Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου διέταξε έρευνα για τις δαπάνες Ανεξάρτητων Αρχών με αφορμή πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαπιστώνει σπατάλες σε μισθοδοσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ads

 
Η εισαγγελέας διέταξε τη διερεύνηση των καταγγελιών περί παράνομων καταβολών ποσών σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών.  Η εισαγγελική έρευνα θα ξεκινήσει με την καταγγελλόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα επεκταθεί και σε άλλες Αρχές.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο πόρισμά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρήθηκαν επί μακρόν υψηλές αποζημιώσεις σε μέλη της και δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που επιβάλλει την κατά το ήμισυ μείωσή τους.
 
Σε δημοσίευμά του το Βήμα αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών πλέον ζητά την επιστροφή μεγάλου μέρους των δαπανών αυτών ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», καθώς η Αρχή δεν προέβη στις οριζόμενες από τους ειδικούς νόμους του 2010 και 2011 μειώσεις μισθών.
 
Στις διαπιστώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μάλιστα, αναφέρεται ότι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίζονται από το 2007 έως και το 2010 να παρίστανται σε περισσότερες από μία, αμειβόμενες, συνεδριάσεις ημερησίως, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις 150 ετησίως που ορίζει ο νόμος.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε μια ημέρα φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις με ποσό αμοιβής για κάθε συνεδρία 300 ευρώ για τον πρόεδρο και 250 για κάθε μέλος.