαν τόσα χρόνια αλλά η μάχη που δόθηκε για τις άδειες χάθηκε γιατί δεν σχεδιάστηκε σωστά. Επίσης τόνισε, ότι το φαινόμενο «να φύγουν αυτοί» που υπήρξε με τη στήριξη του ακραίου κέντρου, «αργήσαμε να το καταλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ένας ανταρτοπόλεμος αναφορικά με τα ΜΜΕ, με τη συμμετοχή στα εχθρικά πάνελ και με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «για να αποκαλύπτουμε την προπαγάνδα και να στηρίζουμε τις θέσεις μας. Και πρέπει να κάνουμε κι αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα. Να μιλάμε με τον κόσμο». 

image

Από την εκδήλωση του tvxs.gr

Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνηση 

Μιλώντας για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αριστερός που στο δίλημμα μικρό ή μεγάλο κόμμα, θα επιλέξει ένα μικρό κόμμα». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για το ΣΥΡΙΖΑ, και αριστερός κόσμος και κόσμος με κοινωνικές εμπειρίες «που τον θέλουμε για τις εμπειρίες του». Όπως είπε πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση και για την διεύρυνση και για το ψηφιακό κόμμα που είναι δύσκολο εγχείρημα. 

Για τα περί πασοκοποίησης σημείωσε «δεν φοβάμαι ότι θα γίνουμε πασοκικό κόμμα γιατί αυτό δεν το θέλουν ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτοί που έρχονται, γιατί αλλιώς θα καθόντουσαν εκεί που είναι». Εξάλλου είπε, ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει χώρος για κεντρώα πολιτική τύπου Μπλερ, Ρέντσι, Σημίτη. Αυτή είναι πολιτική last decade thing, όπως σημείωσε, κι έχει τελειώσει. Στη συνέχεια είπε ότι «μπορείς να φοβηθείς ότι θα γίνει ένα κόμμα χωρίς δομές, αλλά αυτό είναι στο χέρι μας». Όσο για τις πολιτικές διαφορές είπε, ότι αυτές είναι ελεγχόμενες καθώς υπάρχουν επιχειρήματα και γίνεται διάλογος. 

Τόνισε ότι η διαδικασία έχει αρχίσει καλά και τώρα πρέπει να «δούμε με τι δομές θα καλωσορίσουμε τα νέα μέλη». Σημείωσε ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα διαρκέσει πολύ καιρό, μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2020, πιθανόν τον Φεβρουάριο.

Για αντιπολιτευτική τακτική είπε ότι «αν θέλουμε να πείσουμε τη νεολαία» – κάτι που υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντικό – «δεν πρέπει να μπούμε στη λογική μιας αντιπολίτευσης της κοκορομαχίας. Πρέπει να πείσουμε τη νεολαία ότι η πολιτική δεν είναι αυτό. Επίσης δεν είναι μόνο η Βουλή. Είναι κι ένα κίνημα σε ένα χωριό για το νερό, κι ένα κίνημα εναντίον της βίας των γυναικών».

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν γίνεται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μη αρχηγικό κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «πραγματικά δε νομίζω ότι υπάρχει κομμάτι του κόμματος ή ο Αλέξης που θέλει αρχηγικό κόμμα. Όμως επειδή η πολιτική τρέχει θέλεις μια ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την συμμετοχή και τη δημοκρατία. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πάρεις μια πρωτοβουλία, δεν μπορείς να περιμένεις, υπάρχουν άλλες στιγμές που πρέπει η απόφαση να είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν είναι εύκολο στην πράξη. Η ουσία είναι να βρεθεί η χρυσή τομή». Πρόσθεσε δε, ότι πέρα από τα καταστατικά πρέπει να χτιστεί και μια σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης με τα μέλη και τον κόσμο.  

image

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της τόνισε, ότι «ένα κόμμα που θέλει να ονομάζεται αριστερό δεν μπορεί να φοβάται να γίνει μαζικό. Ένα αριστερό κόμμα απευθύνεται και διαμορφώνεται από τις μάζες, δεν τις φοβάται». Το ζήτημα είναι να πάμε εμείς να ανοιχτούμε και να καταλάβουμε κι εμείς. Είναι αμφίδρομη σχέση, σημείωσε και πρόσθεσε: «πρέπει να δούμε τι δεν πιάσαμε καλά. Πήραμε 32%. Μπράβο, συγχαρητήρια, αλλά δεν βγήκαμε. Άρα, κάτι δεν πιάσαμε καλά».

Στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι ένα αριστερό κόμμα έχει ανάγκη τις μάζες και για να νομιμοποιείται και για να στηρίζεται. Όπως είπε γίνεσαι σοφότερος με την επαφή με το λαό, γιατί παίρνεις από την ευφυΐα του. «Αν το κάνουμε αυτό, θα κερδίσουμε και την αυτοπεποίθηση που έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε. Τέλος για τους φόβους περί πασοκοποίησης σημείωσε: «δεν έχω κανένα άγχος ιδεολογικής επιμόλυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογική ταυτότητα. Το κρίσιμο είναι πως θα κάνεις τους ανθρώπους αυτούς να έρθουν, να κάνει την πολιτική ελκυστική, να τους πείσεις ότι αυτό το πράγμα έχει νόημα για τη ζωή τους». 

image

Από την εκδήλωση του tvxs.gr για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Για τους φόβους περί πασοκοποίησης, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε κατ’ αρχάς, ότι ο όρος πασοκοποίηση αναφέρεται στη συρρίκνωση σοσιαλιστικών κομμάτων που υιοθέτησαν δεξιές πολιτικές και συνεργάστηκαν με τη δεξιά και σε πολιτικές λιτότητας. Τούτου δοθέντος, σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι «να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που έγιναν. Θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό και εκδημοκρατισμού της ελληνικής κοινωνίας που θα την πάει ένα βήμα παραπέρα. Και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, που δεν θα είναι ένα πρόγραμμα συμβιβασμού με την ολιγαρχία, θα πρέπει να φέρουμε τον κόσμο που συμφωνεί για να οργανωθεί». 

Ο Στέλιος Κούλογλου, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές είναι ότι δεν παρουσίασε ένα καινούργιο όραμα στην κοινωνία. Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πούλησε το παραμύθι της μείωσης των φόρων και της ανάπτυξης. «Εμείς απέναντι σε αυτό λέγαμε ότι τα έχουμε κάνει καλά και ψηφίστε μας για να συνεχίσουμε. Όμως ο κόσμος δεν ήταν ευχαριστημένος. Νομίζω αναγνώρισε ότι είχαμε κάνει πράγματα και το 32% αυτό δείχνει, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος από τη σημερινή του ζωή». Επιστρέφοντας στο καινούργιο όραμα, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει «στρατηγικές τομές» και πάνω εκεί να συσπειρωθεί ο κόσμος. Μια στρατηγική τομή τόνισε, είναι η σχέση με την εκκλησία. «Είχαμε πολλά μέτωπα, το καταλαβαίνω», είπε σχετικά αλλά πρόσθεσε: «όμως τώρα πρέπει να θέσουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Να θέσουμε ζητήματα ελέγχου της ολιγαρχίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς». 

Επίσης ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν στενότεροι δεσμοί με την κοινωνία. «Δεν έχουμε βρει τον τρόπο. Ελάχιστοι τον βρήκαν και πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους. Πρέπει να πάρουμε χυμούς και δυνάμεις από την κοινωνία. Νομίζω ότι το θέλει η κοινωνία και το χρειάζεται». Όπως είπε, έχουμε ένα 32%, μια πολύ γερή βάση και απέναντι μια κυβέρνηση που σίγουρα θα εφαρμόσει μια πολιτική που αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. «Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά όχι να αυτομαστιγωθούμε. Να πάμε οργανωμένα, να ανασυγκροτηθούμε, να ανοίξουμε προς την κοινωνία».