Στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση συγκρινόταν αυτάρεσκα με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε να παρουσιάσει εικόνα επιτυχημένης διαχείρισης, παρόλο που η σύγκριση ήταν αδόκιμη από άποψη κοινωνικής διασύνδεσης και βιομηχανικής ανάπτυξης. Μόλις μια περιοχή παρουσίασε κάποια λίγα από τα χαρακτηριστικά που είχαν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα η ορεινή Ξάνθη που είναι συνδεδεμένη με αρκετούς μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Τουρκία, τότε το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καταστροφικό.

Ads

Η ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης και ο Εχίνος, ο μεγαλύτερος οικισμός, μετράνε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, 11 νεκρούς από τον κοροναϊό και πάνω από 160 κρούσματα (Συνολικά ο νομός Ξάνθης έχει σχεδόν 250 κρούσματα και 16 νεκρούς). Την Πέμπτη, άφησε την τελευταία της πνοή μια 70χρονη γυναίκα από τον Έχινο, η οποία νοσηλευόταν με κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, έκτο θύμα σε ελάχιστ. Εδώ και μέρες μέρες ο Εχίνος τέθηκε σε ολική καραντίνα ενώ πλέον είναι σε “κατ΄οίκον” περιορισμό από τα ξημερώματα της Πέμπτης.  Ποσοστιαία, τα κρούσματα και οι θάνατοι δείχνουν ότι περιοχή δεν έγινε Μπέργκαμο ή Λομβαρδία, δηλαδή το χειροτερο στατιστικά σημείο της Ευρώπης,  όπως το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οικισμός είχε τεθεί και πάλι σε καραντίνα την περίοδο της πανελλαδικής έξαρσης, για ελάχιστα συγκριτικά κρούσματα, όπως και συνολικά στο Νομό Ξάνθης, ίσχυαν έκτακτοι περιορισμοί.

Παρόλα αυτά, μετά την άρση του lockdown, σταδιακά ο κοροναϊός παρουσίασε εντυπωσιακή έξαρση στην περιοχή και οδήγησε την πολιτεία σε αλλεπάλληλα αλλά εμφανώς καθυστερημένα περιοριστικά μέτρα, που κλιμακώθηκαν μετά τους 5 θανάτους και τα σχεδόν 100 κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών. Mάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για ασυμπτωματικούς που εντοπίζονται σε μαζικά τεστ αλλά για ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ενώ τόσο το Νοσοκομείο της Ξάνθης όσο και το Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης έχουν γεμάτες τις κλινικές Covid-19 και κάποιους διασωληνωμένους. Αν η έξαρση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και συνεχίσει να επεκτείνεται στην πόλη της Ξάνθης και σε γειτονικές περιοχές, όπως στον Ίασμο Ροδόπης και την Κομοτηνή, τότε οι υποδομές υγείας θα φτάσουν στα όριά τους.

Η κυβερνητική ολιγωρία και οι σπασμωδικές αντιδράσεις που επέτρεψαν τη μεγάλη έξαρση, έχουν επανειλημμένα, επισημανθεί όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά από μια σειρά από φορείς όσο κυρίως από τους πολίτες της περιοχής. Παράλληλα έχει προκληθεί και μια ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή, πολύ βαθύτερη από άλλες περιοχές,  που απαιτεί λήψη εξειδικευμένων μέτρων και μάλιστα έγκαιρα.

Ads

Κακός σχεδιασμός, κακή εφαρμογή, πολιτικές σκοπιμότητες

Ο υγειονομικός κίνδυνος παραμένει αφού ακόμη και μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων, αυτά συνεχίζονται να καταστρατηγούνται, όπως με το “σπάσιμο” της καραντίνας από κατοίκους των αποκλεισμένων περιοχών μέσω παραδρόμων, τη συνεχιζόμενη άρνηση να προσέλθουν εθελοντικά για μαζικά τεστ – και παρόλα αυτά με τεράστια ποσοστά θετικών δειγμάτων- αλλά και τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας ως αντίδραση στις αποφάσεις των αρχών.

Από την άλλη, τα κρούσματα που εμφανίζονται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην πρωτεύουσα αλλά προέρχονται από το Δήμο Μύκης, οδηγούν σχολεία σε κλείσιμο και εκπαιδευτικούς σε καραντίνα ενώ μαρτυρούν  αποτυχία να συγκρατηθεί η διασπορά του κοροναϊού στην ορεινή περιοχή. Η δε ενημέρωση, παραμένει επιλεκτική και προβληματική, συνεχίζοντας την απόπειρα χειραγώγησης, που αποδείχτηκε εν τέλει καταστροφική. 

Ο επικίνδυνος “κοινωνικός αυτοματισμός”

Παράλληλα, εξελίσσεται ένας ιδιότυπος και επικίνδυνος “κοινωνικός αυτοματισμός” καθώς θεωρείται ότι η έξαρση επωάστηκε την περίοδο του ραμαζαμανιού των μουσουλμάνων, που ακολούθησε το lockdown. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν έκανε την παραμικρή σύσταση και απέφυγε να συγκρουστεί με τους παράγοντες που χειραγωγούν θρησκευτικά τη μειονότητα, “εξοφλώντας” εκλογικά γραμμάτια και άφησε χώρο για διχασμούς και επιπρόσθετα προβλήματα. Αυτή είναι μια τοπική ιδιαιτερότητα αλλά φανέρωσε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που υπονόμευσαν τη σωστή διαχείριση.

Το φιάσκο στην περιοχή της ορεινής Ξάνθης για την κυβέρνηση έχει τρεις διαστάσεις: υγειονομική, πολιτική και κοινωνική. Ήταν η  απόδειξη ότι πίσω από τις βολικές συγκρίσεις και τους πανηγυρισμούς για το lockdown, το δύσκολο ήταν η ύπαρξη σχεδιασμού και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την ομαλή επαναφορά μετά την άρση των μέτρων,  πεδίο όπου η κυβέρνηση κινείται με “αυτόματο πιλότο”.