Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις καταγγελίες περί φαινομένων οικογενειοκρατίας στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας έδωσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Ads

Η έρευνα του Εισαγγελέα θα επικεντρωθεί στην διερεύνηση περιπτώσεων τέλεσης αδικημάτων όπως αυτά της παράβασης καθήκοντος και ψευδούς βεβαίωσης και στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Το σχετικό έγγραφο προς την εισαγγελία για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας απέστειλε
ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, με στόχο να διερευνηθούν τυχόν ποινικών ευθυνών όσων εμπλέκονται στο πόρισμα που εκδόθηκε μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έγινε στο τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα παρατηρήθηκαν ακραίες περιπτώσεις οικογενειοκρατίας, αλλά και παρατυπίες στη λειτουργία του, γεγονότα που οδήγησαν τον Γ. Πανάρετο να στείλει έγγραφο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να καταργήσει το τμήμα και ζητώντας τη γνώμη των πρυτανικών αρχών. Οι αρχές απάντησαν αρνητικά ενώ η οριστική απόφαση του υπουργείου για συγχώνευση του τμήματος με αυτό της Θεολογίας δεν έχει ληφθεί.

Ads

Αντιδρά η Σύγκλητος…

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο υφυπουργός Παιδείας «επιχειρεί μια πρωτοφανή ωμή και βάναυση παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και στην επιστημονική του αυτοτέλεια». Επισημαίνει ότι δεν συμμερίζεται την «τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης, που εγκαινιάζει ο Υφυπουργός με το ύφος και το πνεύμα της επιστολής του» και εκφράζει την ανησυχία της μήπως είναι αυτή δείγμα μιας ανάλογης αντίληψης για τα κρίσιμα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τα οποία αυτόν τον καιρό το Υπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση.

«Η επιστολή του υφυπουργού δεν στοχεύει μόνο στην αποτύπωση φαινομένων οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, τα οποία το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει καταδικάσει, αλλά και στη σπίλωση του συνόλου των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Οι εμπεριεχόμενες στην επιστολή προσωπικές διαπιστώσεις και οι ανεπίτρεπτες γενικεύσεις στοχεύουν εκτός των άλλων και στην επιρροή της κοινής γνώμης, ώστε να παγιωθεί η στρεβλή πεποίθηση ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και ολόκληρο το οικοδόμημα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι σαθρό, αδιαφανές και κοινωνικά αδιάφορο» αναφέρει η ανακοίνωση αναλύοντας επιπλέον τους λόγους που δεν πρέπει να καταργηθεί το τμήμα.

«Η αυθαίρετη κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας από τον Υφυπουργό θα συσσωρεύσει νέα προβλήματα σε βάρος των χιλίων πεντακοσίων και πλέον φοιτητών του Τμήματος αλλά και των αποφοίτων, και θα πυροδοτήσει συνεχείς εντάσεις μεταξύ όλων των φοιτητών του Ιδρύματος. Αντίθετα, η απερίφραστη καταδίκη όσων συνέβησαν, η τιμωρία των υπευθύνων και η ενίσχυση της διαφάνειας και των κανόνων δεοντολογίας θα μας επιτρέψει να πορευτούμε στο μέλλον με γνώμονα τις ηθικές και πνευματικές μας αξίες και να οικοδομήσουμε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για την προσφορά του στην κοινωνία» καταλήγει.